„My jsme se rozhodli, že v pátek uděláme dva programy. V jednom budou vystupovat děti a ve druhém dospělí. Výběr souborů jsme směřovali na ty, se kterými dlouhodobě spolupracujeme. Členové se znají navzájem, nebo známe vedoucí těchto souborů," říká Petra Hájková a nastiňuje téma vystoupení.

„Nazvali jsme to, Tancujeme po našem, aby lidi, kteří přijedou z celé republiky, viděli tu rozmanitost tanců a krojů na Slovácku. Jednou z podmínek, kterou jsme měli, byla, aby soubor uměl zatancovat tanec, který se váže k jejich obci," vysvětlila hlavní organizátorka folklórního pódia.

V pátečním odpoledni se představí v areálu v Hájku například dětské soubory Lipovjánek, Dolněmčánek nebo domácí Kameňáček. Večer bude patřit dospělým souborům. Vystoupí Ostrožan, Dolňácko, Lipovjan, nebo třeba lhotský Háječek.

Sobotní program v Hájku, který se jmenuje, Jak se zpívá ve Lhotě, si vzal pod patronát domácí mužský pěvecký soubor. Výběr hostů směřoval na soubory z nejbližších Lhot. Účastníci srazu můžou slyšet zpívání chlapských sborů ze Lhot Ostrožské, Hroznové, Tvarožné a folklorní skupiny z Nové Lhoty i s tanečním pásmem a doprovodem cimbálovou.

Sraz Lhota a Lhot se uskuteční v Ostrožské Lhotě v termínu 30. 6. – 3. 7. 2016.