Nechyběly mezi nimi členky folklorního souboru Dúbrava z Březové, kopanická muzika Pajtáš, místní heligonkáři a harmonikáři či cyklisté.

„V sobotu z rána to s počasím nevypadalo moc nadějně, hustá mlha se však brzy rozpustila a vykouklo slunce což na rozhlednu vylákalo podle mého odhadu tak zhruba 300 lidí, kdo však zůstal do konce, tak navečer zažil pravou karpatskou bouřku. Díky všem co akci připravovali a zrealizovali i všem, co se účastnili," informoval starosta Lopeníku Roman Buček.

Do programu patřil také tradiční pietní akt u památníku vojáků padlých v bitvě o Bílé Karpaty v dubnu roku 1945. Ten pomohl zorganizovat Klub vojenských výsadkových veteránů plk. Vladimíra Maděry ze Zlína.

Roman Buček, starosta obce Lopeník.
Starosta: Mladí z Lopeníku utíkají. Ale kdo to tu podrží, když odejdeme všichni

„S organizací celé akce nám, co se občerstvení týče, pomáhaly obce Nová Bošáca a Březová. Navštívili nás také zástupci naší partnerské obce Malé Hoste," doplnil Roman Buček.

Dvaadvacetimetrová rozhledna je otevřená celoročně, přístupná výhradně pěšky nebo na kole. Má kamennou základnu, samotná konstrukce pak je vystavěna z dubových kmenů.

Základní kámen byl položen v červnu 2002, stavba však začala až o více než dva roky později. Náklady činily téměř dva miliony korun, pokryly je dotace, sponzorské dary a také vklady okolních obcí na česko-slovenském pomezí.

Na realizaci přispívali rovněž lidé, kteří si například zakoupili pohlednici nebo přispěli do veřejné sbírky.

Na vrchu Velký Lopeník, který ční do výšky 911 metrů nad mořem a je druhým nejvyšším vrcholem Bílých Karpat, již v minulosti několik rozhleden stálo. Vůbec první dřevěná rozhledna tam byla již před druhou světovou válkou.

V roce 1944 ale Němci postavili věž novou, kterou ovšem o rok později někdo zapálil. Obnovit se ji podařilo až v roce 1946. Byla vysoká 16 metrů a přetrvala až do počátku 70. let minulého století, kdy se postupem času rozpadla.

Speciální terénní auto dobrovolných hasičů z Březové bude zasahovat v Bílých Karpatech.
Speciální terénní auto hasičů z Březové bude zasahovat v Bílých Karpatech