Nejvyšší česká soutěž tak přichází o jednu svých největších osobností posledních let. Zlínské publikum už nebude těšit přívalem gólů, v ostatních halách si zase budou muset hledat jiného nenáviděného hráče. Extraliga už nikdy nebude stejná.

Proč??? ptají se všichni od trenérů, spoluhráčů až po širokou veřejnost. Důvod je prostý, i když pro mnohé nepochopitelný. „Vracím do Hradiště, kde mě naučili hrát hokej a kde mě teď potřebují. Kluci na tom nejsou moc dobře, přišel čas, abych pomohl a vrátil klubu aspoň kousek toho, co mi do života dal," uvedl Jaroslav Balaštík.

Můžete ho za takové rozhodnutí kritizovat? Odsuzení by možná bylo na místě, pokud by se v Uherském Hradišti objevil štědrý mecenáš a přetáhl hvězdu extraligy do krajského přeboru na závratný plat. Jenže nic takového se nekoná. „Bude hrát zadarmo. Když se mu bude dařit, tak možná dostane hokejku," potvrdil hradišťský trenér Petr Sakrajda.

Pořád se vám nezdá, že by se někdo dobrovolně vzdal statisíců a dal přednost hlasu srdce? Je to skutečně tak. „S rodinou, s níž chci být víc doma, jsme se domluvili, že se trošku uskrovníme. Prodáváme dům a koupíme si byt v paneláku naproti hradišťského zimáku, ať můžu na tréninky chodit v papučích," plánuje člen klubu hokejových kanonýrů.

Zatímco doposud chodilo na utkání hradišťských mužů pár desítek nejvěrnějších, teď se dá očekávat pořádně zvýšený zájem. „Nikdy jsme žádný předprodej nedělali, teď ale asi budeme muset. Už jsem měl pár telefonátů, kde se mě lidé ptali na lístky," říká Richard Šebestů, sekretář HC Uherské Hradiště.

Úvodní zápas v novém dresu přitom excelentní snajpr neodehraje na domácím ledě. V sobotu 4. ledna ho čeká pořádně ostrá premiéra při derby v Uherském Brodě. I když… „Je jasné, že Baláž je skvělý hokejista, ještě ale přemýšlím, kam ho nasadím. A jestli vůbec. Nechci rozbít všechno, co tady od začátku sezony budujeme. Své místo si musí zasloužit na tréninku. Zatím se mi zdá takový mdlý. Střelu má výbornou, po Vánocích, kdy se s cukrovím asi potkával častěji, než by bylo zdrávo, ale musí nabrat fyzičku. A hlavně – byl dlouho zvyklý na modrožluté barvy, které nosí i Broďané, tak bych byl nerad, aby nahrával soupeři," vysvětlil Petr Sakrajda, proč zvučná posila možná zůstane na střídačce zabalená v dece.

To by však bylo pro fanoušky velké zklamání, účast na utkání přislíbil dokonce i předseda vlády v demisi. „Ty vole, mám tam pak sice v pondělí Brusel, ale ten zápas si určitě nenechám ujít. Doufám jenom, že do té doby někdo nezatřepe nohama a nevleze mi do toho nějaký pohřeb," těší se na „uherskou řež" Jiří Rusnok.

Pokud to nevyjde u Olšavy, premiéru si Jaroslav Balaštík obdude až o týden později v duelu proti Blansku. Nemá obavy, že mu bude chybět jeho dlouholetý „nabíječ" Petr Leška. Hráče podobných kvalit totiž bude v novém působišti hledat jen těžko. „Obavy žádné nemám," pousmál se mnohoznačně forvard, který před měsícem oslavil čtyřiatřicáté narozeniny.

Redaktoři Slováckého deníku si jeho tajemného úsměvu všimli a zjistili, co za ním vězí.

A vypátrali další odjištěnou bombu.

„Bez Jardy už to nebude ono, takže přemýšlím, že půjdu s ním. On dlouho pomáhal mému Gottwaldovu, pardon, Zlínu, teď helfnu já jeho Hradišti," připustil sám Petr Leška, že siamská dvojčata zůstanou pohromadě. „Definitivně se rozhodnu na Silvestra přesně o půlnoci," dodal elitní nahrávač.
Zdá se, že Balaštík bude mužem, který i přes varování horské služby vstoupil na zakázané území a utrhl lavinu. Lavinu, která zpět na hradišťský led přinese další slavné odchovance. Z dobře informovaných kruhů už začínají prosakovat zprávy, že do mateřského klubu mají namířeno i Radim Bičánek a Ladislav Kohn. Místo atletického stadionu by se tak brzy možná mohly rozšiřovat tribuny na tom hokejovém…

Autor: MICHAL ENTE SLADKÝ

Pozn. red.: Text je součástí silvestrovského vydání Slováckých novin a nezakládá se na pravdě