Tomáši, jak byste Měsíc nad řekou charakterizoval?

Krásná, lyrická imprese o nás, o životě, o zrání, o nesplněných tužbách a snech, o vyrovnání se se životem, o létání na oblacích a současně chození po tvrdé zemi. Myslím, že každý se v této komedii najde, ať už tak či onak.

Ztvárníte Jana Hlubinu. Jaký je a máte něco společného?
Jan Hlubina je mi velmi blízký, myslím, že žije přítomným okamžikem a je s ním spokojen. Okolí si vytvořilo představu o ideálním Janu Hlubinovi, který je snílek, romantik a má v sobě nenaplněné sny a tužby, ale on je spokojen se svým životem a je vděčný za to co bylo a je. Samozřejmě, že se občas zasní nad tím, co by bylo kdyby, ale není to, to co by ho spalovalo a trápilo. A to je mi na něm sympatické.

Co bylo při zkoušení nejtěžší?
Jelikož hraju staršího člověka, než jsem já sám, tak je pro mne velmi těžké vtělit do postavy zkušenosti, které ještě nemám, a taky potlačit ve fyzickém jednání svůj temperament. Hlubina by měl být pomalý, rozvážný, dost často nerudný, uzavřený do sebe, nemluvný atd. A to já vůbec nejsem. Takže se s tím zatím peru.

ČTĚTE TAKÉ Ve Slováckém divadle se pustili do přípravy Měsíce nad řekou

Herci se na premiéru těší

Premiéra nejznámějšího českého impresionistického dramatu Fráni Šrámka Měsíc nad řekou se blíží. Už za týden divadelníci prvním divákům představí příběh o mládí, touze a snech. Jak se těší herci?

„Těším se moc, protože práce s Aničkou Petrželkovou je velmi zábavná a v jejím podání je režie klasiky Fráni Šrámka velmi zajímavá a doufám, že se divákům bude líbit," usmívá se Tereza Hrabalová, která v novince ztvární Růženu Pavlátovou. „Na premiéru se samozřejmě těším, těším se na každou. Beru to jako obřad. Je to pro mě krásný den. Naučil jsem se zbytečně se nestresovat, těšit se a být v očekávání, jaké budou reakce diváků. A u Měsíce nad řekou jsem zvědavý jednou tolik," říká David Macháček, kterému režisérka svěřila roli mladého Hlubiny, a prozrazuje: „Nebude to klasické poetické představení, které by odkazovalo na film. Jdeme úplně jinou cestou, cestou režisérky Anny Petrželkové, které důvěřujeme. Bude to jiné, plné nápadů, abstrakcí a jinotajů. Diváci se mají na co těšit!"

Premiéra inscenace Měsíc nad řekou, jež je inspirována vzpomínkami Fráni Šrámka na studia na píseckém gymnáziu, je naplánována na sobotu 4. března od 19.00 hodin.

Lyrická výprava Evy JiřikovskéJe autorkou mnoha oceňovaných kostýmů a scén, ke spolupráci si ji zvou nejvýznamnější režiséři Česka. Nyní vytvořila celou výpravu k připravované novince Měsíc nad řekou. Řeč je o dlouhodobé výtvarnici Slováckého divadla Evě Jiřikovské. Jak bude Měsíc nad řekou vypadat?

„Inspiroval mě impresionistický předobraz jakéhokoli místa u jakékoli řeky. Drobné kapky vody u říčního jezu, šumění vody… Slávka má přece výhled na řeku. Voda voní, zaplavuje, možná až příliš. Roste mech. Voda stéká a zanechává po sobě mokré stopy času. To je náš první prostor, teple zelený, navlhlý vzpomínkami," sní Eva Jiřikovská a dodává, že nápady čerpá všude. „Třeba jízda vlakem je tak inspirující, krajiny kolem, snění" dodává Jiřikovská.

Nad odpovědí na otázku, jak se jí spolupracuje s režisérkou Annou Petrželkovou, neváhá ani vteřinu: „Ona je etalon energie! Vždy se na ni dívám a prosím, abych měla alespoň drobnou část této ‚moci'. Je zvláštní, jak někdo se s takovou energií narodí, prostě mu přichází sama. A naopak někdo strašně dře, aby vůbec udělal krok. Anička je tryskající voda. Tekoucí živel. Je prostě bezvadná," uzavírá s úsměvem Jiřikovská.

Autor: Josef Kajetán