„Můj pohled by se dal vyjádřit také slovy Jana Zrzavého, že umění je pro mě svobodným prostorem, který mi dovolí žít zlomek mého snu. Jsem ten typ výtvarníka, který nezpodobňuje realitu, tak jak ji vidí, ale dává do toho, něco ze svých snů, vizí, názorů a představ podpořených křesťanskou vírou. Jedná se spíše o duchovní záležitosti, zpodobování reality přenechávám spíše fotografům,“ řekla při páteční vernisáži Dana Šumíčková s tím, že obraz pro ni není zpodobením námětu, ona se ve své tvorbě snaží především o zachycení a vyjádření vnitřního obsahu.

Obdivuje díla Henriho Rousseaua nebo Jana Zrzavého, včetně raně křesťanského, byzantského až gotického umění. Má tvorba se však nedá zařadit do kategorie umění sakrálního, imaginativního či symbolického.

„Pokud se jedná o techniku, tak zde vidíte kombinované kresby s použitím zlacení, olejomalby na dřevě i na překližce. Ráda bych touto expozicí poskytla divákovi chvíli klidu, ticha a povznesení nad světem humbuku a řevu, který nás obklopuje ze všech stran,“ poznamenala výtvarnice, jejíž expozici v Cafe Clubu si lze prohlédnout do 9. března.

Dana Šumíčková se narodila v roce 1952 v Uherském Hradišti, kde také vystudovala SUPŠ, poté výtvarnou výchovu a český jazyk na Pedagogické fakultě ostravské university. Naposled vystavovala v Uherském Brodě v Galerii Panský dům na sklonku roku 2015 spolu s dalšími členy Sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí.