Na houbové speciality lákají mykologové z Nivnice

Kdy: sobota 12. března od 17.00 hodin
Kde: KD Beseda v Nivnici

Milovníci hub se mohou těšit na příjemný večer, který pro ně na sobotu 12. března připravili v Nivnici členové místního mykologického kroužku. Ti do velkého sálu kulturního domu Beseda přichystali od 17 hodin čtvrtý ročník ochutnávky houbových specialit a koštu hub ve sladkokyselém nálevu. Ti, kdo chtějí prezentovat vlastní um, by měli dodat své vzorky do sobotních 16 hodin. Návštěvníci akce se mohou těšit na masovo-houbový guláš, babiččinu kyselici, plněné rohlíčky, topinku s houbovou směsí, houbovou sekanou i houbové překvapení. Program doplní přednáška Václava Koplíka z mykologického kroužku Ratíškovice a fotografie L. Špety. Připravena bude také tombola. 

V Boršicích budou k ochutnání kvalitní pálenky

Kdy: sobota 12. března od 16.00 hodin
Kde: Buffalo Bar v Boršicích

Snad žádný obyvatel Slováckého regionu nepohrdne dobrou společností, domácími zabijačkovými specialitami a kvalitní pálenkou. Pokud souhlasíte, je speciální akce připravena Buffalo Barem v Boršicích právě pro vás. Tam se totiž v sobotu 12. března od 16 hodin bude pořádat 3. ročník koštu pálenek. Na výběr bude tentokrát více jak 100 vzorků nejrůznějších kořalek z našeho regionu, na zakousnutí doplněných o pokrmy ze zabijačky. Všichni muži, kteří si nechtějí nechat ujít příležitost ochutnat Slovácké výrobky si u vstupu budou muset nachystat 80 korun a ženy 50 korun. U vstupu navíc každý dostane katalog, aby se mohl s přáteli podělit o původ nejoblíbenější pálenky, a skleničku, bez které se na podobných koštech určitě neobejdete.

V Muzeu keramiky pohřbí zimu a přinesou létečko

Kdy: neděle 13. března v 15.00 hodin
Kde: muzeum keramiky v Tupesích

Pomalu se probouzející jarní přírodu přivítají s několikadenním předstihem v Muzeu keramiky v Tupesích. Jeho brána bude otevřena nejen pro kluky a holky, ale i pro jejich rodiče a prarodiče, a to v neděli od 15 hodin. Dětský folklorní soubor Čutora spolu s Tupeskými parádnicemi zvou do muzea na velikonoční dílničky, v nichž si mohou návštěvníci nazdobit tradičními i netradičními motivy vaječné skořápky, vystřihnout beránky, zajíčky a slepičky. Na nádvoří muzea navodí dospělí muži pletením pomlázek blížící se velikonoční atmosféru. O pobavení návštěvníků muzea se na pódiu v jeho nádvoří postará od šestnácté hodiny dětský folklorní soubor Čutora a ženský pěvecký sbor Tupeské parádnice. Na loučení se zimou si přizvou hosty ze zlechovských folklorních souborů.

Ačkoliv astronomické jaro přijde letos až 20. března, sbohem zimě se rozhodli v Tupesích dát už po nedělních velikonočních dílničkách. Z nádvoří Muzea keramiky vynesou slámovou figurínu Mařenu a vhodí ji do potoka. Zpět do muzea přinesou létečko.

Kde se ještě na Slovácku bude chodit s létečkem?

Kdy: neděle 13. března v 9.00 hodin
Kde: Podolí, od obecního úřadu

Kdy: neděle 13. března ve 13.00 hodin
Kde: Veletiny, od kulturního domu

Kdy: neděle 13. března ve 14.30 hodin
Kde: Drslavice, od křížku

Kdy: neděle 13. března
Kde: Hradčovice 

Nabídka na duben

Tichá vína nabídne k ochutnání 12 vinařství

Kdy: sobota 9. dubna od 17.00 hodin
Kde: Reduta v Uherském Hradišti

Dvanáctka vinařství z různých koutů Moravy se bude prezentovat na akci s názvem Tichá vína. Ta se uskuteční v sobotu 9. dubna od 17.00 hodin v Redutě v Uherském Hradišti. „Je to takový přímý vstup mezi vinařské gurmány. Nabízíme vína nejvyšší kvality. Každé vinařství si může vybrat, čím se na akci bude prezentovat," nechal se slyšet hlavní pořadatel Antonín Mach z Klubu kultury v Uherském Hradišti.Příchozí, pro které je doporučený společenský oděv, neboť se jedná především o společenskou akci, dostane u vchodu katalog, skleničku, slosovatelnou vstupenku a také malou pozornost. Vzorky vín si pak bude moci pořídit za speciální žetony s logem akce. Na místo hosty pak uvede hosteska. K degustování bude hrát návštěvníkům Kvintet Minuetto.