„Aktivita misijního klubka Buchlovice je velice potřebná a záslužná. Pomáhat druhým, je to nejkrásnější, co může člověk člověku dát. Nic krásnějšího být ani nemůže," popsal své pocity duchovní správce buchlovické farnosti P. Rudolf Chmelař, který si zatím nenechal ujít žádný z pěti ročníků projektu Buchlovice pomáhají.

Zatímco první tři ročníky charitativního projektu byly hudební, mottem toho loňského a letošního bylo: I módou můžeme pomáhat. Misijní klubko oslovilo módní návrhářku Svatavu Kubešovou, majitelku Studia Charis, která v Buchlovicích žije sedmnáctým rokem, aby spolu se svým synem Janem připravila pro charitativní akci módní show. „Návštěvníci na ní mohli vidět čtyřiaosmdesát dámských modelů pro léto, slavnosti vína, podzim, zimu, ale i svatební šaty. Aby nevěsty měly pánský doprovod, obleky pro ženichy zdarma zapůjčila firma Koutný," informovala Svatava Kubešová, módní návrhářka, stylistka a majitelka módní značky Studio Charis.

Neskrývala radost, že v Buchlovicích byla její módní přehlídka premiérou a připravovala se na ni od léta. V nejbližší době žádnou další módní přehlídku na Slovácku neplánuje, protože je to hodně náročná akce na čas a zbrzdí provoz firmy. „Na přehlídce byly k vidění super moderní kolekce dámských šatů. Je moc důležité, aby se podobné akce pořádaly, protože módních přehlídek v poslední době výrazně ubylo. Obdivuji ten velký zájem lidí o dnešní přehlídku," popsal své pocity Robert Kohel, majitel hradišťské firmy Kohel. Poznamenal, že větší módní přehlídky jsou neuvěřitelně nákladné, proto je malé firmy ani nemohou pořádat.

„Je hezké, že Misijní klubko Buchlovice pomáhá potřebným. Naše rodina nakupuje ve Studiu Charis. Já mám ráda společenskou i běžnou denní módu a paní Kubešová takovou má. A toho si vážím," pochvalovala si sedmnáctiletá buchlovická studentka Natálie Svobodová.

Jedním ze způsobů, jak se může mimo jiné nezisková organizace prezentovat na veřejnosti a zároveň získat nějaké peníze pro dobročinné účely, je benefiční akce. „Mám velkou radost z rekordního finanční výsledku benefice. Ten činil 25 541 korun. Byla jsem příjemně překvapená zájmem i účastí víc než 150 lidí," řekla spokojeně Petra Kropáčová, moderátorka a spolupořadatelka charitativní akce.

Módní přehlídku obohatilo vystoupení mladých dívek z tanečního oboru ZUŠ Uherské Hradiště. O přestávce se uskutečnilo tradiční misijní štrúdlování, na němž se budou svými dobrotami podílet maminky dětí nejen z pořádajícího Misijního klubka, ale i z Buchlovjánku.