„I trenér poznal, že nejsem ve své kůži, ptal se, co se děje. Ta prohra mě držela dost dlouho, snažil jsem se na ni při tréninku zapomenout," přiznává Valenta, pro kterého bývají zápasy proti Slavii malinko jiné. Nastoupil proti klubu, ve kterém ho vychovali a kde začínal fotbalovou kariéru. Nastoupil proti klubu, kde se dere do ligového kádru jeho mladší bratr Tomáš a odmalička mu fandí celá Valentova rodina, tedy s výjimkou zápasů proti Slovácku. „Ve vzájemných zápasech přejí výhru mně, to je jasné, ale jinak jsme celá rodina slávisté. Vždycky před zápasem cítím mírné chvění, v Edenu jsem vyrůstal, ale teď jsem na straně Slovácka. Na hřišti už soupeře nijak nerozlišuji," povídá záložník modrobílých.

Opravný reparát po zpackaném derby ve Zlíně se svěřencům trenéra Habance proti oslabené Slavii nevydařil. Před zápasem sice Valenta cítil, že tentokrát by mohly body zůstat v Uherském Hradišti, ale nakonec se všechny exportovaly do Prahy. „Věděli jsme, že soupeř nepřijede v ideální sestavě a mohl by být poražený. Nechci říkat, že se nám ten zápas vyloženě nepovedl, ale rozhodly chyby, ze kterých jsme dostali branky. Měli jsme sice větší držení balonu, Slavie měla nebezpečné protiútoky a nakopávala balony na Milana Škodu. Bohužel my jsme udělali chyby, Slavie taky, ale ty jsme nedokázali gólově potrestat."

V zápase hořela hlavně slovácké defenziva, ostatně jako ve většině podzimních duelů. Jiří Valenta nechtěl vinu svalovat na jednotlivé hráče. O hrubkách v obraně mluvil diplomaticky. „Na hřišti je nás jedenáct, za výsledek jsme zodpovědní všichni, kdybychom dali tři branky, tak se vyhrálo. V posledních zápasech dostáváme mega hloupé góly. Takové nedostává snad nikdo v lize, ale někdy se to tak bohužel stane. Zápas jsme si rozebrali. Teď jedeme do Olomouce a budeme chtít tři body. Bylo by to super mít před posledním podzimním zápasem dvacet bodů," přeje si 27letý středopolař.

Svěřenci trenéra Habance mají na Hané co napravovat. Z posledních čtyř zápasů mají jediný bodík. Dá se nazvat aktuální stav výsledkovou a herní krizí?

„Je to strašidelná bilance, ale neřekl bych, že je to nějaká krize. Během sezony postihne každé mužstvo nějaká série výkyvů, teď se to drží nás. V posledních zápasech dostaneme blbý gól a už se nedokážeme zvednout. Nerad bych mluvil o nějaké krizi. Tu mizernou sérii musíme zastavit už v Olomouci," plánuje Valenta.

Ani olomoucká Sigma nemá bodů na rozdávání. Pohybuje se v sestupovém pásmu, v uplynulém kole doma jenom remizovala s pražskou Duklou. Pro oba mančafty to bude rozdílový duel o šest bodů. „Sigma není na příčkách, na kterých by asi chtěla být, nedaří se jim. Čekám strašně těžký zápas, my budeme muset a chceme vyhrát. Počítám, že podobně uvažuje i soupeř. Půjde o to, kdo tu situaci lépe zvládne. Strašně si přeji, abychom to byli my. Musíme hrát aktivně a hned od začátku na ně vletět," plánuje muž, který před čtyřmi lety zařídil svým gólem na Hané tři body. Tehdy to byla první historická výhra Slovácka na Andrově stadionu. „Dobře si na ten zápas vzpomínám, dal jsem první branku," říká.

Případný neúspěch Slovácka může mužstvo namočit do sestupových starostí. O podobném scénáři ale nechce Valenta vůbec slyšet. Boj o záchranu si vůbec nepřipouští. „Upřímně říkám, že se o tom nechci ani bavit a vůbec o tom neuvažuji. Na Slovácku máme takový tým, že bychom o nějakých sestupových starostech neměli vůbec diskutovat. Nedokážu si představit, že by se nám zápas v Olomouci nepovedl, potom by ta naše deka byla ještě daleko větší. Budeme dělat všechno pro to, aby se to nestalo."

V uplynulé sezoně střílel záložník Slovácka jednu krásnější branku za druhou. Na podzim se zatím trefil jenom v Jihlavě. Schovává si góly na poslední dvě kola? „To by byla paráda a nemusí to být ani extra super krásný gól. Stačí nějaký šmudla, ale je jedno, kdo ten gól dá, hlavní jsou tři body z Olomouce," říká odhodlaně na závěr.