Do hradišťského parku za zdravým pohybem

Kdy: sobota 5. září od 13.00 hodin
Kde: Smetanovy sady v Uherském Hradišti

Pořádně si ještě protáhnout tělo před blížící se zimou. Takový je cíl akce, která se uskuteční v sobotu 5. září ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti. Oblíbená odpočinková lokalita bude hostit program s názvem Den zdraví a pohybu. Všichni milovníci sportovních aktivit mohou do parku zamířit na 13. hodinu. Naleznou tam nejrůznější zábavná stanoviště pro děti, zhlédnou ukázky cvičení s pomůckami, ty si navíc budou moci také sami vyzkoušet. Chybět nebudou ani ukázky základů první pomoci, které se ponesou v režii Uherskohradišťské nemocnice. Odpoledne ve Smetanových sadech obohatí také výstava s názvem Jak se (ne)stát závislákem. Tyto a spoustu dalších akcí pro zájemce na sobotu připravily Město Uherské Hradiště a SVČ Klubko Staré Město.

V Dolním Němčí chystají vaření trnek

Kdy: sobota 5. září od 14.00 hodin
Kde: Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí

Na sobotu 5. září připravují Dolněmčané v Muzeu Na Mlýně vaření trnek a lidový jarmark. Od dvou hodin odpoledne se návštěvníci mohou těšit na vaření a následnou ochutnávku hotových povidel.

„Povidla budeme vařit asi ze 150 kilo švestek, výsledného produktu budeme mít asi půldruhého kyblíku," uvedla jedna z hlavních organizátorek trnkového vaření Marie Ježková, která upřesnila, že povidla budou Dolněmčané vařit přibližně od osmi hodin ráno do osmi hodin večer. „Záleží ale na kvalitě ovoce," podotkla a dodala, že švestky na vaření zajišťuje starosta obce.

K vaření návštěvníkům zahraje Dolněmčanská pětka, vystoupí dětský folklorní soubor Slatinka a národopisný krúžek Dolněmčan a zazpívají mužský pěvecký sbor Dolněmčané a ženský pěvecký sbor Tetičky z Dolněmčí. (mar)

Noc s Metodějem nabídne velkomoravský sedmiboj i koncert

Kdy: pátek 4. září od 16.30 hodin
Kde: Výšina sv. Metoděje nad Uherským Hradištěm

Svatý Metoděj bude ústředním tématem programu Noc s Metodějem v pátek 4. září. S tímto jménem je spojené i místo konání, protože akce se koná na Výšině svatého Metoděje nad Uherským Hradištěm. Program spojený s koncertem skupiny Javory je připravený u příležitosti úmrtí tohoto světce. Velkomoravské odpoledne pro rodiny s dětmi začne v 16.30. Příchozí se mohou těšit na velkomoravský sedmiboj. „Je připravena střelba z luku, hod oštěpem, boj s bacátky, špalíkovaná, pletení na stávku, škola písemnictví a příprava dobových pokrmů. Za úspěšné absolvování úkolů si budete moci vyrazit upomínkový peníz," láká na akci mluvčí Slováckého muzea Pavel Princ. Součástí odpoledního programu bude také ukázka přípravy dobových pokrmů spojená s ochutnávkou. V 19.30 pak začne koncert kapely Javory s připomínkou výročí 1130 let od úmrtí sv. Metoděje. Na to vzpomene archeolog a historik Miroslav Vaškových a přednesem písemných památek ho přiblíží herec Slováckého divadla Vladimír Doskočil.⋌ (bm)

Hudební spolek Umíme Hrát slaví první úspěšnou sezónu

Kdy: pátek 4. září 
Kde: atrium kina Hvězda v Uherském Hradišti
Hudební spolek Umíme Hrát slaví první úspěšnou sezónu

První úspěšnou koncertní sezónu slaví hudební spolek Umíme Hrát, v jehož čele stojí špičkový houslista Jiří Pospíchal. Uskupení vzniklo v roce 2013 a letošním rokem hudebníci završili svou první společnou sezónu, v jejímž průběhu představili tři řady koncertů s tradičním i netradičním pojetím klasické hudby s názvy Koncertní řada Slováckého komorního orchestru, P.U.N.K. neboli Pořádné Umění Nemůžeš Krotit nebo Umíme si Hrát pro děti.

Do následující sezóny připravuje Jiří Pospíchal podle manažerky seskupení Markéty Stránské další zajímavé projekty pro všechny věkové kategorie, náročného posluchače i zážitkové publikum. Na pátek 4. září plánují hudebníci předvést v atriu kina Hvězda od sedmi hodin večer Ochutnávku sezóny 2015/16, v níž budou zastoupeny všechny tři koncertní řady Umíme Hrát. „Ochutnávka sezóny patří mezi pohodové večery, které propojí zážitky jak umělecké, tak gurmánské i lidské. Napětí mezi umělci a publikem, tento téměř intimní vztah, provází tyto kreativní koncerty vždy," popsal houslista Jiří Pospíchal a dodal, že díky velkorysosti partnerů budou mít návštěvníci vstup na akci zdarma. (mar)

Nivnické hody: výstava zvířat i koncert dechovky

Kdy: pátek 4. září - neděle 6. září
Kde: Nivnice

Výstavy i koncerty nabídnou tradiční Nivnické hody, které se uskuteční od pátku 4. září do neděle 6. září v Nivnici. Páteční část programu vypukne ve 20 hodin hudební zábavou na fotbalovém hřišti. Bohaté vyžití nabídne hlavně sobota i neděle, a to mimo jiné výstavu drobného zvířectva od 8 do 17 hodin na dvoře starého národního výboru nebo od 13 hodin výstavu krojů. V neděli nebude chybět ani hodová mše svatá, která začne v 10.30.

Po oba víkendové dny bude také od 14 do 18 hodin pro veřejnost otevřen Nadační dům Dr. Kachníka a sedlcká chalupa, kde v neděli v 15 hodin odborník na Slovácký ornament Vladimír Šácha slavnostně odhalí novou výzdobu. Sobotu pak od 16 hodin na návsi ozvláštní koncert nivnické Dechovečky mladých, v neděli na stejném místě od 18 hodin zahrají Ukulele Troublemakers­. (abr)

Největší regionální letecká přehlídka

Kdy: sobota 5. září
Kde: Bojkovice
Na největší regionální leteckou akci Aviatik Show se o první zářijové sobotě chystají pořadatelé v Bojkovicích. „Aviatik Show se na bojkovickém letišti uskuteční už pošesté," uvedl starosta Bojkovic Petr Viceník. Návštěvníci se od sobotního poledne mohou těšit na bohatý program, který zahrnuje například letecké ukázky, akrobatická vystoupení, ukázkové výsadky parašutistů nebo přehlídku historických letadel. „K vidění bude 9 historických strojů z 1. světové války," upřesnil hlavní organizátor akce Přemysl Rak.

V rámci akce organizátoři zajistili také občerstvení a doprovodný program pro děti, kolem páté hodiny odpoledne se mohou návštěvníci bojkovického letiště těšit na koncert vítěze soutěže Superstar Lukáše Adamce. Letecký den zakončí taneční zábava s posádkovou hudbou letiště Bojkovice Tož vitaj. (mar)

V Šumicích o víkendu vystaví staré fotografie

Kdy: sobota 5. září - neděle 6. září od 13.00 - 17.00 hodin
Kde: Šerkova chalupa Šumice
Na výstavu s názvem Fotografie starých Šumic se mohou těšit příznivci historie. O víkendu 5. a 6. září vystaví zastupitelé obce Šumice v Šerkově chalupě v době od jedné do pěti hodin odpoledne fotografie bývalého šumického poštmistra Zdeňka Opluštila.

„Výstava bude obsahovat asi 120 fotografií, které budou ve zvětšeném formátu," uvedla referentka obecního úřadu Jitka Zahálková. Fotografie pocházejí nejvíce z 50. a 60. let 20. století a byly pořízeny za života šumického poštmistra. (mar)

V Březové budou soutěžit o nejlepší jitrnici

Kdy: sobota 5. září od 10.00 hodin
Kde: Březová

Už sedmý ročník soutěže družstev v domácí zabijačce chystají pořadatelé na tuto sobotu v Březové. Už od sedmi hodin ráno se budou sjíždět soutěžní družstva, oficiální zahájení soutěže Slovácká jaternica je plánováno na desátou hodinu ranní.

V rámci soutěže se budou hodnotit nejen zabijačkové dobroty, ale také originalita stánku nebo stolování. Po celou dobu soutěže zajistili organizátoři kulturní program v podání folklórních souborů.

Od jedné hodiny odpoledne mohou návštěvníci ochutnávat připravené speciality, vyhodnocení výrobků připadá na dobu od druhé do páté hodiny odpoledne. (mar)