Ode dneška je třicítka malířových prací k vidění v Muzeu Kroměřížska. „Jsou to vesměs oleje a pár děl vytvořených kombinovanou technikou, které vznikaly průběžně v uplynulých dvou, možná i třech letech," vysvětlil malíř Tomáš Měšťánek k výstavě, která se jmenuje Malířův život v Česku a bude v Kroměříži k vidění až do 9. dubna.

Čtěte také: VIDEO: Fráňa Šrámek opět v divadle v Uherském Hradišti

Úvodního slova kroměřížské vernisáže se ujme J. H. Vitar. Toho výtvarník obdivuje i díky jeho trefné ironii. „Měšťánek malovat musí. Jestliže jeho nová výstava ukazuje absurditu lidské existence nejen v tomto požehnaném státě, ale tak nějak obecně na světě. Měšťánkovi se její smysluplnost odhaluje právě v práci," myslí si o výtvarníkově vidění světa J. H. Vitar.

Pro Tomáše Měšťánka je typická důsledná figurace i sociální námět. Technicky jeho díla působí jako spojení s dětskými kresbami.

Dotýká se citlivého místa společnosti, přesto mu nejde o její patetické a mravokárné vylíčení. Nechystá se na „konec civilizace", konstatuje skutečnost a možná věří na nutnost začít znova. 

Související

Obrazy Hradišťana Měšťánka zdobí bratislavskou galerii

Člověk se stal obětí techniky, tvrdí malíř Tomáš Měšťánek

Malíř zachycuje na plátně gesta i škleby