Ke třem bodům jim pomohlo vyloučení hradeckého záložníka Harby v 63. minutě, po kterém si vytvořili tlak a Valenta s Volešákem zařídili v závěru vítězství.

FC HRADEC KRÁLOVÉ – 1. FC SLOVÁCKO 2:3 (2:1)

Zásadním momentem duelu bylo podle obou trenérů již zmiňované vyloučení bosenského záložníka Harby. „Pomohlo nám," netajil hostující kouč Svatopluk Habanec. „Po něm jsme byli lepší a měli jsme i šance. Ale musíme si srovnat celé mužstvo, co budeme dělat dál," pokračoval.

Habancovi se nelíbil především výkon jeho týmu v prvním poločase. Ač v té době Hradec nebyl rozhodně lepší, trenér měl vůči svému mužstvu velmi výrazné výhrady. „Jsme šťastnější, ale v prvním poločase jsme byli bojácní. Hrajeme o sestup a takhle se prezentovat, to je bída. Někteří hráči ukázali, že s jejich mentalitou nemohou tyhle zápasy hrát. O které hráče se jedná, si vyřešíme v kabině a s vedením klubu," doplnil Habanec.

Také domácí Luboš Prokopec připustil vliv červené karty na výsledek. „Nemám ve zvyku komentovat věci okolo, ale utkání to ovlivnilo. Hráč tam chybí, ale my to musíme přijmout jako fakt a neřešit to," řekl Prokopec.

Mladý kouč po včerejší porážce ví, že bude životně důležité uspět v pátečním utkání v Českých Budějovicích. Naopak Slovácko už má záchranu v podstatě jistou, když nasbíralo 30 bodů, což bývá hranice záchrany. „Máme třicet bodů, proto jsme šťastní. Myslím, že dvaatřicet je tutovka a jedenatřicet by mělo stačit na záchranu," vypočítal Habanec.

Skóre utkání otevřel Pávek, jenž si po čtvrthodině hry naskočil na Kuličův centr a hlavou poslal domácí do vedení. Slovácko pak bylo nebezpečnější. Ve 33. minutě srovnal Valenta tečovanou ránou z přímého kopu. Hradec však přes nedobrou hru zvládl poločas vítězně. Přišla totiž velká chvíle útočníka Kuliče. Bývalý reprezentant využil Mezlíkovy chyby, převzal míč a z osmnácti metrů se trefil po zemi.

Vyloučení Harby ve druhé půli pak odstartovalo tlak Slovácka, který v posledních deseti minutách přinesl dvě branky. Nejprve se trefil střídající Volešák, který do sítě napálil odražený míč. A poté rozhodl Valenta svým druhým gólem v utkání.

Branky: 14. Pávek, 43. Kulič – 33. a 83. Valenta, 81. Volešák. Rozhodčí: M. Paták – T. Kovařík, Kříž. ŽK: Harba – Haša, Kerbr, Kubáň, Kovář. ČK: 63. Harba. Diváci: 4120.

Hradec: Lindr – Holeš, Hochmeister, Hájek (66. Strnad), Poděbradský – Schwarz (77. Jánošík), Pávek – Malinský (58. Zelený), Harba, Štěpán – Kulič. Trenér: Prokopec. Slovácko: Melichárek – Kuncl, Mezlík (74. Kovář), Košút, Kubáň – Hlúpik (70. Volešák), Šumulikoski, Valenta, Kerbr (86. Hála) – Haša, Došek. Trenér: Svatopluk Habanec.