„Proti loňsku je to jednoznačně posun, ale bodů mohlo být ještě víc. Na druhou stranu je potřeba říct, že čtyři zápasy nám vyšly nadstandardně. Zápas s Baníkem rozhodne o klidu nebo neklidu pro zbytek podzimu," říká lodivod Slovácka, který uplynulý víkend oslavil pětačtyřicáté narozeniny.

Pokazil vám výsledek z Teplic oslavu narozenin?

Řekl bych, že jsme tím zápasem nahlédli do zrcadla a viděli něco, co až do teďka nebylo tak markantní. Máme na čem pracovat. Teplice mají čtyři nadstandardní hráče. Dostat čtyři branky je hodně, ale určitě z toho nedělám tragédii, ale zdvižený prst tam je. Nesmíme si ani myslet, že domácí zápasy budeme vyhrávat automaticky, to by bylo velice špatně. Budeme pracovat na tom, co je nám vlastní. V dalším kole chceme znovu naplno bodovat.

Dokázal jste se od zápasu oprostit, nebo vám výsledek pořád šrotoval v hlavě?

Musel jsem přepnout, protože jsem měl na oslavě svoje nejbližší. Nejsem ten typ, který by zkazil nebo zrušil nějakou oslavu kvůli fotbalu. Každopádně řeč o zápase tam byla, to je a bude vždycky.

Přesně před rokem bylo Slovácko na jedenácté příčce a získalo osm bodů. Letos jste pátí a máte čtrnáct bodů. Jste spokojený?

Jednoznačně je to posun, ale to, co nás čeká ve zbytku podzimu, není tím, nad čím bychom měli jásat. Proto bych řekl, že následující kolo proti Baníku bude zápas o klidu nebo neklidu pro zbytek podzimu. Následně jedeme do Liberce, doma Plzeň, do Brna a pak nás čeká Sparta. Všechno kvalitní soupeři.

Ukáže tedy až druhá půlka podzimu, jak na tom mužstvo doopravdy je?

Po Ostravě budeme mít za sebou třetinu ligy, to už bychom mohli relativně laborovat s čísly a statistikami. Bodů mohlo být samozřejmě i víc, na druhou stranu můžu říct, že čtyři zápasy nám vyšly nadstandardně. Jdeme nějakou cestou a jsem rád, že jsme navázali na úspěšné jaro.

Venku je mužstvo sotva poloviční. Libor Došek řekl, že to je na psychologa. Neuvažujete o něm?

V první řadě by měl říct něco trenér, jsem zastáncem toho, že trenér by měl být takový psycholog. Nic podobného neplánuji, ale o něčem podobném jsem slyšel. Taky jsme tady jednoho měli, ale to byla jenom taková konzultace, že bychom měli klubového psychologa, to ne.

Po zápase proti Dukle jste chválil nové složení obrany, v Teplicích ale vyhořela. Čím to je, že dostáváte tolik branek?

To je právě to, co novináři špatně napíšou. Ne obrana, ale obranná hra není dobrá. Dostali jsem čtrnáct branek, to je opravdu hodně.

Ve Vyškově se rozstřílel Čtvrtníček, v Sokolově patří k oporám Hofmann. Kubáň a Lukáš hostují v Třinci. Sledujete je?

Sledujeme je neustále, někdy tam pošleme toho, jindy zase jiného. Každého hráče si po půl roce nějak vyhodnotíme. Pro nikoho není cesta do ligového kádru zavřená.

V zimní přípravě nastupoval a dokonce dal i nějaké branky Bosňan Eldar Civič. Nedozrál ještě do kádru áčka?

Bohužel se na něm podepsalo to, že na jaře nemohl hrát. To je první věc, druhá věc je, že není v takové top formě jako v té době, kdy jsme ho do našeho programu zařadili. V poslední době opravdu často cestuje. Povolávají ho z mládežnické reprezentace, ale kluk s námi trénuje většinu týdne. Je v takovém režimu, že ho stále sledujeme.

Na hrot útoku přišel habán Tomáš Dočekal. Splnil vaše představy?

Je to ta pozice, kdy může doskočit Libora Doška. Nerad bych, aby zase bylo uvedeno, že může nahradit Libora Doška. Může ho doskočit. Tomáš Dočekal je u nás na hostování do konce roku. Je tady teprve tři týdny, tak ho hodnotit zatím ještě nebudu.

V brance je na podzim jasná jednička Milan Heča, neuvažujete po čtyřgólové prohře v Teplicích na tomto postu o změně?

Inkasované branky bych mu nedával za vinu. Brankářský post je tak specifický, že ho po jednom prohraném zápase momentálně řešit nebudu.

Zítra vás čeká Ostrava, ve středu hrajete se stejným soupeřem pohár. Dostanou v něm šanci hráči širšího kádru?

Po sobotě se podle zdravotního stavu hráčů rozhodneme, s čím půjdeme do pohárového zápasu. Přikládáme mu velkou důležitost. Myslím, že není důvod nikoho šetřit, další víkend je reprezentační pau­za.

Jak jsou na tom zranění hráči ze základního kádru Kuncl a Šimko?

Co se týká zraněných hráčů, tak Kuncl, Šimko a Trávník už trénují naplno. Matěj Biolek byl přeřazený do béčka. Jeho zdravotní stav narušuje naši vizi, která tu je. Ke kotníku se přidalo zranění lýtkového svalu. Až se dá do pořádku zdravotně, tak můžeme přemýšlet o jeho další práci.

Slovácko je na pátém místě, předvádí atraktivní fotbal, ale průměrná návštěvnost neustále klesá. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Samotného mě trošku zaráží a mrzí, že nepřijde na každý zápas alespoň těch pět tisíc diváků. Nevím, co na to dál říct. Nedokážeme to rozklíčovat a říct, co je špatně. Říkali jsme si, že je drahé vstupné. Na ligový hokej je úplně stejné nebo ještě dražší a domácí zápasy se hrají každý týden a lidi chodí. Takže tím to asi nebude. Divák chce, aby naše hra nějak vypadala. Myslím si, že to momentálně trochu splňujeme. Je to spíš otázka pro nějakou skupinu lidí, kteří hlediště oslabují a na fotbal nechodí. Na druhou stranu si myslím, že jsme udělali hodně pro to, abychom fanoušky na stadion přitáhli, ale třeba se pletu. Možná přijde na Baník šest, na Plzeň sedm a na Spartu osm tisíc diváků, to by bylo vyprodáno, to jsem v Hradišti ještě nezažil.

V říjnu vás čekají mimo ligové zápasy i dva pohárové. Zůstává vám čas na relax?

Moc času není, máme celý týden dvoufázové tréninky. Jednou týdně jezdím do Prahy, kde vyřizuji různé fotbalové a nefotbalové věci. Na domácí zápasy obyčejně přijedou dcery, tak trávím volno s nimi. Občas zajdu v okolí na venkovský fotbal. Má svoji atmosféru, to jsou krásné chvilky. Někdo chodí na ryby, někdo chová holuby a já jezdím po venkovských hřištích.