Proč jste si vybral zrovna tuto hru?

Já už jsem věku, kdy slovy nebožtíka a přítele, legendárního režiséra Divadla Husa na provázku Petera Scherhaufera, jen vyzobávám ve špajzu. Platonova dlouho nosím v hlavě a on se nedá dělat v divadle, kde není hlavní představitel. Tady je Tomáš Šulaj. A pak tak silný a sehraný soubor, že ty další těžké figury (pevně věřím) utáhne.

Můžete prozradit víc?
Já moc důležité umělecké řeči dopředu nevedu. Na to su už starý. Přeju si akorát, ať tomu našemu snažení drží diváci palce.

Jaký byste chtěl, aby byl uherskohradišťský Platonov?
To trochu souvisí s tou předchozí odpovědí. Já to nerad dopředu charakterizuju. Můžu napsat, že třeba chci, aby to byla nejednoduchá, komplikovaná duše. A už vidím, jak je to pitomá odpověď.

Slovácké divadlo uvede Čechovovu prvotinu Platonova. Na snímku režisér Břetislav Rychlík.
Slovácké divadlo uvede Čechovovu prvotinu Platonova

O čem je Platonov

Titulním hrdinou první Čechovovy hry je syn zkrachovalého otce, vesnický učitel Michail Platonov, samozvaný filozof a sžíravý kritik urážející druhé z vlastní nešťastnosti. Na panství Anny Petrovny Vojnicevové, mladé vdovy po generálovi, se sjíždí vybraná společnost. "Je to mimořádné dílo, ve své době nepochopené. Čechov jej napsal, když mu bylo sedmnáct let a jsou v něm obsaženy motivy všech jeho příštích her," uvedla dramaturgyně Slováckého divadla Iva Šulajová.

Režie se ujal Břetislav Rychlík a hru divadlo uvádí v překladu Ivana Wernische. "Léta jsem toužil tuto hru dělat. Není moc souborů v České republice, kde na sebe herci slyší, a které by Platonova zahrály. Bude to těžká práce, ale těším se na ni," řekl na zahajovací zkoušce režisér Břetislav Rychlík. Čechovova první hra byla v minulosti na českých jevištích uvedena již několikrát, pod různými názvy. V roce 2001 Moravské divadlo v Olomouci uvedlo Platonova jako Hru bez názvu, v roce 2004 Národní divadlo Brno pod názvem Výjimečný darebák. Hru úspěšně devět let hrálo v letech 2005-2014 i pražské Divadlo na zábradlí pod názvem Platonov je darebák! s Taťjánou Medveckou a Igorem Chmelou v hlavních rolích.

Kdo je kdo nejen na jevišti

V připravované novince, kterou divadlo uvede pod názvem Platonov - Ztratil Hospodin trpělivost?, se představí téměř celý herecký soubor. V hlavní roli Anny Petrovny Vojnicevové se mohou diváci těšit na Terezu Novotnou, která se od dubna vrací po mateřské dovolené. Titulní roli vesnického učitele Michaila Platonova ztvární Tomáš Šulaj. "Břetislav Rychlík má všechno dobře vymyšlené, a to mě vždycky uklidňuje. Protože není nic horšího, než když si herec může dělat, co chce," uvedl představitel jedné z rolí, Pavla Petroviče Ščerbuka, Josef Kubáník.

"Bude to masakr. Neseškrtaný text má téměř dvě stě stran a ten seškrtaný na tom nebude o moc lépe. Vojnicev je krásná postava. Trochu melancholická, trochu znuděná, trochu smutná a velmi zrazená. Bude to rusky bolestné. Moc se těším," doplnil představitel další důležité postavy Sergeje Pavloviče Vojniceva David Vaculík. Scénu vytvoří Tomáš Rusín, kostýmy navrhne Zuzana Štefunková Rusínová. Hudbu složí Matěj Kroupa a role asistentky režie se ujme Tereza Říhová. Dramaturgie se ujala Iva Šulajová a na pohybové spolupráci se bude podílet Jitka Hlaváčová. Premiéra je naplánována na sobotu 10. června. (kaj)