Pozvání na hudební akci přijala už podruhé zpěvačka a houslistka Jitka Šuranská z Kudlovic. Je absolventkou Institutu pro umělecká studia v Ostravě, od roku 2003 členka Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně.

„Na třetím ročníku festivalu Šroubek se představila s mandolinistou a hudebním publicistou Jiřím Plockem. Jejich album Písňobraní bylo v roce 2005 poctěno hudební cenou Anděl," prozradil sekretář festival pořádající Matice velehradské Petr Hudec.

Muzikantka je zakladatelkou projektu Jitka Šuranská Trio. Na Velehrad ale přijela koncertovat jen s Marianem Friedlem, zpěvákem a kontrabasistou, který zahrál i na malý cimbál a lidové flétny. Ty byly z dílny Marka Gondy z Komně, jež našel zalíbení ve slovenských píšťalách, fujarách a koncovkách. „Třetím členem Tria je Martin Krajíček, zpěvák a hráč na mandolínu. Ten s námi na Velehrad nepřijel, protože je na svatbě," prozradila Jitka Šuranská. Na pomyslném pódiu pod sochami světců se pak představila kapela Bezobratři, world music-experimental Brno, která vychází z kořenů moravské a slovenské lidové hudby, ale snaží se k její interpretaci přistupovat otevřeně a nestrojeně. „Letošní ročník hudebního minifestivalu byl excelentní výběrem hudebních skupin i jejich perfektním vystoupením," zhodnotili kulturní akci její návštěvníci, manželé Jitka a Miroslav Mazůrkovi z Velehradu, včetně Jarmily Háblové z Modré. Název mini festivalu Šroubek má kořeny v roce 2007, kdy tam po ustavení Matice velehradské uspořádali jeho první ročník. „K matici patří šroubek. Žádná matice sama o sobě nedává smysl, vždycky musí utahovat nějaký šroub," pokusil se objasnit název festivalu Petr Hudec.