VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jidášky a mazance. Slovácké muzeum představilo tradiční Velikonoce

Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.

1.4.2017
SDÍLEJ:

V hlavní budově Slováckého muzea tentokrát návštěvníkům zručné kuchařky předváděly, jak se dělají tradiční velikonoční pokrmy v podobě jidášů a mazanců.Foto: Deník / Trubačík Vojtěch

„Vzhledem k tomu, že jsem vyučenou cukrářkou, zajímají mě tradiční pokrmy, které se v našem regionu dříve na Velikonoce pekly. Sama se totiž moc ve svém řemeslu s mazancem či jidáškem nesetkám. Přece jenom populární jsou dnes americké cheesecaky a různé druhy muffinů, což je podle mého škoda,“ vysvětlila důvod své návštěvy třiadvacetiletá studentka Marie Botlíková.

Upečené jidášky a mazance zaznamenaly u návštěvníků velký úspěch. Obojí velikonoční pečivo je přitom propojeno s křesťanskou symbolikou nadcházejících svátků. „Jidášek je drobným pečivem z kynutého těsta. Své jméno mají podle zatočených tvarů, které symbolizují provaz, na němž se oběsil Jidáš poté, co zradil Krista,“ prozradila etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová. Naopak mazance podle jejích slov mají v peci připomínat slunce jarního období. Kříž na jejich površích pak má jednak symbolický význam pro křesťany, jednak je praktickou pomůckou pro lepší propečení bochníku.

„V cyklu Vaříme v muzeu, který se konal v podzimních a zimních měsících několikrát, se po dnešním velikonočním speciálu na chvíli odmlčíme. Pokračovat s vařením budeme až sedmého října, kdy pravděpodobně předvedeme pečení kváskového chleba,“ dodala Marta Kondrová.

Recept na mazanecMazanec upečený podle přiloženého receptu.
Mazanec upečený podle přiloženého receptu.

Suroviny:1 kg polohrubé mouky
220 g másla
220 g cukru
4 žloutky
60 g droždí
500 ml mléka
Citrónová kůra
Vanilkový cukr
40 g rozinek
70 g mandlí
10 g soli
Půl vejce na potření

Postup:Z části mouky, droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Přidáme máslo, žloutky, citrónovou kůru, vanilkový cukr, zbytek mouky, sůl, rozinky, část mandlí a zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Na pomoučené desce vytvarujeme mazanec, který položíme na vymaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Potřeme vejcem, posypeme zbylými mandlemi a nakrojíme do kříže. Pečeme asi 30 minut ve středně teplé troubě.

Autor: Vojtěch Trubačík

1.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Mikroregion Bílé Karpaty slavil své 10. jubileum ve starohrozenkovském amfiteátru.
24

Mikroregion Bílé Karpaty slavil své jubileum ve starohrozenkovském amfiteátru

Trenér 1. FC Slovácko Stanislav Levý.

Levý možná vytáhne tajný trumf. Korejce Yu

Slovácko se těší na fotbalový svátek, přijede Sparta

Fotbalisty Slovácka čeká loučení s letošním ročníkem nejvyšší soutěže. A bude to loučení jako řemen. Do Uherského Hradiště totiž zavítá nejslavnější český klub, pražská Sparta. Na velký fotbalový svátek se těší celý region, Městský stadion Miroslava Valenty by se měl velmi slušně zaplnit a hnát domácí hráče za cenným skalpem.

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Jakub Rezek: Sparta není v pohodě. Mohli bychom toho využít

ROZHOVOR/ Po Spartě konec sezony? Tak to ani omylem. Záložníka Slovácka Jakuba Rezka čeká možná nejdůležitější etapa jeho fotbalové kariéry. V sobotu ligová derniéra s nejslavnějším českým klubem a o den později stěhování do Prahy.

Pro zraněného řidiče musel přiletět vrtulník

Transportem vrtulníkem skončila nehoda v Bystřici pod Lopeníkem. Ve čtvrtek tam havarovala dvě osobní auta. Na místo přijeli jako první hasiči, kteří poskytovali předlékařskou pomoc zraněným do příjezdu zdravotnické záchranné služby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies