A spolu s Deníkem Anne Frankové se na chvíli vrací i jedna z hlavních představitelek, Anna Pospíchalová, jež se v červnu stala trojnásobnou maminkou. Jak se do divadla těšila, jestli se jí stýskalo a na co se těší?

Anno, jak se máte?

Mám se zcela a naprosto mateřsky. To s třemi dětmi ani jinak nejde. Tedy krásně.

Po roce se na scénu vrací dojemný Deník Anne Frankové a současně se do něj vracíte i vy. Jak jste se těšila?

Těšila jsem se na první, druhý, třetí gong, hlášení o vypnutí mobilů Pavlíka Hromádky, zhasnutí v sále a první krok na jeviště… Na tento pocit jsem se těšila nesmírně.

Byl pro vás po roce Deník v něčem jiný?

Byl bohatší o můj nesmírný vděk za to, že mám další zdravé děťátko a o to, že nemusím prožívat to, co Anička Franková.

Anna Pospíchalová.Zdroj: Marek MalůšekNestýskalo se vám po divadle?

Benjamínek má teprve pět měsíců, tedy skoro. Zatím na stýskání není pro samé kojení čas.

Kdo Benjamínka hlídal, když jste byla na zkouškách?

Bylo to složité, nemáme tu ani jednu babičku, manžel hodně pracuje. Párkrát hlídala tajemnice divadla Marcelka Trčálková v tandemu s tím, kdo byl zrovna v okolí. Ale když hlídají lidé, které z divadla dobře znám, jsem klidná. Marcelka je vzorná maminka, tedy pro mě ideální au- pair. Beny je pohodový človíček a zatím s tím nemá také žádný problém, hlavně když je máma včas „na kojení". (smích)

Je ještě něco, co vás teď nebo v nejbližší době v souvislosti s divadlem čeká?

Ano, v prosinci odehraju poslední dvě představení muzikálu Donaha! Je téměř k neuvěření, že jsem ho nazkoušela jako svobodná, bezdětná a derniéru budu mít jako vdaná trojnásobná matka. Klobouk dolů, že to tak dlouho hrajeme. Diváci byli vždy naprosto skvělí! Radost pro ně hrát. Těším se zase! Vrátila jsem se také do představení Takový normální debil v divadle Pecka. Dále pak ve spolupráci se Slováckým komorním orchestrem odehrajeme s dcerou Emilkou výchovné koncerty s Večerníčky a nazkouším nový program pro děti Před pikolou za pikolou.

Vzpomínáte si, s jakými pocity jste odcházela z divadla na mateřskou dovolenou? A které představení bylo tím posledním před odchodem?

Odcházela jsem s pocity neuvěřitelně obrovského břicha. Připadalo mi, že je největší, jaké jsem měla. Jinak moje těhotenství byly vždy jakoby naopak. Začátek velmi těžký, konec navzdory zvětšenému objemu velmi krásný až euforický! Poslední, co jsem odehrála, bylo představení Táta na Malé scéně, které mi moc přirostlo k srdci, a v den porodu jsem ještě stihla shlédnout dopolední představení Vojnarky. Oboje byl krásný zážitek!

Na co se v nejbližší době těšíte?

Já se těším jen na to, že se třeba někdy ještě vyspím. Noci jsou náročné, protože je hlad. (smích) Těším se nesmírně na to a z toho, že nás bude letos pod stromečkem zase o jednoho víc, těším se každý den na to, že Emilka a Maty přijdou ze školy a večer pak Jirka a jsme zase všichni pohromadě. Moc se těším na hory, pokud se nám podaří někam letos vyjet. Těším se každou středu s Benjaminkem do sauny pro miminka. Těším se na jaro.

O čem je Deník Anne FrankovéAnne Franková dostala deník ke svým třináctým narozeninám a postupně do něj zachytila události svého života od 12. června 1942 až do posledního záznamu z 1. srpna 1944. Od července 1942 žila celá rodina ukryta v tajných místnostech kancelářské budovy otce Otto Franka v Amsterdamu. Podrobně tak v koláži deníkových záznamů sledujeme každodenní události nechtěného azylu, ostrůvku bezpečí ve vřavě segregací a deportací židovských obyvatel, které po dobu dvou let, až do prozrazení skupiny a deportování do koncentračních táborů, s neobyčejnou pisatelskou zručností Anne popisovala. Kromě historicky cenných „faktických zpráv" učaruje zároveň čistota i vášeň pohledu dospívající dívky, humanismus a soucit, stejně jako mladistvý vzdor. A chybět nesmí a nebude ani láska, která dokáže vzklíčit i za zdmi tajného úkrytu.

Hlavní role vytvořila šestice herců Alžběta Kynclová, Jitka Hlaváčová, Anna Pospíchalová, Monika Horká, Jaroslava Tihelková a Štěpán Goiš. Pozoruhodnou součástí inscenace je velká loutka Anne, vytvořená japonskou výtvarnicí Yumi Mráz Hayashi, jejíž dílo obdivují diváci nejenom v Japonsku, ale i v Polsku a ve Spojených státech. Nejbližší reprízy Deníku Anne Frankové jsou naplánovány na začátek prosince. 

Autor: Josef Kajetán