VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hodovou zábavu v Šumicích zpestřily panenky a pečení buchet či chleba

Přestože v Šumicích nebývají hody s právem a klasickou hodovou chasou, a ani letošek nebyl výjimkou, při hodové zábavě se v sobotu 9. září v rámci doprovodného programu v Šumicích objevilo na šedesátka krojovaných.

9.9.2017 AKTUALIZOVÁNO 10.9.2017
SDÍLEJ:

V doprovodném programu šumických hodů se pekl chleba a buchty. V muzeu navíc byla k vidění sbírka historických panenek a na obecním úřadě fotografie z historie obce.Foto: Deník / Trubačík Vojtěch

Členové místních folklorních souborů DFS Dřínky, pěveckých sborů ze Šumic a šumické chasy se postarali o celodenní sobotní zábavu. Doplnila je také jedinečná výstava panenek či pečení domácích buchet a chleba.

„Na přípravu buchet i chleba jsme spotřebovali něco okolo osmi kil mouky. Bochníky pak pečeme ve věrně rekonstruované historické sušičce ovoce, která zhruba za hodinu dokáže udělat i chleba,“ sdělil za rodinu hospodařící na Trachtalíkově usedlosti Petr Janíček.

Velkým lákadlem byla také výstava sbírky panenek, které místnímu muzeu zapůjčila Jana Živneřová. „Dát takový počet panenek dohromady poměrně trvá. Často jsem získala z panenky pouze hlavu nebo jí nějaká část chyběla a musela jsem se pustit do rozsáhlých oprav. I to mě ale na sbírání baví,“ přiznala Jana Živneřová.

Celkově bylo v muzeu k vidění šedesátka historických panenek. Některé staré i přes sto let.

„Doprovodných programů se snažíme vždy nachystat hodně, navíc nám pomáhají také místní z Trachtalíkovi usedlosti. Obec kromě vystoupení místních folklorních souborů připravila ještě například i výstavu fotografií Stanislava Janíčka na obecním úřadě,“ dodal starosta Šumic Josef Jančář.

Recept na šumické kynuté buchty

Základ:
0,5 kg hladké mouky
100 g cukru krupice
Špetka soli
Dva žloutky a jedno celé vejce
2 dcl vody
Lžíce sádla
Kvásek:
250ml mléka
40g kvasnic
Lžíce mouky
Lžíce cukru krupice

Postup: Smícháme ingredience na základ zvlášť a ingredience na kvásek. Poté obojí promísíme společně a necháme alespoň dvě hodiny kynout. Po vykynutí těsto odebíráme rukou, na střed vkládáme oblíbenou náplň, kterou těstem z vrchu překryjeme a vytvarujeme malý bochánek. Takto vytvarované těsto vysázíme vedle sebe na pekáč a necháme ještě 10 minut dokynout. Poté pečeme buchty 20 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Autor: Redakce

9.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Soudní síň. Ilustrační foto.

Pětičlenná skupinka se zpovídá z vydírání podnikatele z Prakšic

Park Rochus v Uh. Hradišti. Ilustrační foto.
9

Stavbou roku je areál na Rochusu, ČSSD se to nelíbí

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Houbaři „očesal“ zloděj audi, škoda je 300 tisíc

Sbírání hub se pořádně prodražilo dvaatřicetiletému muži, který v úterý 19. září dopoledne vyrazil do lesa nedaleko místní části Bojkovic Bzové.

V Hradišti opět rozdávali mezinárodní certifikáty anglického jazyka

Téměř dvojnásobek žáků Základní školy UNESCO oproti loňsku se sešlo v úterý 19. září ve velkém sále uherskohradišťské Reduty, aby převzali mezinárodní certifikáty anglického jazyka Cambridge.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení