Houslový virtuos Jaroslav Svěcený vystoupí v hudební části této mimořádné kulturní události, při níž mimo jiné čeká diváky představení slavnostních šatů několika měst i jejich prezentace formou fotoprojekce. Slováckému deníku Jaroslav Svěcený prozradil, jaké skladby si pro své vystoupení v Ostrožské Nové Vsi připravil, a také to, zdali se někdy nějaké přehlídky účastnil, jako model.

Vaše vystoupení jsou již tradiční ozdobou velkolepých módních přehlídek naší přední návrhářky Marie Zelené v jejím projektu s názvem Návraty k hodnotám. Další dva společenské večery v Ostrožské Nové Vsi Vás čekají 9. listopadu. Podle čeho si pro akce spojené s prezentací tvorby Marie Zelené vlastně vybíráte skladby?

Snažím se, aby skladby co nejlépe souzněly s tématem večera a umocnily celkovou atmosféru. Na svých koncertech vytvářím dramaturgii kombinací hudby a mluveného slova, neboť jsem zvyklý si své koncerty či koncertní pořady sám moderovat. V rámci spolupráce s Majkou Zelenou jde o něco jiného, hudba se musí prolnout s její tvorbou a dodat celému programu nezaměnitelný ráz.

Jaké skladby tedy máte v plánu představit v Ostrožské Nové Vsi začátkem listopadu?

K projektu Návraty k hodnotám se nesmírně hodí skladby českých autorů pro housle a klavír-zazní například Romantické kusy Antonína Dvořáka, slavné houslové sólo ze Zeyerovy pohádky Radúz a Mahulena, které napsal Josef Suk, nádherné Duo Z domoviny od Bedřicha Smetany. Speciálně v tomto projektu zazní i část mé skladby ,,Strings for New York", kterou jsem tomuto městu věnoval a rukopis daroval starostovi města Michaelu Bloombergovi. Premiéra v NY proběhla letos 28.února.Všichni dobře víme,že na tamní konzervatoři řediteloval Antonín Dvořák a napsal tu roku 1893 známou Sonatinu G-Dur,kterou věnoval svým dětem. I ta v Návratech k hodnotám 9. listopadu zazní. Na klavír mě bude doprovázet jeden z nejlepších českých pianistů mladší generace Václav Mácha.

Čím je projekt Návraty k hodnotám inspirativní pro vás, jako pro hudebníka?

Především neformálně a lidsky prezentuje krásu a obrovskou kulturnost naší země, což je v dnešní době, kdy v našich luzích a hájích zažíváme určité ,,duševní vyhoření", opravdu skvělé. Tento projekt přirozenou cestou ukazuje, že patříme do kulturní a kultivované Evropy a je jen na nás, jak si budeme ty důležité hodnoty umět v sobě uchovávat. Velice inspirativní téma pro naši současnost.

Vaše dcera Julie se v tomto projektu Marie Zelené už objevila rovněž. Nepředstavila se však pouze na poli hudebním, jako talentovaná houslistka, ale vyzkoušela si také roli modelky. A měla na sobě velmi příznačné – hudební šaty. Prozraďte, jak po přehlídce tuto svou zkušenost komentovala?

Julie v současné době studuje v Londýně, je jí 19 let a již samostatně koncertuje jak na recitálech, tak s různými orchestry. Výběr šatů pro různá koncertní vystoupení a společenské akce je pro ni velmi důležitá věc. Musím říct, že si roli ,,koncertní modelky" opravdu naplno užívala.

No a co vy a modeling? Kolikrát v životě jste na molu prezentoval nějaké šaty?

Před mnoha lety jsem koncertoval na špičkové módní přehlídce ve Smetanově síni Obecního domu v Praze, vzpomínám si, že tam tehdy zpíval také tenorista Peter Dvorský. Já jsem předvedl nádherný tmavý oblek od Lagerfelda, ve kterém se mi velice dlouho dobře hrálo.

Jak se vám líbí u nás na Slovácku, a hlavně – těšíte se na naše publikum?

Slovácko miluju, je to jiná mentalita lidí, které mám rád, prostě jiný kraj, kde si člověk v jiném duševním rozpoložení okoštuje třeba vínečko, ve kterém je pravda (smích). A ty koláčky… Moc se k vám těším, hlavně na vás, milí a drazí.

Kdo je Jaroslav Svěcený

Rodák z Hradce Králové je jedním z nejvýznamnějších současných českých houslistů a výraznou osobností české hudební scény. Jeho sólistická dráha začala již v době studií na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění, kde studoval u prof. Františka Pospíšila a prof. Václava Snítila. Své vzdělání dovršil mistrovskými kurzy u slavných světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera.

Jaroslav Svěcený je proslulý popularizátor houslové hry, zejména jeho televizní, rozhlasové a koncertní projekty přitahují publikum všech věkových skupin.

Početná koncertní turné a festivalová vystoupení Jaroslava Svěceného obsáhla USA, Kanadu, Mexiko,Rusko, Brazílii, celou Evropu, Turecko, Izrael, Egypt, Alžír, Lybii, Maroko,

Libanon, Jordánsko, Sýrii, Spojené arabské emiráty, Saudskou Arábii, Indii, Pákistán, Indonésii, Thajsko atd.

Jaroslav Svěcený doposud natočil 44 CD s díly světových a českých autorů, za které obdržel mnoho zlatých či platinových desek. Jako první český houslista nahrál kompaktní disk pro SONY CLASSICAL. V roce 1996 mu byla udělena prestižní cena Masarykovy akademie umění za tvůrčí uměleckou činnost a od té doby získal celou řadu dalších ocenění-jedno z posledních obdržel v roce 2010 na Pražském hradě, kde z rukou hlavy státu převzal Zlatou plaketu prezidenta republiky.