Uskutečnil se tam třetí ročník burzy krojů a krojových součástí, jehož strůjcem byl tamní Spolek pro obnovu tradic Slunéčko, který si dal do vínku podporu a rozvoj místních folklorních tradic.

Nejeden z nabízených krojových kousků a doplňků spatřil světlo světa před několika desetiletími.

„Po krojích a doplňcích k nim je prostě stále sháňka. A byla by škoda, kdyby staré kroje nebo jejich části po předcích ležely v domácnostech nevyužité nebo skončily v popelnicích či na smetištích,“ uvedla členka SPOTu Slunéčko a starostka Popovic Jitka Nováková.

Čtěte také: Josefovská výstava vín v Popovicích

„Spoťáci“ totiž mají svoji půjčovnu krojů, která přijde mnohdy vhod těm, kteří se chystají na hody, Slavnosti vína do Hradiště nebo jinou folklorní akci.
Na krojové burze byla spousta vzácných skvostů lidových oděvů.

Kupříkladu kordulky, vyšívané krojové košile, rukávce, fěrtůšky, šátky turečáky, spodnice, brokátové zástěry, sukně, obojky ke krojům a další krojové doplňky. Zájem z řad kupujících byl i o pánské boty ke krojům, ale těch bylo na burze pomálu.

Kroje, to ale nejsou jen slavnostní příležitosti, při kterých se oblékají, ani to nejsou jen obdivné pohledy všech okolo.

„Je to i trpělivá práce při jejich údržbě. A tak členky SPOTu na burze rády poradily a ukázaly, jak se kroje škrobí, žehlí, jakým způsobem kroje uchovávat v čase, kdy jsou třeba v truhlicích nebo ve skříních,“ informovala předsedkyně SPOZ Slunéčko Radka Dočekalová.

Návštěvníci krojové burzy mohli v předsálí kulturáku navštívit takzvaný bleší trh, jemuž dominoval prodej vyřazených knih z místní knihovny, ale nechybělo na něm ani oblečení pro děti i dospělé.