Jeho název symbolicky vyjadřuje i dlouho očekávanou událost, tedy znovuotevření expozic muzea. Již 6. ročník vzdělávacích programů v Uherském Brodě se připravuje jak v Muzeu J. A. Komenského, tak i v Domě kultury, v Knihkupectví U Pelikána, v Chrámu mistra Jana Husa a také kavárně Ulité Kafé. Na programu ovšem spolupracuje celkem 12 organizací.

Slavnostním otevřením nově rekonstruovaných prostor hlavní expozice muzea se představí „úžasné divadlo fyziky“, známé pod zkratkou ÚDIF (Brno).

„Půjde o scienceshow, jejímž cílem bude připomenout, že na fyzice jsou nejlepší experimenty. Žáci škol mohou již od 9 hodin v muzeu obdivovat pokusy, které nadchnou a inspirují,“ uvedl Aleš Kapsa z Muzea J. A. Komenského.

Součástí Dnů jsou podle něj i letos zážitkově vzdělávací akce pro školáky z Uherskobrodska Po stopách Komenského (29. a 30. 3., vždy v 8.00, 10.00 a 12.00 v muzeu).

Čtěte také: Městský úřad v Uherském Brodě prodlužuje pracovní dobu

„Návštěvníci předchozích ročníků Dnů Komenského si zvláště oblíbili pořad Zpátky do lavic (29. 3.), který ovšem nechybí ani letos. Pro návštěvníky žáky je připravena hodina branné výchovy, zdravovědy a zpěvu. Tradiční zábavný podvečer je vybaven školní jídelnou a čajem,“ dodal Kapsa.

Výtvarná dílna pro děti Ideály našich nejmenších (30. 3.) má být ukázkou jejich vizí, hrdinů a a toho, jak si představují ideální svět.

„Komenský tentokrát nikoliv jako pedagog, ale spíše jako přírodozpytec bude představen jedním z našich nejvýznamnějších komeniologů, profesorem Univerzity Palackého Pavlem Flossem v pořadu Komenského katedra (30. 3.),“ poznamenal Aleš Kapsa.

Workshop „Na besEDU“ (31. 3.) je setkáním nad zajímavými pedagogickými projekty usilující o „jinou školu“ nebo zásadní proměny školství.

Dny Komenského dostaly své místo i v uherskobrodském husitském chrámu, v němž se v sobotu uskuteční ekumenické shromáždění a bohoslužba za život a dílo J. A. Komenského. Zavírák Dnů Komenského (1. 4.) je pak poslední pořad letošních Dnů. Jeho náplní bude filmový večer v kavárně Ulité Kafé.

Související: Dny Komenského startují našlapanou sezonu v muzeu Učitele národů