Stárkování letos na sebe vzali sourozenci Borusíkovi. Sedmadvacetiletý Petr, hasič-strojník u jednotky hasičů statutárního města Zlín, který při zaměstnání studuje dálkově Vysokou školu báňskou v Ostravě, Fakultu bezpečnostního inženýrství. Jeho o 16 měsíců mladší bráška Adam, který se zhostil role mladšího stárka, je studentem řízení zahradnických technologií, specializace vinohradnictví a vinařství v Lednici.

Petrovi sekundovala v roli starší stárky Natálie Chmelařová (21), studentka ekonomicko-právní činnosti na Vyšší odborné škole v Uherském Hradišti. Adama doprovázela mladší stárka, Magdalena Pořízková, vypůjčená ze Starého Města.

„Měl jsem stárkovat s dívkou z Jalubí, ale ta to odřekla. Nejprve jsem se zkoušel ptát holek z Jalubí, zda by některá z nich nechtěla jít se mnou za mladší stárku. Jenže ty buď nechtěly, nebo jim to rodiče nedovolili," popsal Adam nelehký úkol se sháněním stárky.

Nepropadl ale beznaději, zkusil poslat e-mail Magdaleně Pořízkové do Starého Města, která stejně jako on tančí v Dolině, a druhý den odpoledne, mu po dohodě s rodiči odepsala, že s ním v Jalubí bude stárkovat.

„Takže žádné dlouhé přemlouvání," řekla Adam, loňský podstárek a v roce 2011 neoficiální mladší jalubský stárek. Napřesrok by se chtěl zhostit role staršího stárka.

Svůj sen o stárkování snil už od roku 2012 i jeho starší bratr Petr.

„Když jsme šli s Natálkou poprvé v hodové chase, řekli jsme si, že jednou za ty stárky v obci půjdeme také. Ačkoliv jsme o stárkování mluvili asi dva roky, chase jsme to potvrdili po skončení loňských hodů," svěřil se starší stárek.

Podle jeho slov ale jeho maminka o tom nechtěla ani slyšet, protože si vybavila starosti s přípravami, ale nakonec se stárkováním svých synů musela smířit.

„Naštěstí jsme tři chlapi v chalupě, a to nepočítám dědu. S přípravami kolem domu jsme si vystačili sami, akorát úpravu fasády a další zednické práce jsme nechali na šikovném řemeslníkovi Martinovi Smolíkovi," pootevřel dveře do hodových příprav jalubský starší stárek.

A jak prožívali přípravu na hody u starší stárky? Rodiče Natálky počítali s tím, že ona jednou za stárku v Jalubí půjde.

„A když chtěl jít za stárka Peťa, se kterým chodím v kroji už pátým rokem, tak bylo rozhodnuto. Pro rodinu je to velká čest, celá rodina se na hody velice těšila a velká její část dnes jde v kroji," tetelila se blahem Natálka.

Podotkla, že její maminka zdobí už několik let hodařům právo a poprvé ho jejich dcera vynášela z domu jako starší stárka.

„Tobě, starší stárku, právo týden jsem zdobila. Však se podívej, jaké jsou na něm mašličky a pentličky, sama moja mamička kupovala jich v Hradišti," řekla stárka při vynesení práva z domu a s chasou s ním zamířili k radnici, aby starostu Karla Malovaného o povolení ke konání hodů požádali.