Obdobně se 30. června vydalo na osmidenní šňůru Dětské kočovné divadlo Kyjov.

Se zpěvem a rámusem se vyrazilo na povozech tažených koňmi z kyjovského Masarykova náměstí do Milotic, Těmic, Hýsel, Vřesovic, na hrady Cimburk a Buchlov, do Břestku a Modré, aby dětem i dospělým divákům rozdávali radost třemi operkami s názvem Dlouhý, široký a bystrozraký, Neposlušná kůzlátka a O zvířátkách a loupežnících.

„Do Archeoskanzenu Modrá, v němž jsme už popáté, jsme dnes výjimečně nepřijeli na povozech taženými koňmi, protože od rána nám pršelo. Než bychom do skanzenu dorazili, nebyla by na nás nit suchá,“ omlouval svůj ansámbl na začátku pátečního podvečerního představení principál a režisér kyjovského divadla Pavel Růžička.

Slavnostní akt předávání cen nejlepším zpravodajům se uskutečnil za účasti organizátorů soutěže, poslance Miroslava Kalouska a biskupem Martinem Davidem
Obecní a městské zpravodaje ze Slovácka vyšly naprázdno

Koně i s povozy poslal k ustájení do Ranche Nevada, dětské herce a muzikanty, učitele ZUŠ, nechal na Modrou přivézt auty. 

„Jsme parta lidí, které divadlo, muzika a zpěv baví a snažíme se jimi rozdávat radost mezi publikem všech generací. Klapot koňských kopyt ve sluncem rozpáleném dni, nebo třeba i propršeném, je pro celý ansámbl synonymem pro nejlepší prázdniny a dovolenou,“ svěřil se principál Pavel Růžička.

S povděkem kvitoval, že operky mohlo kyjovské divadýlko odehrát na pódiu mezi dřevěnými palisádami, zatímco na jiných místech se v improvizované pódium promění jeden z povozů, na němž se účinkující od obce k obci také přepravují. Druhý povoz slouží divadelníkům k přepravě batožin.

Nejeden divák byl při vstupu do skanzen překvapen, že okénko od poklady bylo zavřeno a zastřeno závěsem.

„My krátce před koncem představení vyšleme některé z účinkujících dětí mezi diváky s kloboukem, košíkem nebo plechovým hrncem a lidé jim do nich přispějí nějakou korunou podle uvážení, ale také třeba podle toho, jak se jim pohádky líbily,“ vysvětlil principál Dětského kočovného divadla Kyjov.

Ubytovna ve Staré Tenici má být na prodej. Jedním z možných zájemců přitom je samotné Hradiště.
Získá ubytovna ve Staré Tenici nového majitele? Ve hře je i město Hradiště