Na třicet amatérských malířek a malířů z různých koutů České republiky, kteří v poutní obci završili o třetím srpnovém pátku týdenní kurz krajinomalby pro dospělé a děti, s názvem Škola vidění, veřejně prezentovali své obrazy nikoli v galerii, ale v romantickém prostředí severního nádvoří před velehradskou bazilikou.

Sto deset převážně olejomaleb, které vytvářeli v plenérech poutní obce pod vedením profesionálních malířek Jany Rozkové a Kateřiny Rutherford, lektorek Školy vidění, je vystavili v nikách osmašedesátimetrové ohradní zdi, na jejichž pilířích je osmero soch světců z konce 17. století.

„Malířky a malíři se při své tvorbě v plenéru zaměřili na to, co běžnému občanovi poutní obce nebo jeho návštěvníkovi unikne pozornosti. Účastníci kurzu si na Velehradě našli spoustu zajímavých motivů k malování a ve svých obrazech je krásně ztvárnili v mnoha pohledech i detailech,“ vysekl jim poklonu Petr Slinták, koordinátor kulturních aktivit poutního místa Velehrad.

Bruno Bujáček, 16. 8. 2017, 3750 g, 53 cm, Uherský Brod
Nově narozená miminka na Slovácku - 33. týden 2017

Diváci, kteří premiérovou vernisáž v ohradní zdi navštívili, se mohli v dílech účastníků kurzu „procházet“, protože jejich tvůrci jim dali potřebnou hloubku.

Letního malování se mohli zúčastnit zájemci bez ohledu na věk, vzdělání a profesi. Některé účastníky kurzu přitahuje výtvarné tvoření nekonečnou hrou barev od útlého mládí, jiné začalo vábit až v pokročilejším věku. Za kumštem si na Velehrad vyrazila kupříkladu Libuše Voldánová z Prahy.

„V posledních deseti letech, co jsem v důchodu, si malování opravdu užívám. Teprve až v dospěláckém věku jsem absolvovala základní uměleckou školu a na kurzu v rámci Školy vidění nejsem žádným nováčkem,“ svěřila se amatérská malířka z Prahy.

Profesionální výtvarnice pozvaly do kurzu ty, kdož mají o něj zájem, a to bez ohledu, věk, zaměstnání, talent či dřívější malířské zkušenosti.

„Všichni účastníci kurzu si na Velehradě poprvé vyzkoušeli malovat v plenéru. A udělali ve své tvorbě určitý pokrok. Ostatně, plenér malíře vždycky posune,“ konstatovaly unisono Jana Rozková s Kateřinou Rutherford.

Jaroslav Vaďura z vinařství Vaďura v Polešovicích letos dokonce začal se sklizní rané odrůdy Kotrč už 15. srpna.
Vinobraní začalo díky teplu o týden dřív