VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jidášky a mazance. Slovácké muzeum představilo tradiční Velikonoce

Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.

1.4.2017
SDÍLEJ:

V hlavní budově Slováckého muzea tentokrát návštěvníkům zručné kuchařky předváděly, jak se dělají tradiční velikonoční pokrmy v podobě jidášů a mazanců.Foto: Deník / Trubačík Vojtěch

„Vzhledem k tomu, že jsem vyučenou cukrářkou, zajímají mě tradiční pokrmy, které se v našem regionu dříve na Velikonoce pekly. Sama se totiž moc ve svém řemeslu s mazancem či jidáškem nesetkám. Přece jenom populární jsou dnes americké cheesecaky a různé druhy muffinů, což je podle mého škoda,“ vysvětlila důvod své návštěvy třiadvacetiletá studentka Marie Botlíková.

Upečené jidášky a mazance zaznamenaly u návštěvníků velký úspěch. Obojí velikonoční pečivo je přitom propojeno s křesťanskou symbolikou nadcházejících svátků. „Jidášek je drobným pečivem z kynutého těsta. Své jméno mají podle zatočených tvarů, které symbolizují provaz, na němž se oběsil Jidáš poté, co zradil Krista,“ prozradila etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová. Naopak mazance podle jejích slov mají v peci připomínat slunce jarního období. Kříž na jejich površích pak má jednak symbolický význam pro křesťany, jednak je praktickou pomůckou pro lepší propečení bochníku.

„V cyklu Vaříme v muzeu, který se konal v podzimních a zimních měsících několikrát, se po dnešním velikonočním speciálu na chvíli odmlčíme. Pokračovat s vařením budeme až sedmého října, kdy pravděpodobně předvedeme pečení kváskového chleba,“ dodala Marta Kondrová.

Recept na mazanecMazanec upečený podle přiloženého receptu.
Mazanec upečený podle přiloženého receptu.

Suroviny:1 kg polohrubé mouky
220 g másla
220 g cukru
4 žloutky
60 g droždí
500 ml mléka
Citrónová kůra
Vanilkový cukr
40 g rozinek
70 g mandlí
10 g soli
Půl vejce na potření

Postup:Z části mouky, droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Přidáme máslo, žloutky, citrónovou kůru, vanilkový cukr, zbytek mouky, sůl, rozinky, část mandlí a zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Na pomoučené desce vytvarujeme mazanec, který položíme na vymaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Potřeme vejcem, posypeme zbylými mandlemi a nakrojíme do kříže. Pečeme asi 30 minut ve středně teplé troubě.

Autor: Vojtěch Trubačík

1.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační snímek

Oprava silnice mezi Dolním Němčím a Slavkovem zapříčinila zpoždění autobusů

Bazilika na Velehradě. Ilustrační foto.

Na Velehrad dorazí socha Panny Marie Fatymské

AKTUALIZOVÁNO

Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska, učitel z Obecné školy

Smutná zpráva. Oblíbený český herec Jan Tříska, který v sobotu spadl z Karlova mostu v Praze do Vltavy, zemřel. Představiteli učitele z filmu Obecná škola bylo osmdesát let. Od pondělí měl natáčet snímek Na střeše. 

Atmosféra je správně pracovitá, tvrdí kouč Slovácka Michal Kordula

Dostali se do situace, ve které se projevuje, jakou má tým morální sílu. Fotbalisté Slovácka nastoupí dnes v Liberci (v 19 hodin) se sérií čtyř zápasů bez vítězství a bez vstřeleného gólu. „Nepozoruji, že by hráči na sobě měli deku. Atmosféra je správně pracovitá,“ pronesl slovácký kouč Michal Kordula.

Bydlení podle znamení zvěrokruhu: Jak si žijí vodní a vzdušná znamení

Nic na světě nepoví o člověku tolik, jako jeho byt. Hned při vstupu do předsíně bezchybně odlišíte pedanta od bohéma. Každý člověk má svůj vkus, každé astrologické znamení své priority.

Košt v Drslavicích nabídl i ukázku výroby vína

Burčák, víno, dechová muzika Hradčovjanka a ukázka zpracování vína s mlýnkem a presem. To vše nabídl už čtvrtý Košt vína a burčáku v Drslavicích letos, který se mohl také pyšnit sto sedmnácti vzorky vína a téměř stejným početem litrů burčáku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení