Jiří, co bylo pro vás při zkoušení nejtěžší?

Kromě velmi těžkých pěveckých čísel, asi určitě alternace s Petrem. Kromě Sida hrajeme ještě obchodního cestujícího Maxe. Je velmi těžké, se během zkoušky „převtělovat" z jedné role do druhé, obzvlášť když se v jednom obraze setkávám „sám se sebou" a vedu se sebou dialog.

V čem bude váš Sid Sorokin jiný?

Každý jsme jiný už ze své podstaty. Určitě se oba dva snažíme vložit do Sida část své vlastní osobnosti, zkušenosti, jak citové, tak milostné, tak milostně citové a ty jsme každý zažili určitě jiné.

Muzikál je plný velkých hudebních čísel. Jak náročné pro vás jednotlivé hudební party jsou?

Jsou dosti náročné, ale krásné. Máme na jevišti navíc živou kapelu, což je vždy opravdový zážitek. Ale i velká zodpovědnost. Já osobně jsem takto náročné party zatím nestudoval, ale snažím se překonávat limity oktáv, možná spíš oktávy? (smích)

O čem je muzikál„Příběh se odehrává v továrně na pyžama, kde se právě schyluje ke stávce, neboť její pracovníci chtějí přidat sedm a půl centu na hodinu. Řešení má přinést správní ředitel Sid Sorokin, který se ihned po nástupu zamiluje do dělnice Babe, jež je zároveň šéfkou odborů," prozrazuje dramaturg Jan Šotkovský o muzikálu, jež má na svém kontě čtyři ceny Tony.

A co o novince říkají představitelé hlavních rolí?

„Hra o pyžama je velmi pěkný oddechový i komický kus s jednoduchou zápletkou. Líbí se mi hlavně hudební čísla a energie celého představení," prozrazuje představitelka Babe Tereza Hrabalová. Jiří Hejcman, jež spolu s Petrem Čagánkem ztvární roli Sida Sorokina, dodává: „Je to retro muzikál z továrny na pyžama, kde právě propuká boj s odbory, do toho love story, vele-tance a snad i legrace a slzy". „Můžu snad prozradit, že diváky čeká muzikál se spoustou hudebních čísel a písniček, taky nějaká ta legrace bude i dějové zvraty. Zkrátka – je na co se těšit," uzavírá Petr Čagánek.

Česká premiéra proběhne zítra, 5. listopadu od 19.00 hodin, a diváci se můžou těšit na téměř celý herecký soubor.

Kdo je Mikoláš Tyc

Mladý, sympatický, plný energie a nápadů. Tak herci popisují režiséra Mikoláše Tyce, v jehož režii zítra Slovácké divadlo uvede v české premiéře známý muzikál Hra o pyžama.

Mikoláš Tyc se narodil v roce 1982, studoval divadelní vědu na FF UK, poté v roce 2010 absolvoval činoherní režii na pražské DAMU. Od ukončení školy pravidelně režíruje v českých i moravských divadlech. Pravidelně se jako režisér vrací například do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a Městského divadla Brno. V letech 2013-2015 byl uměleckým šéfem brněnského BURANTEATRu, kde inscenoval komedii 39 stupňů, Goethova Fausta a Markétku a Schimmelpfennigovo Létající dítě – tato inscenace získala prestižní cenu Marka Ravenhilla.

„Mikuláš, to je velmi pohodový člověk. Mám pocit, že se pořád usmívá. Musím se ho zeptat, na čem ujíždí. (smích) Je vidět, že se chce i prací bavit. Asi tolik. Přece nečekáte, že tu o něm budu říkat nějaká negativa," usmívá se herec Petr Čagánek a Tereza Hrabalová mu dává za pravdu: „Mikoláš je milý, přátelský a pracuje rychle, je mi to sympatické. Jsem ráda, že jsem se s ním setkala". (kaj)