Přípravu svěřenci trenéra Habance zahájili v pátek fyzickými testy na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

„Jako první přijdou na řadu mladší hráči, v sobotu pak testy absolvují ti zkušenější. Jsem rád, že nám v Olomouci vyšli vstříc a v pondělí už budeme moct zahájit první tréninkový blok," poznamenal Svatopluk Habanec.

První týden přípravy odtrénují fotbalisté Slovácka v domácích podmínkách, následně absolvují soustředění v Uherském Brodě, kde ve středu 14. ledna odehrají i úvodní přípravný duel s Třincem. Vrcholem zimního drilu bude soustředění v Turecku.

Do přípravy půjde takřka totožný kádr, chybět s největší pravděpodobností bude pouze gólman Dušan Melichárek, jenž s klubem jedná o předčasném ukončení smlouvy, která má platnost do června 2015. Obě strany se ale k celé záležitosti nechtějí moc vyjadřovat. „Zatím není nic hotové, takže bych k tomu nerad něco říkal," poznamenal pouze kouč Slovácka. Prakticky stejná slova volil i Dušan Melichárek.

Zkušený gólman patřil k oporám Slovácka, na konci listopadu 2013 se ale zranil. Jeho náhradník Milan Heča chytil šanci za pačesy a zpět do brány už ho nepustil. Melichárek se během podzimu připomněl fanouškům zejména vynikajícím výkonem v poháru proti Baníku Ostrava, kdy v penaltovém rozstřelu vychytal Slovácku postup do čtvrtfinále. Pak se ještě blýskl gólem ze hry při utkání B-týmu. S největší pravděpodobností to byl jeho poslední počin v modrobílém dresu.

Úvodní fyzické testy neabsolvuje žádný nový hráč. Brzy by se ale měly do přípravy zapojit vyhlédnuté posily. Jako první by měl z Kostariky dorazit Gabriel Leiva. Dvacetiletý útočník již na začátku letošní sezony absolvoval ve Slovácku třítýdenní stáž, na které zaujal šesti trefami ve třech utkáních juniorské ligy. Jeho aklimatizace v týmu by tak měla proběhnout hladce.

„V průběhu ledna se připojí dvojice hráčů z Ghany, které na své cestě do Afriky vytipoval Michal Kordula (asistent trenéra – pozn. aut.). Druhý Došek na trhu není, tak se chceme zaměřit na získání rychlých křídel," naznačil Svatopluk Habanec, na které pozice by hráči tmavé pleti měli přijít.

Vymýcená nadváha

Zatímco vánoční svátky si kouč Slovácka užil ve společnosti otce a dcer, konec roku už měl napůl pracovní. „Byli jsme v Krušných horách s přáteli, hodně času už jsem ale strávil s mobilem u ucha a řešil začátek přípravy," svěřil se.

Kouč sedmého celku Synot ligy nemá od hráčů hlášené žádné zdravotní potíže, které by je o dovolené přepadly. „A doufám, že to tak zůstane a všichni dorazí stoprocentně připravení. Nějaké problémy s nadváhou a podobně už jsou snad v profesionálním fotbale vymýcené," věří Svatopluk Habanec.

Plán přípravy 1.FC Slovácko

Pátek 2. 1. a sobota 3. 1.: testy v Olomouci

Pondělí 5. 1.: první oficiální trénink

Pondělí 12. 1. až sobota 17. 1.: soustředění v Uh. Brodě

Středa 14. 1.: Slovácko – Třinec (15, v Uh. Brodě)

Středa 21. 1.: Slovácko – Kroměříž (15, Staré Město)

Sobota 24. 1.: Slovácko – Myjava (10, Myjava)

Středa 28. 1.: Slovácko – Senica (čas i místo budou upřesněny)

Středa 4. 2.: Slovácko – Trnava (čas i místo budou upřesněny)

Pátek 6. 2. až 15. 2.: soustředění v Turecku (v jednání jsou tři soupeři)