Originální verze brněnského Divadla Klauniky našla inspiraci v původním románu Miguela de Cervantese Saavedry a převzatých myšlenkách Jana Ámose Komenského. Brněnské divadlo už své nejslavnější dílo předvedlo v Rusku, Kazachstánu, Bosně či Španělsku.
Lenoire Montaine, představitel Dona Quijota, byl k nepřehlédnutí. Jako vždy vystupoval na chůdách. Doplňovala ho Libuše Kvašná v roli vychovatelky Anči, alias Sancho Panzy. Dvojice herců zapojila do hry i přibližně dvě desítky diváků. Mezi nimi i starostu města Petra Viceníka, jehož přejmenovali na Karkulku. „Mám červené tričko, proto asi nemůžu být krokodýl,“ pobaveně komentoval bojkovický starosta.

Přilákat k nám exotické soubory není jednoduché. Náklady na ně jsou velké, říká organizátorka Světlovského bálu Jitka Maštalířová
Přilákat k nám exotické soubory není jednoduché. Náklady jsou velké

Kromě něj se ze dvou diváků stala služba, protože si Don Quijote myslel, že publikum je třída a on je vyučuje španělštinu. Divák se slunečními brýlemi se dočkal přezdívky „Zrcadlák“, malá divačka se sukní zase „Sukničková“. Vysokého muže v modrém tričku si Don Quijote vybral jako prezidenta a při závěrečném focení jej jako významnou osobnost umístil doprostřed účastníků zábavného představení.

Akce je součástí Bojkovského léta, které letos poprvé sdružuje více událostí z Bojkovic a okolí. „Bylo to vůbec první divadelní představení na náměstí. A chceme na něj navázat. Jde vidět, že to má smysl. Bylo to perfektní. Lidí došlo dost a bavili se,“ zakončil Petr Viceník.

Slovácké léto: koncert Mňágy a Žďorp
Program Slováckého léta výrazně neomezil ani déšt

Autor: Marek Bartošík