„Poslední Vieweghovu prózu Andělé všedního dne uvede zlínské divadlo v dramatizaci Doda Gombára v české premiéře. V inscenaci budou diváci svědky jisté životní etapy tří stěžejních postav. Nedávno ovdovělé mladé lékařky Ester v podání Petry Hřebíčkové, manželskou rutinou znaveného učitele autoškoly Karla, kterého ztvární Luděk Randár a životem podvedeného Zdeňka, jehož postavy se ujme Pavel Vacek,“ informovala mluvčí zlínské scény Veronika Jurčová.

Tyto tři lidské osudy se v závěru překvapivě propojí v jeden příběh. Zmínění „hrdinové“ a jejich blízcí jsou na každém kroku doprovázeni a sledováni zvláštní nadpozemskou čtveřicí, poněkud netradičními anděly, kteří jsou i průvodci této „svižné story o lidech andělích a umírání“, jak ji nazval sám autor.

„Ve starých poznámkách jsem našel opsané talmudské přísloví: Když na zemi skončí jedno přátelství, v nebi zemře jeden anděl. Na anděly v tradičním smyslu nevěřím; řekněme, že věřím v síly dobra. Že když třeba pokazíme zmíněné přátelství, ubude na světě kousek pozitivní energie. Jeden z mých andělů v novele říká: Chcete konečně vědět, jak vypadají andělé? Jako dobří lidé,“ řekl o své novele Michal Viewegh.

„Myslím, že se tato kniha vymyká jeho dosavadní tvorbě. Je jiná, překvapující, bolestná i veselá. Je zvláštním způsobem čistá. Bleděmodrá. Doufám, že taková bude i naše inscenace,“ doplnil režisér Petr Štindl.

Premiéra inscenace se uskuteční 13. prosince v 19 hodin ve Velkém sále.