1. FC SLOVÁCKO – PLZEŇ

Neděle v 16 hodin

Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Hájek.

Bilance: 21 zápasů – 4 výhry, 6 remíz, 11 porážek, skóre 22:34

Že Plzeň není nepřemožitelná, si modrobílí vyzkoušeli na podzim, kdy na západě Čech uloupili cenný bod. Byli vůbec jediným týmem, kterému se to v první polovině soutěže povedlo. Co je však ještě cennější, je fakt, že nešlo o náhodně ubráněnou remízu. Slovácko předvedlo skvělý výkon, a kdyby hlavně v první půli proměnilo šance, mohlo dokonce vyhrát.

O něco podobného se Došek a spol. chtějí pokusit i teď. Otázkou ovšem je, jestli právě Došek, který se na podzimní remíze 2:2 podílel jednou brankou, bude k dispozici. Uprostřed týdne ho totiž skolily horečky a nad jeho startem visí otazník.

Kouč je ale přesvědčen, že jeho největší zbraň bude na lídra tabulky odjištěna. „Libor není z hráčů, které by podobné nemoci mohly ohrozit," pousmál se Svatopluk Habanec. Navíc není jisté, zda by Došek figuroval v základní sestavě, i kdyby nebyl nemocný. Slovácko chce totiž podle soupeřů praktikovat různé herní systémy a právě na Plzeň se nabízí ta s rychlostními ty­py.

„Máme dvě varianty. S Doškem i bez Doška, rád bych vyzkoušel obě," poznamenal Svatopluk Habanec. Se kterou začne, to samozřejmě neprozradil.

Při otázce, zda je lepší proti Plzni jaro začínat, nebo na ni narazit až později, měl jasno. „Je lepší, že ji máme hned na úvod. Když se taková mužstva rozjedou a přijedou třeba po třech výhrách, tak to pak na hřišti podle toho vypadá. Teď se zdá, že v abnormální pohodě nejsou, rádi bychom toho využili," nechal se slyšet kouč Slovácka.

Jeho plzeňský protějšek věří, že v lize ukáže Viktoria jinou tvář než v přípravě. „Příprava sice výsledkově příliš nevyšla, ale klukům věřím. Neočekávám jednoduché utkání, protože Slovácko v domácím prostředí předvádí slušný fotbal, chodí na ně lidi a je tam dobrá kulisa. Budeme chtít eliminovat jejich největší zbraně a naopak jim nutit náš styl," plánuje trenér Karel Krejčí.

Neděle 14. 2. v 16 hodin: Městský stadion Miroslava Valenty v Uherském Hradišti

Celková bilance: 21 zápasů – 4 výhry, 6 remíz, 11 porážek, skóre 22:34

Domácí bilance: 10 zápasů – 2 výhry, 2 remízy, 6 porážek, skóre 14:18

Nejčastější výsledky: 1:0 (5×), 2:0 a 2:2 (4×)

Nejvíce branek: Kowalík a Švancara 4, Došek, Ivana, Malár a Jiří Valenta 2 – Kolář 4, Bakoš a Krbeček 3, Ďuriš, Hořava, Petržela, Kovařík a Střihavka 2

Největší návštěva na Plzeň na Slovácku: 7.096 – 24. srpna 2013 (1. liga, 1:3)

Zajímavosti- Slovácko nedokázalo Plzeň porazit již patnáct zápasů v řadě. Pouze dvakrát uhrálo remízu 2:2 a jednou 1:1 a 0:0.
V těchto patnácti zápasech Slovácko dokázalo udržet čisté konto jen jednou a to na jaře 2014, když duel Plzeň – Slovácko skončil nerozhodně 0:0.
- Horší bilanci má Slovácko jen se Spartou, se kterou prohrálo posledních šestnáct zápasů.
- Je jistě zajímavé, že se Slovácku z dlouhodobého hlediska v Plzni celkem daří, dvakrát zde dokázalo vyhrát a čtyřikrát remizovat. Získalo o dva body víc než doma a také obdrželo méně branek, než doma.
- V posledních patnácti vzájemných duelech, nastřílela Viktoria celkem 31 branek. V osmi zápasech v Doosan aréně pak obdrželo od Slovácka 8 branek, což je jedna branka na zápas.
- 18. srpna 2000 Slovácko vyhrálo nad Plzní 5:0, což se mu v celé ligové historii podařilo už jen dvakrát a to proti Hradci Králové v květnu 2003 a proti Zbrojovce Brno v březnu 2014.
- Slovácko inkasovalo s Plzní velmi časné branky. V úvodní desetiminutovce se to Plzni povedlo celkem v deseti případech, což je z historického hlediska téměř každá třetí branka. Proto je dobré si dát pozor na úvod zápasu.
- V letech 2011 a 2012 dokázal plzeňský útočník Marek Bakoš vstřelit ve třech po sobě jdoucích zápasech po jedné brance. Vždy to bylo v první desetiminutovce utkání.
- Jiří Kowalík dosáhl hattricku v TV utkání 18. srpna 2000, kdy Synot dosáhl rekordní výhry 5:0 v duelu dvou nováčků. Byl to první prvoligový hattrick kanonýrka Kowalíka. Druhý se mu povedl až za dva roky do sítě Zlína.
- Petr Švancara dokázal vstřelit čtyři branky do sítě Plzně a stačila mu na to jedna sezóna 2009–2010. V domácím i venkovním zápase dal po dvou gólech, bohužel Slovácko po výsledcích 2:3 a 2:2 bralo jen bod.
- Slovácko udrželo s Plzní celkem 343 minut čisté konto. Stalo se tak v období od 12. 8. 2003 do 4. 11. 2006. Naopak střelecká nemohoucnost trvala dva roky a to v období od 24. 8. 2013 do 9. 8. 2015. Střeleckou nemohoucnost protrhl Libor Došek brankou v nastaveném čase prvního poločasu.
- V posledních osmi duelech dokázali vstřelit branku za Slovácko jen Došek (2), Daníček a Valenta. Naopak Viktoria Plzeň v těchto zápasech překonala slováckou obranu čtrnáctkrát a brala pět výher a tři nerozhodné výsledky.
- V jarním zápase roku 2011 se Slovácko rozešlo s Viktorií smírně 2:2. Jednu branku vstřelil i obránce Jaroslav Mezlík a to v 34. minutě. Mezlík odehrál celkem 106 ligových zápasů, ale tohle je jeho jediná prvoligová branka.
- Jeden „domácí" zápas se odehrál na neutrálním hřišti a to v Brně, když v sezóně 2003/04 nemohl tehdejší Synot začít sezónu ve Starém Městě, protože se Městský stadion Miroslava Valenty teprve dokončoval. V tomto duelu padl na dlouho jediný vlastní gól ve vzájemných duelech těchto soupeřů. Postaral se o něj obránce Synotu Kostka, který překonal svého brankaře Drobisze již v 8. minutě. Až v květnu 2015 vsítil vlastní branku Milan Kerbr a opět to byla úvodní branka zápasu, tentokrát padla již v 5. minutě.