Expozicí provedla návštěvníky kurátorka výstavy Marie Martykánová. Připomenula jim dvě loňská výročí spojené se vznikem útlé knihy Broučci a jejím autorem evangelickým farářem Janem Karafiátem. „Loni totiž uplynulo 170 let od jeho narození a 140 let od úplně prvního vydání Broučků, kteří dávno patří mezi literární poklady české kultury," řekla Marie Martykánová. Poznamenala, že tato rozkošná knížka je plným právem považovaná za první moderní pohádku, aniž by napodobovala ty známější, národní. „Jakkoliv by si někdo mohl myslet, že polidštěný hmyzí svět nemůže oslovit současného čtenáře, mýlil by se," sdělila průvodkyně tematickou výstavou.

Mumie.
Nová fakta o buchlovské mumii. Nejde o tělo muže

Ačkoliv návštěvníci se mohli na komentované prohlídce pochlubit svojí knihou Broučci, žádný z nich ji do galerie nepřinesl. Přesto každý z nich svěřil průvodkyni svůj vztah ke knížce, která je pro něj krásnou vzpomínkou na dětství. Někteří už ji dali svým dětem nebo vnukům, jiní ji mají uloženu někde doma v krabici, podívají se po ní a na některou další prohlídku ji prý přinesou.

„Dospělým doporučuji, aby si Broučky přečetli znovu, podívali se na ni svýma dospělýma očima a možná shledají, co jim v dětství v té knize ještě uniklo, nebo co tehdy ještě nechápali," předestřela svou představu Marie Martykánová.

V Galerii na půdě Muzea Podhradí Buchlovice byla v pátečním podvečeru zahájena výstava fotografií Aleše Kropáče nazvaná S muzikou na cestách.
Alešem Kropáčem zastavený čas na cestách s cimbálovými muzikami

Knížka Broučci se vůbec neztratila, ona žije tím svým životem a příběhem stále. Stále oslovuje a přitahuje čtenáře všech generací. „Odhaduje se, že za 141 let od doby, co poprvé Broučci vyšli, už byla stovka dalších vydání. Ilustrovalo je přes čtyřicet malířů a kreslířů. Na výstavě v naší galerii jich máme zastoupeno dvacet," prozradila průvodkyně výstavou.