Ples začal v sále kulturního domu slavnostním defilé a představením krojovaných tanečníků z Mutěnic, Nedakonic, Valtic, Vracova, Babic a Hluku. Ti v jednadvacet hodin, v doprovodu dechové hudby Nedakoňanky, nabídli nekrojovaným návštěvníkům plesu nádhernou podívanou na moravskou besedu, pásmo tanců upravených pro salonní tanec.

Moravská beseda vznikla podobně jako slavnější beseda česká, která byla na pořadu krojového plesu vloni, v 19. století. Moravská beseda má čtyři díly a každý z nich obsahuje tři tance. Jako se v české besedě opakuje tanec Furiant, v té moravské jsou to tance Tetka a Silnice, které jednotlivé tance spojují.

„Úkolem moravské besedy je šíření znalosti moravských písní a tanců. A protože si v minulých letech získala u milovníků tance a folkloristů nejen z obce, střídáme ji ob rok s českou besedou," informovala Jarmila Sošková, jedna z organizátorek plesu. Ten uspořádal nedakonický ženský pěvecký sbor spolu s obecním úřadem. Líbivými melodiemi pak zvala na taneční parket nejen dechová hudba Nedakoňanka, ale i cimbálová muzika Vinár s primášem Pavlem Frantou.

„O založení krojových plesů v naší obci se v roce 1994 zasloužili místní zahrádkáři. O dva roky později převzal jejich pomyslnou štafetu nedakonický mužský pěvecký sbor a před pěti lety jej poprvé uspořádal ženský pěvecký sbor, ženáči, hodová chasa a obecní úřad," informoval Miroslav Černý, který stál v roce 1988 u kolébky nedakonického mužského sboru.

„Nechat si ujít nádhernou podívanou na krojované šohaje a děvčice, by byla škoda. Oni si diváky moravské besedy podmanili tancem, zpěvem, šarmem i charizmatem," pochvalovala si účast na krojovém plese umělecká vedoucí ženského pěveckého sboru Miluše Němcová