Klobouky, které slouží ženám a mužům jako pokrývky hlavy, mohou být opatřeny nejrůznějšími ozdobami. Mašlí, monogramem, chocholem pštrosího či jiného peří. Jenže klobouky na hlavách návštěvníků, které objektivy fotografů amatérů a profesionálů zachytily v minulých ročnících na česnekových slavnostech v Buchlovicích, byly přizdobeny božskou přísadou a přítelem člověka – česnekem, ale i jinou zeleninou či polními květinami. A taková pěkně na oleji osmahlá a načesnekovaná topinka na klobouku krásné dámy byla nejen voňavá, ale přímo k nakousnutí včetně její nositelky.

„Odbornice na nehtový design mně a kamarádce dokonce upravily nehty česnekovými motivy," svěřila se v expozici osmačtyřicetiletá Jiřina. Specifickými ozdobami klobouků se na minulých ročnících Festivalu česneku na zámku (a v městečku Buchlovice) nehonosily jen dámy nejrůznějšího věku, ale i muži.

„Výstava bude dotvářet rámec česnekového festivalu a jistě neujde pozornosti těch, kteří v jeho průběhu navštíví v Muzeu Podhradí česnekové informační centrum nebo diskuzi s odborníky na pěstování česneku, jako je třeba Jan Kozák," nechal se slyšet duchovní otec česnekových slavnostní Miloslav Hrdý.