Zatímco Jan Heča brilantním blafákem pokořil Tučka, na druhé straně nevyzrál na skvělého Hynka Kůdelu Novák a Spartak se v sérii na tři vítězná utkání ujal vedení. Druhý duel je na programu ve čtvrtek od 18 hodin opět v Brumově.

BRUMOV - UHERSKÝ BROD 0:1 PO S. N. (0:0, 0:0, 0:0 0:0)

Stav série: 0:1

V obou vzájemných zápasech v základní části byli úspěšnější hokejisté Brumova, kteří tak byli před startem finále mírným favoritem. Jenže Broďané se na obhájce krajského titulu dokázali znamenitě připravit. Od začátku měli více ze hry a nebýt několika výborných zákroků domácího brankáře Tučka, mohli duel ve svůj prospěch rozhodnout daleko dřív než v nájezdech.

„Tuček nás držel. Soupeř měl víc šancí, zato my žádnou vyloženou tutovku. Nekousali jsme, nebylo vidět ani srdíčko,“ nebral si servítky prezident HC Brumov-Bylnice Jaroslav Vaněk. Při domácích stálo i štěstí, když je dvakrát zachránila branková konstrukce. „Ruce nad hlavu už jsme zvedali hlavně při šanci Pavla Obadala, který ale po nájezdu nedokázal zasunout puk do prázdné brány, když trefil jen tyčku. Ta zastavila i střelu Pavla Bahuly,“ vypočítal uherskobrodský trenér Zbyněk Kůdela.

Domácím nepomohlo ani to, že do zápasu nasadili svou největší hvězdu útočníka Petra Mokrejše. Pro toho totiž kvůli zranění kolena už měla skončit sezona, jenže extraligový šampion z roku 2004 se Zlínem odložil operaci a vrhl se neohroženě na led. „Překonal bolest, dal si předsevzetí, že to na tréninku zkusí, a šlo to. Jestli to bude dobré, bude hrát i ve čtvrtek,“ přeje si Jaroslav Vaněk. Brodský kouč má na celou věc malinko odlišný pohled. „Už před zápasem jsem říkal, jestli ze strany soupeře není Mokrejšovo zranění jen nějaké taktizování. Myslím, že na jeho výkonu nebylo nic znát,“ poznamenal Zbyněk Kůdela, který sám nemohl počítat se dvěma oporami bekem Hlatkým a útočníkem Hrabcem. „První z nich už však ve čtvrtek nastoupí,“ prozradil Kůdela.

Napínavý duel mohl v prodloužení rozhodnout obránce Heča, který po návratu z trestné lavice dostal přihrávku do rychlého brejku. Jenže na Tučka nevyzrál. Svou velkou chvíli si zřejmě schovával až na nájezdy. Právě on totiž ve druhé sérii obstaral vítězný gól. Před ním pokořil Tučka i Šiller, na druhé straně uspěl Mokrejš. Další dva brumovské „nájezdníky“ ale Kůdela ml. vychytal, a bylo vymalováno.

Z Brumova si chtěli Broďané přivézt jedno vítězství, takže mají splněno. Jenže s jídlem roste chuť… „Chceme urvat i druhý zápas a pokud možno finále skončit co nejrychleji. Vím, že vám novinářům by to moc nevonělo, pro vás by bylo nejlepší, aby se hrálo na pět zápasů, ať máte o čem psát, ale mně by se to líbilo,“ smál se Zbyněk Kůdela.

Jeho tým ale čeká ještě hodně trnitá cesta. Brumovští totiž nic nevzdávají. „Ve čtvrtek vyhrajeme a v sobotu v Brodě celou sérii otočíme. Svým hráčům věřím,“ vyhlásil sebevědomě šéf brumovského hokeje.

Branka: rozhodující nájezd Heča. Rozhodčí: Fiedler Novák, Janiš. Vyloučení: 9:7. Uh. Brod: H. Kůdela Surý, Heča, Bahula, Měšťánek, Kojecký, Woska Šiller, L. Obadal, P. Obadal Marušák, Gergela, Schuster Kotačka, Kubiš, Bršlica Škorec. Trenér: Z. Kůdela.