Galerie: Vaření trnek na Břestku

Gurmáni si přišli na své při pojídání trnkové omáčky, uzeného masa a knedlíků. Domácí pálenice přitahovaly zejména muže. Domácí pálenice přitahovaly zejména muže. Ze suchého kmene začala kapat slivovice teprve po zaplacení. O pečivo se švestkovými povidly byl ze strany návštěvníků zájem. V syrovém i suchém stavu  chutnaly trnky každému. Do dobrot z trnek se pustil i starosta Břestku Jindřich Krušina. Metyja byla pochoutkou pro děti i dospělé. U výdeje metyje měly ženy stále napilno. Voňavá povidla černá jako uhel vybíral z kotle František Malík, ale stále bylo potřeba trnky míchat. I tito malí pomocníci budou možná někdy pokračovat v tradici vaření trnek. Miloš Elísek z Tupes obsluhoval kotulku několik hodin. A ne prvním rokem. Pohádky vyprávěla dětem dvojice herců z Olomouce. Kluci a holky při pohádkách ani nedutali. Kluci a holky při pohádkách ani nedutali.