Pak ale zatočil do šestnáctky hostí svůj druhý gólový centr Jiří Valenta a Vlastimil Daníček se díky přesné hlavičce stal hrdinou utkání. Veledůležité tři body bralo 1. FC Slovácko.

1. FC SLOVÁCKO – JIHLAVA 2:1 (1:1)

Slovácko už před zápasem postihla těžká rána, když trenér Habanec postrádal svého nejlepšího kanonýra. Libor Došek si totiž na pátečním tréninku poranil koleno a vůbec nefiguroval na soupisce. Nesnadný úkol nahradit jej dostal Roman Haša.

Úvodní šanci utkání měl po Valentově přímém kopu na hlavě Trousil, ke smůle Slovácka ale poslal míč přesně do náruče připraveného Blažka.

Skóre se tak po obrovské hrubce Lukáše Kubáně měnilo na druhé straně. Levý obránce Slovácka zpracoval míč pro rozběhnutého Masopusta, který podél Melichárka poslal míč přesně k tyči – 0:1.

Odpověď domácího týmu přišla v ten nejlepší možný okamžik. Těsně před poločasovým odchodem do kabin posadil Valenta míč na hlavu Václavu Ondřejkovi, který přesným trknutím rozjásal hradišťský stadion – 1:1.

Po změně stran příliš vzruchu před brankami nebylo, tribuny občas zahučely jen při náznacích šancí. Až v 74. minutě se Ondřejka zbavil kličkou Josla, ten jej následně zezadu požduchl, rozhodčí ale místo odpískání penalty slováckému útočníkovi gestem ukázal, ať vstává.

Hrdinou utkání se tak mohl stát Vlastimil Daníček. Tři minuty před koncem zůstal po centru Jiřího Valenty osamocený a hlavičkou ke vzdálenější tyči rozhodl o důležitém vítězství Slovácka – 2:1.

Branky: 45. Ondřejka, 87. Daníček – 33. Masopust. Rozhodčí: Proske – Peřina, Kotík. ŽK: Kerbr, Trousil, Kuncl – Jánoš. Diváci: 4254. 1. FC Slovácko: Melichárek – Kuncl, Trousil, Košút, Kubáň – Ondřejka (84. Fujerik), Daníček, Rada, Valenta (90. Mezlík), Kerbr – Haša (65. Martan). Trenér: S. Habanec. Jihlava: Blažek – Marek, Šourek, Kopic, Josl – Masopust (86. Karlík), Jánoš, Koloušek, Vaculík – Přeučil (63. Harba), Jungr (76. Šimonek). Trenér: F. Komňacký.

Na FOTOGALERII z pochodu fanoušků 1. FC Slovácko se můžete podívat po rozkliknutí ZDE

OČIMA TRENÉRŮ:

Svatopluk Habanec (1. FC Slovácko)

„První půle z naší strany nebyla dobrá. Nefungovala součinnost, po hrubé chybě jsme inkasovali gól. Kubáň místo toho, aby to hrál jednoduše, vymýšlel a soupeř nás za to potrestal. Pak naštěstí přišlo důležité vyrovnání. Že se kluci neradovali? Řekl bych, že to bylo tím horkem. Já jsem byl jen na lavičce a byl jsem úplně spařený. Po změně stran jsme už měli míč častěji na kopačkách. Jsem za tři body strašně moc rád, i když to nebyla žádná extra podívaná. Druhý gól se zrodil po signálu. Máme jich nacvičených několik, to jak to Vlasta Daníček trefil, se ale nacvičit nedá. Zrovna ve čtvrtek, kdy jsme je trénovali, nám to vůbec nešlo."

František Komňacký (Jihlava)

Rozhodlo se na konci první půle. V jejím průběhu jsme měli několik situací, které jsme měli dohrát líp. Po zbytečné ztrátě jsme pak dostali gól do šatny. Ve druhé půli už se hrálo bez šancí, bylo to o tom, kdo se trefí. Věděli jsme, že je Slovácko silné ve standardkách, a hráčům jsme to zdůrazňovali. Přesto jsme oba góly inkasovali právě po nich. Slovácko přitom nastoupilo bez Doška, což pro nás měla být výhoda. Nevyužili jsme ji ale. Po dvou prohrách nám pomalu začíná docházet, že druhý ročník v první lize pro nás bude složitý. Musíme tento sešup zastavit a chytit se."

TŘI HVĚZDY SLOVÁCKA

Jiří Valenta: Jednoznačně muž utkání. Jeho přesné trestné kopy byly takřka jedinou hrozbou Slovácka a nakonec zařídily cennou výhru.

Václav Ondřejka: Vrátil se domů a hned potěšil věrné fanoušky veledůležitým gólem do šatny, který by pro něj měl být po složitém období velkým povzbuzením.

Vlastimil Daníček: Nebýt 87. minuty, mezi vybranou trojicí by nefiguroval. Ale vynechejte hráče, jehož hlava chvíli před koncem rozhodne utkání.

KLÍČOVÝ MOMENT UTKÁNÍ

Uherské Hradiště – Když se někdo podívá pouze na statistiky utkání, za klíčový okamžik utkání by takřka se stoprocentní jistotou určil Daníčkovu trefu z 87. minuty, která rozhodla o výhře Slovácka. Vždyť co může být víc… Jenže k takovému rozuzlení by zřejmě vůbec nedošlo, kdyby těsně před koncem první půle nepozvedl domácí prapor Václav Ondřejka. Jeho hlavička si proto označení klíčový moment utkání jednoznačně zaslouží.

„Byl tam volný prostor, tak jsem si do něj sběhnul. Hlavně jsem chtěl trefit balon a bránu. Zavřel jsem oči, padlo to tam, takže veliké štěstí," popisoval svou trefu šťastný střelec, který se z ligové branky radoval po téměř dvou letech. Naposledy se do gólových statistik zapsal 30. října 2011 při domácí prohře Slovácka se Slavií 1:3.

„Tato branka před koncem poločasu nás ke třem bodům výrazně posunula," přiznal trenér Svatopluk Habanec.

Za zlomový okamžik duelu označil vyrovnání i jihlavský kouč František Komňacký. „Rozhodlo se na konci první půle. V průběhu jsme měli několik situací, které se měly dohrát líp. Špatně jsme ty situace ale řešily. Po zbytečné ztrátě jsme pak dostali gól do šatny. Je to naše chyba, že se nám tam prosadí 170 centimetrový vysoký hráč," zlobil se na své svěřence zkušený trenér.