Bazaly ponořil v nastavení do smutku Kerbr

Hrozbu sestupu donutila ostravského kouče Františka Komňackého poprvé na jaře postavit do základu útočníka Svěrkoše, který měl po Krmenčíkově prostrčení za obranu ve 20. minutě první šanci, ale gólman Heča jeho křížnou střelou k tyči nohou zlikvidoval.

Ostravu však v existenčním utkání svazovala tréma a strach.

Řada přihrávek končila v zemi nikoho, a když se úvodní nápor Baníku nedostavil, vystrčilo drápky Slovácko. Petr však po půlhodině brejk nezakončil a táhlou ránu Šimka vyrazil Pavlenka.

„Čekal jsem, že Baník bude hrát více nátlakovou hru. Ale měl z nás respekt, což nebylo úplně na místě, ale stalo se. My jsme dneska hráli ne na úplně sto procent, chybělo nám tam strašně moc věcí jako například přesnost přihrávek," zlobil se hostující trenér Svatopluk Habanec.

„První půlka nebyla dobrá, asi bylo vidět, jaký tlak na nás je. Dávali jsme jim prostor. I když se to ve druhém poločase zlepšilo, nakonec prohrajeme…" smutnil ostravský záložník Ján Greguš. „V první půli jsme byli velmi nervózní a nepřesní," doplnil kouč Baníku František Komňacký.

Trochu strnulou ofenzívu Baníku rozhýbal Ghaňan Narh, který v 39. minutě střídal zraněného Škutku. Hned prvním kontaktem s míčem udělal zmatek v hostující obraně, posunul balon Štěpánovi, kterému se vrhl po nohy Heča.

Subtilního útočníka tmavé pleti byl po obrátce plný trávník. Patičkou naservíroval míč na velké vápno Kukecovi, který ale mířil do Hečovy náruče.

Baník pak rozehrál svou nejlepší sekvenci v zápase a v 56. minutě měl hned dvakrát blizoučko ke gólu. Heča však bravurně vytěsnil Narhovu hlavičku a vzápětí zneškodnil i Svěrkošův únik.

„Při té hlavičce už jsem se bál, že to nechytím, ale nakonec jsem to měl. To byla nejhorší situace," řekl Milan Heča.

Po přestávce jsme se zlepšili, bylo tam více chtění a vůle otočit zápas na naší stranu," všiml si domácí trenér.

Jenže Slovácko veškerým snahám jeho svěřenců odolalo a kontrovalo ofenzívou. Pavlenku ve druhé půli doslova zasypali ranami z dálky a při pokusech Šumulikoskiho nebo Valenty měl domácí gólman plné ruce práce.

Slovácko nakonec díky riskantnější hře soupeře mělo k bodům blíže.

Kerbr se dvakrát šikovně dostal přes Vengřinka, ale hlavně druhou příležitost pohřbil bombou nad.

Záložník Slovácka ale svůj festival zahozených příležitostí nemohl ukončit lépe. Frydrych v nastavení zezadu fauloval unikajícího Trávníka, dostal červenou kartu, ale daleko horší trest pro Ostravu přichystal Kerbr, který z přímého kopu ranou přes zeď rozhodl o vítězství Slovácka

„Celá lavička na mě křičela, ať centruju, ale řekl jsem si, že to z takové pozice zkusím a vyšlo mi to," usmíval se šťastný střelec.

„Při nervózní hře Baníku jsme měli vstřelit branku dříve. Ale i Baník měl určitě čtyři šance vstřelit branku, nás podržel brankář Heča," konstatoval po utkání spokojený Svatopluk Habanec.

Hodně smutno bylo na druhé straně.

„Porážka je něco, co jsme vůbec nechtěli. Věřili jsme si, že jsme schopni doma na tři body dosáhnout, bohužel se nepodařilo, protože jsme neprokázali dost kvality ve finální fázi hry. Neproměňování šancí bylo hlavním důvodem našeho selhání. Jsme velmi zklamaní, cítíme, že nám záchrana utíká mezi prsty, ale dokud jiskra naděje žije, musíme udělat maximum," dufá v obrat k lepšímu František Komňacký.

Baník Ostrava – 1. FC Slovácko 0:1 (0:0)

Branka: 90.+3 Kerbr. Rozhodčí: Franěk – Vlasjuk, Zeman. ŽK: Vengřinek – Kerbr. ČK: 90.+2. Frydrych (Ostrava). Diváci: 5491.

Ostrava: Pavlenka – Vengřinek, Kaša, Frydrych, Sukup – Štěpán, Greguš, Kukec, Krmenčík – Svěrkoš (82. Foltýn), Škutka (39. Narh). Trenér: Komňacký.

Slovácko: Heča – Kuncl, Rada, Košút, Šimko – Diviš (63. Havlík), Petr, Šumulikoski, Valenta (90. Trávník), Kerbr – Došek. Trenér: Habanec.