VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jidášky a mazance. Slovácké muzeum představilo tradiční Velikonoce

Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.

1.4.2017
SDÍLEJ:

V hlavní budově Slováckého muzea tentokrát návštěvníkům zručné kuchařky předváděly, jak se dělají tradiční velikonoční pokrmy v podobě jidášů a mazanců.Foto: Deník / Trubačík Vojtěch

„Vzhledem k tomu, že jsem vyučenou cukrářkou, zajímají mě tradiční pokrmy, které se v našem regionu dříve na Velikonoce pekly. Sama se totiž moc ve svém řemeslu s mazancem či jidáškem nesetkám. Přece jenom populární jsou dnes americké cheesecaky a různé druhy muffinů, což je podle mého škoda,“ vysvětlila důvod své návštěvy třiadvacetiletá studentka Marie Botlíková.

Upečené jidášky a mazance zaznamenaly u návštěvníků velký úspěch. Obojí velikonoční pečivo je přitom propojeno s křesťanskou symbolikou nadcházejících svátků. „Jidášek je drobným pečivem z kynutého těsta. Své jméno mají podle zatočených tvarů, které symbolizují provaz, na němž se oběsil Jidáš poté, co zradil Krista,“ prozradila etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová. Naopak mazance podle jejích slov mají v peci připomínat slunce jarního období. Kříž na jejich površích pak má jednak symbolický význam pro křesťany, jednak je praktickou pomůckou pro lepší propečení bochníku.

„V cyklu Vaříme v muzeu, který se konal v podzimních a zimních měsících několikrát, se po dnešním velikonočním speciálu na chvíli odmlčíme. Pokračovat s vařením budeme až sedmého října, kdy pravděpodobně předvedeme pečení kváskového chleba,“ dodala Marta Kondrová.

Recept na mazanecMazanec upečený podle přiloženého receptu.
Mazanec upečený podle přiloženého receptu.

Suroviny:1 kg polohrubé mouky
220 g másla
220 g cukru
4 žloutky
60 g droždí
500 ml mléka
Citrónová kůra
Vanilkový cukr
40 g rozinek
70 g mandlí
10 g soli
Půl vejce na potření

Postup:Z části mouky, droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Přidáme máslo, žloutky, citrónovou kůru, vanilkový cukr, zbytek mouky, sůl, rozinky, část mandlí a zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Na pomoučené desce vytvarujeme mazanec, který položíme na vymaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Potřeme vejcem, posypeme zbylými mandlemi a nakrojíme do kříže. Pečeme asi 30 minut ve středně teplé troubě.

Autor: Vojtěch Trubačík

1.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kabelkový veletrh ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
32

Kabelkový veletrh v Hradišti vyrovnal loňský rekord 1500 nabízených kusů

Turistickou nabídku v Uherském Ostrohu obohatila další expozice v podzemí.
5

Uherský Ostroh v neděli slavnostně otevřel prohlídkové trasy zámku

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

V Redutě doprovodil Slovácký komorní orchestr budoucí hudební virtuózy

Slovácký komorní orchestr, houslista Jiří Pospíchal a čtrnáct talentovaných umělců z řad žáků uherskohradišťský ZUŠek (ZUŠ Slovácko, ZUŠ Uherské Hradiště). V pondělí 24. dubna se talentované děti alespoň na chvíli mohly postavit vedle profesionálních hudebníků v sále hradišťské Reduty a zkusit si zahrát své nejoblíbenější skladby před zhruba sto padesáti diváky.

Dobrovolníci vyběhali Diakonii 20 tisíc a spálili téměř 700 tisíc kalorií

Šest týdnů výzvy Sbíráme kiláky pro Diakonii rovnalo se 78 účastníků, 8 861 naběhaných kilometrů a 664 518 spálených kalorií.

Z průtahu Nivnicí zmizí kostky

Ztišení dopravy, bezpečnější provoz a podle vyjádření odborníků zúžením dojde i ke zpomalení provozu. To jsou hlavní výhody rekonstrukce průtahu Nivnicí za 9,8 milionu korun. Ta by měla začít v červnu a trvat by měla do konce roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies