Osm minut před koncem se ale do vzduchu pověsil Tomáš Košút a zajistil modrobílým tři body.

„Jednoznačně jsme chtěli poskočit před Brno, jsem rád, že se nám to podařilo. O kousek jsme si zasloužili vyhrát," radoval se po posunu na šestou příčku Synot ligy domácí trenér Svatopluk Habanec.

1. FC SLOVÁCKO – BRNO 2:1 (1:0)

„Bylo to rušné utkání, z obou stran fotbalové, s šancemi na obou stranách, což bylo dobře pro lidi, kterým se to muselo líbit," zhodnotil derby domácí kouč.

Jeho protějšek byl pochopitelně smutný z konečného výsledku.

„Chtěli jsme napravit dojem z našich utkání venku. Podařilo se nám to, bohužel ale ne výsledkově. Fotbal se hraje na góly a my jsme dnes dali o jeden míň," smutnil po těsné porážce Václav Kotal.

Dva kapitáni – Libor Došek a Pavel Zavadil. Slovácko vs. Zbrojovka

Dva kapitáni – Libor Došek a Pavel Zavadil. Slovácko vs. Zbrojovka. Autor: Stanislav Dufka

HLAVNÍ MOMENTKošútova hlavičkaV prvním poločase bylo Slovácko jasně lepším mužstvem, jenže po přestávce se do hry více dostávala Zbrojovka, které se navíc povedlo vyrovnat. Nezdálo se, že by se domácí měli zvednout, jenže je v 82. minutě vysvobodila standardka, po které domácí stoper rozhodl, že všechny body zůstanou v Uherském Hradišti.

Začátek patřil domácím, kteří si v úvodních sedmi minutách vypracovali tři slibné šance. Nejprve kolmou přihrávku Šumulikoskiho Došek hezky prodloužil na nabíhajícího Sadílka, Melichárek mu ale včasným vyběhnutím radost pokazil.

O chvíli později měl brněnský gólman štěstí, že Libor Došek hlavičkoval zády z bráně přesně do jeho náruče.

Pak se ještě zjevil sám před bránou Biolek, šance se ale zalekl a zbrkle vypálil nad.

A tak málem udeřilo na druhé straně. Po závaru před bránou Slovácka pálil z hranice šestnáctky Zavadil, naštěstí pro domácí se ale jeho střela jen otřela o horní tyč.

Další série šancí přišla v polovině prvního poločasu. Vše zahájil efektní „zidanovkou" Reinberk, jeho následná střela ale až k Melichárkovi neprošla.

Pak z dobré pozice pálil těsně vedle Havlík a pro změnu kousek nad mířil Sadílek.

Ještě předtím se už z gólu radoval Civič, překonaného Melichárka ale na brankové čáře zastoupil stoper Buchta. A když už modrobílí zásluhou Doška dostali míč do brány, gól kvůli ofsajdu neplatil.

Povedenou pasáž domácích zakončil pokus Daníčka, který v poslední chvíli vykopl pravou nohou Melichárek.

Tomáš Košút (č. 22) právě střílí gól na 2:1. Slovácko vs. Zbrojovka

Tomáš Košút (č. 22) právě střílí gól na 2:1. Slovácko vs. Zbrojovka. Autor: Dušan Dufka

Brno bylo většinu času pod tlakem, jenže když vystrčilo růžky, bylo to vždy pořádně nebezpečné. Tak jako ve 34. minutě, kdy Řezníček po samostatném úniku obešel i Heču, v pádu ale zamířil jen do boční sítě.

Hned vzápětí měl po Civičově nádherné přihrávce další velkou šanci Došek, jenže i z tohoto duelu vyšel vítězně gólman Zbrojovky.

Chvíli před přestávkou se souboj obou veteránů opakoval ještě jednou, ale opět se stejným výsledkem.

Havlíkova penalta protrhla střeleckou smůlu

"Měli jsme tři šance, hosté dvě, když jsme nedokázali uzavřít prostory. Zaplať pánbůh, že jsme pak získali těsné vedení," oddechl si po infarktovém závěru první půle domácí lodivod.

ČÍSLO UTKÁNÍ: 10Tolik bodů vytěžili z posledních čtyř zápasů fotbalisté Slovácka. K parádní sérii je nakopla výhra zn. last minute z Příbrami, kterou vzápětí dokázali s notnou dávkou štěstí potvrdit i doma s Jihlavou. Rostoucí sebevědomí následně podpořila cenná remíza z Liberce a povedenou sérii dokázali natáhnout i v moravském derby se Zbrojovkou.

Kámen ze srdce mu spadl po faulu Řezníčka na Šumulikoskiho, po kterém Marek Havlík z penalty konečně protrhl střeleckou smůlu Slovácka – 1:0.

„Chtěli jsme hrát na protiútoky, čekali jsme, s čím Slovácko přijde. Jenže jsme jim odevzdávali první balony a nedostali jsme se tak tolik do hry," hledal brněnský trenér příčiny nepovedeného prvního poločasu.

Po změně stran ovšem jeho svěřenci převzali iniciativu a navíc mu vyšlo střídání.

V 66. minutě se totiž do Lackova centru nádherně položil jeden z čerstvých mužů Škoda a drtivým volejem propálil Heču – 1:1.

Jenže domácí našli odpověď. Osm minut před koncem si po rohu Havlíka našel balon hlavu Tomáše Košúta, který podruhé rozjásal hradišťský stadion – 2:1.

"Kdyby se nehrálo na rohy, vyhrajeme"

„Potvrdili jsme, že jsme silní ve standardkách. Příchodem Koneho jsme ještě zvýraznili naši výškovou převahu a povedlo se nám dostat zápas do vítězného konce," radoval se Svatopluk Habanec.

Jako klíčovou věc zápasu označil standardky i Václav Kotal.

„Vyrovnali jsme, pak jsme na nich shořeli. Trápí nás to celé jaro. Kluci si musí uvědomit, že jsou součástí hry, dostali jsme po nich oba góly. Kdyby se nehrálo na rohy, tak jsme vyhráli," zlobil se kouč Zbrojovky.

Domácí tak potvrdili, že se jim v domácím prostředí daří, ze třiatřiceti možných bodů jich ve slováckém pekle vydolovali dvaadvacet.

„Svědčí to o tom, že jsme doma silnější. Máme třicet bodů, což znamená definitivní klid od sestupových starostí," mnul si ruce Svatopluk Habanec.

Marek Havlík. Slovácko vs. ZbrojovkaHVĚZDA ZÁPASU: Marek Havlík
 
Kvůli zdravotním problémům několika spoluhráčů přenechal své obvyklé místo ve středu hřiště Lukáši Sadílkovi a přesunul se na levý kraj zálohy.

Po většinu zápasu nebyl až tak nápadný, v klíčových okamžicích ale jeho levačka nejprve proměnila penaltu a následně posadila balon přesně na hlavu skórujícího Tomáše Košúta.

Branky: 45. z pen. Havlík, 82. Košút – 66. Škoda. Rozhodčí: Ardeleanu – Moláček, Pochylý. Bez karet. Diváci: 4879.

Slovácko: Heča – Reinberk, Rada, Košút, Civič – Šumulikoski – Biolek (90. Kuncl), Sadílek (73. Kone), Daníček, Havlík – Došek. Trenér: Habanec.

Brno: Melichárek – Hyčka, Košťál, P. Buchta (63. Chrien), Keresteš – Pašek (52. Škoda), Zavadil, Malík, Lacko, Lutonský (87. Brigant) – Řezníček. Trenér: Kotal.