Většinou příjemné vzpomínky si z filmovky odnášejí její návštěvníci.

„Strávila jsem tady několik dní a bylo to velice fajn. Zajímavý program, přátelská atmosféra a příjemní lidé. Příští rok bych se ráda vrátila znovu," uvedla Magda Holíková z Prahy. Přítomnost filmového festivalu samozřejmě neunikla ani obyvatelům Uherského Hradiště.

„Filmovka se mi líbila. Navštívili jsme hned několik akcí, člověk má možnost potkávat známé osobnosti. Co mi vadilo, byli třeba bezdomovci, kteří se občas potulovali kolem některých stánků. Na druhou stranu ale bylo vidět, že je pořadatelé okamžitě hnali pryč. Jinak si myslím, že to bylo letos velice klidné," okomentoval letošní ročník LFŠ Petr Trachtulec, který bydlí nedaleko Smetanových sadů. Právě z této lokality se v loňském roce ozývalo nejvíc stížností na hluk. Letošní ročník byl v tomto směru nicméně klidnější, a to i z pohledu ochránců zákona.

„V některých částech města sice stížnosti přetrvávaly, ale bylo jich významně méně než vloni," konstatoval velitel Městské policie Vlastimil Pauřík.

Lidé si podle jeho slov stěžovali na hluk zejména v místech kolem restauračních zařízení, nebo v parcích a ulicích, kde se setkávalo větší množství lidí.

Drzí chmatáci

Policisté museli rovněž řešit několik krádeží, především peněženek a mobilních telefonů, které si jejich majitelé nechali volně odložené na lavičkách nebo stolech. Ušetřena nebyla ani jízdní kola. Z hradišťských ulice zmizela hned dvě, obě v hodnotě kolem 10 tisíc korun.

„Obě kola byla původně zajištěna zámkem. V jednom případě se kolo vypátralo a to v Napajedlech, kdy policisté kontrolovali cyklistu – pachatele, zda není pod vlivem návykových látek," popsala šťastný konec jednoho z uvedených případů mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

A drzých chmatáků nezůstali ušetřeni ani stánkaři. Jeden ze stánků na Masarykově náměstí přišel ve čtvrtek v odpoledních hodinách o třicetilitrový sud s nápojem, čímž jeho provozovateli neznámý zloděj způsobil škodu za dva a půl tisíce korun. Mimo to policisté také vyšetřovali pondělní roztržku dvou mužů v Sadech, po které museli napadeného účastníka po ráně pěstí ošetřit v Uherskohradišťské nemocnici.

Spokojenost

Jako úspěšný a po organizační stránce velmi dobře zvládnutý, hodnotí letošní ročník filmovky také vedení Uherského Hradiště.

„Nepřísluší nám akci hodnotit z uměleckého či dramaturgického pohledu, ale co se týká organizace a zabezpečení, můžeme se o průběhu celé LFŠ vyjádřit veskrze kladně. Máme reference od návštěvníků festivalu, které vypovídají o kvalitní práci organizátorů a obecné spokojenosti," vyjádřil se na téma filmové školy starosta města Stanislav Blaha.

Uherské Hradiště letos hostilo už 41. ročník největšího nesoutěžního filmového festivalu v České republice. Ten se konal ve dnech od 24. července do 1. srpna.