Po zranění, které si v zápase proti Italům odnesl, naskočil do ligového zápasu poprvé až v polovině září. Na hřišti pražských Bohemians odehrál tři minuty. Do základní sestavy se vrátil o čtrnáct dnů později v Liberci (1:1) a na svůj post stopera se postavil i v posledním zápase proti Karviné (0:0).

„Proti AS Řím jsem si natáhl postranní vazy v koleně. Byla to nešťastná srážka s Hofim (Hofmannem), přilehl mi koleno. Bylo to nepříjemné, docela dlouho dobu trvá, než se to vyléčí. Na druhou stranu jsem rád, že sval nebyl natržený,“ vysvětloval svoje zranění Tomáš Břečka a hodnotil poslední dva duely, ve kterých nastoupil v základu.

„ Oba zápasy byly hodně náročné. V Liberci jsme hráli hodně dlouho o desíti a proti Karviné jsme zase dobývali ten jejich neskutečný obranný val. S Libercem to bylo těžké po fyzické stránce a s Karvinou to bylo jakoby víc na psychiku.“

Trenér 1. FC Slovácko Michal Kordula.
Mladí hráči tvrdě pracují a my jim věříme, tvrdí trenér Kordula

Proti Liberci se Tomáš Břečka vrátil od květnového zápasu na pražské Spartě znovu do základní sestavy. Na jeho postu nastupoval společně s Hofmannem Patrik Šimko a rozhodně nezklamal.

„Paťa (Šimko) mě zaskočil výborně, neudělal žádnou chybu. Pomohlo mně to, že se moc nedařilo výsledkově,“ myslí si o návratu do sestavy Břečka.

Po postupu do osmifinále národního poháru v Ústí nad Labem (2:0), které se hrálo v minulém týdnu, čekal na hráče částečně volný víkend. Jak ho prožil Tomáš Břečka? Rodák z Praslic na Kroměřížsku žije se svou přítelkyní, mimochodem házenkářkou prvoligového Zlína, Denisou Kamenářovou, v krajském městě.

„Ten víkend úplně tak volný nebyl, jeden den jsem individuálně běhal. V sobotu jsme měli návštěvu, byli u nás naši i rodiče přítelkyně, takže taková rodinná pohoda,“ usmívá se obránce Slovácka.

Fotbal Ústí nad Labem - Slovácko
Bereme vítězství, které jsme vydřeli jako tým, říká Daníček

Ve středu se losovaly osmifinálové dvojice poháru. Slovácko pojede na hřiště plzeňské Viktorky. Z losu byl Tomáš Břečka trošku rozladěný. „Přáli jsme si zápas doma, se Spartou nebo Zlínem. Plzeň je výborný soupeř, atraktivní, ale chtěli jsme hrát na domácím hřišti. Potřetí v řadě pojedeme v poháru přes celou republiku, ale i tak chceme uspět, takže se pojedeme do Plzně porvat o postup,“ plánuje 23letý fotbalista.

Zítra čeká Slovácko moravské derby v Brně, které bude okořeněno novým koučem na lavičce Zbrojovky. Mužstvo převzal v reprezentační pauze Roman Pivarník.

„Všichni víme, že mají nového trenéra. Myslím si, že za tak krátký čas moc změnit nemůže. Za týden mužstvu určitě nedá novou tvář. Budou hrát agresivně, spoléhat na důraz a bojovnost. Každý se bude chtít před novým trenérem ukázat. Čekám hodně tvrdý a bojovný zápas,“ dívá se k zítřejšímu duelu stoper Slovácka.

V reprezentační přestávce prohrálo Brno pod novým trenérem přípravný zápas proti Vítkovicím, které jsou v druhé lize na posledním místě.

Fotbal Ústí nad Labem - Slovácko
Slovácko si zahraje osmifinále Mol Cupu. V Ústí rozhodlo během sedmi minut

„Slyšel jsem o tom zápase. Scházelo jim spoustu hráčů, ta sestava nebyla zdaleka ideální. Zkoušeli si nějaké nové věci, z toho výsledky bych žádné závěry nedělal,“ říká Tomáš Břečka a jmenuje hráče, od kterých bude hrozit defenzívě Slovácka největší nebezpečí.

„Jsou to Michal Škoda a Francis Kone. Oba vysocí a důrazní útočníci, Francis je víc silový, ale je to jedno kdo proti nám nastoupí. My musíme v Brně hlavně vyhrát, musíme ten zápas zvládnout vítězně,“ říká odhodlaně muž, který odehrál v lize 43 zápasů.

Podle posledních zpráv to vypadá, že budou mít fotbalisté Slovácka na Srbské slušnou podporu fanoušků. Na zápase by mohlo být kolem dvou stovek příznivců mužstva z Uherského Hradiště. Tomáš Břečka má největší fanynku v Tištíně na Prostějovsku, ta na zápase ale nebude.

„Je to tak, babička je největší fanoušek, ale jezdí jenom občas. Je cukrářka, i když je už v důchodu, má teď hodně práce. Zatím netuším, jestli přijede někdo z rodiny. Přítelkyně je čerstvě po operaci kolena, ta určitě na stadionu nebude,“ povídá na závěr odchovanec Slovácka.