Domácí na rozdíl od v koncovce impotentního soupeře dokázali ze dvou šancí vytěžit jeden gól a uťali tak více než sedmileté čekání na domácí výhru nad Baníkem.

1. FC SLOVÁCKO – BANÍK OSTRAVA 1:0 (0:0)

„Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Po Bohemnce to byl další z mezních zápasů. Musím však říct, že dnes nevyhrálo lepší, ale šťastnější a produktivněnjší mužstvo,“ sympaticky uznal domácí kouč Miroslav Soukup.

Zklamaný Pavel Malura mu ale oponoval. „Soupeř vyhrál zaslouženě, protože dokázal vstřelit branku, zatímco my ne. Fotbal je sport, který se hraje tak, že kdo dá víc gólů, vyhrává. A když my nejsme schoní proměnit takové šance, jaké jsme si vytvořili, tak si prostě vyhrát nezasloužíme,“ zlobil ze zklamaný trenér Baníku.

Jó, kdyby se v sobotu udělovaly body za umělecký dojem, všechny by se zřejmě stěhovaly na Bazaly. To ovšem není Ostravským nic platné. „Opakuje se to ve všech jarních zápasech. Herně máme navrch, jenže v koncovce jsme jaloví, neproměníme nic,“ krčí Malura bezmocně rameny.

Jeho tým tak ještě víc zabředl do sestupové bažiny. „Situace je kritická. Pět bodů ze šesti utkání je málo. Naši soupeři bodují třeba i s horšími výkony, ale tak se hraje o záchranu. My pro oko diváka možná hrajeme pohledný fotbal, jenže o tom to není,“ uvědomuje si kouč předposledního celku tabulky, že jen krásná hra jeho mjžstvo v Gambinus lize nezachrání.

V sobotním duelu byl hlavním katem ostravských nadějí mladý gólman Slovácka Milan Heča. Hned první střela, Gregušova dalekonosná rána, ho sice pořádně vystrašila, vzápětí se ale blýskl pohotovým zákrokem po Magerově patičce. Tímto zákrokem jakoby se uklidnil a ve zbytku utkání neudělal jedinou chybičku. A když se k tomu přidala i pořádná dávka štěstí, byla z toho jeho první vychytaná ligová nula v kariéře.

„Jasně, Milan měl dneska i štěstí. Ale přidal k tomu kvalitu, prokázal, že se nemusíme bát ho stavět. Podržel nás už v Českých Budějovicích a dnes byl jedním z pilířů naší výhry. Všechny složité věci v této vypjaté atmosféře zvládl,“ chválil brankáře Miroslav Soukup.

Důležitým okamžikem utkání bylo zranění Michala Korduly. Kapitána Slovácka už po necelé půlhodině musel nahradit Filip Hlúpik. A právě on vstřelil jedinou branku zápasu, když z voleje se stěstím zužitkoval Lukášův lahůdkový centr – 1:0.

Tsně předtím přitom mohli jít do vedení hosté, Magera ale v tutové pozici selhal.

Baník po obdržené brance přitlačil na pilu a v domácí šestnáctce bylo pořádně rušno. Zvlášť když čtvrt hodiny před koncem uviděl červenou kartu Ladislav Volešák. Defenzíva Slovácka ale i v oslabení všechny ošemetné situace vyřešila a v modrobílém pekle se tak mohly slavit veledůležité tři body.

„Bylo vidět, že Baník potřebuje nutně bodovat. My však teď jedeme do Jablonce a Plzně, takže jsme také potřebovali zápas zvládnout. I kvůli fanouškům jsem rád, že se nám ty tři důležité body podařilo získat,“ oddechl si po dramatikém duelu domácí kouč.

Branky: 58. Hlúpik. Rozhodčí: Mikel – Pelikán, Peřina. ŽK: Volešák, Kubáň – Vrťo. ČK: 76. Volešák. Diváci: 6355. 1. FC Slovácko: Heča 1 – Reinberk 3, Trousil 2, Mezlík 3, Kubáň 3 – Volešák 4, Kordula (29. Hlúpik 3), Daníček 3, Pavelka 3 – Došek 3, Lukáš 3 (59. Čtvrtníček 3, 89. Franta). Trenér: M. Soukup. Baník: Pietrzkiewicz 2 – Frydrych 3, Adámik 3, Vomáčka 2, Zawada 3– Vrťo 3 (72. Kraut), Droppa 3, Greguš 2, Kukec 3 (79. Limanovský) – Fantiš 3, Magera 2.Trenér: P. Malura.

Hlúpik chtěl hlavně trefit bránu

 Střelec jediné a vítězné branky Slovácka Filip Hlúpik není zrovna z těch fotbalistů, který by na tiskové konfenrenci po utkání bavil novináře. Většinou odpovídá jedním slovem, je na něm vidět, že pozápasové rozhovory chce mít, co nejrychleji za sebou. Na úvod krátce okomentoval svoji vítěznou trefu. „Honza Lukáš odcentroval, já jsem hlavně chtěl trefit bránu, i proto jsem to dával placírkou. Gólman to sice tečoval, ale spadlo to tam.“

Rychlonohý štírek střídal v prvním poločase zraněného kapitána Michal Kordulu. Trenér Soukup ho poslal do hry bez nějakého velkého rozcvičování. „Dvakrát jsem se proběhl a šel jsem na hřiště. V první půlce jsem stejně moc balonů neměl, takže to ani nevadilo,“ nespokojeně zabrblal o první pětačtyřiceti­minutovce ofenzivní záložník Slovácka.

Rodák z Petrova na Hodonínsku vstřelil proti Baníku svoji třetí ligovou branku, ale poprvé měla tříbodový punc. Jeho peněženka ale mohla zůstat v klidu. „Nic platit nebudu. Dává se jenom za první ligový gól a hattrick,“ poznamenal šťatsný střelec, který se trefil i v minulém ligovém zápase. Po gólu v Budějovicích prý čekal, že nastoupí v základní sestavě. „Bylo to pro mě zklamání, že jsem nehrál od začátku. Po zranění už se cítím lépe a myslel jsem, že proti Baníku nastoupím v základu,“ přiznal. (std)

Související: 

Fanoušci Baníku rozbíjeli a kradli 

Volešák: Byl to faul. Třeba teď disciplinárka dá za pravdu mně