Završit týden snů by chtěli v neděli v Uherském Hradišti, kde si mohou ve 29. kole zajistit místo v nejvyšší soutěži i na hřišti. To domácí fotbalisté už jsou zachráněni, motivaci ale nebudou mít o nic menší než baníkovci. Chceme tři body," říká trenér 1. FC Slovácko Svatopluk Habanec. Jeho tým se navíc bude chtít rozloučit výhrou s Michalem Kordulou, pro kterého bude nedělní duel posledním před domácími fanoušky.

1. FC SLOVÁCKO – BANÍK OSTRAVA

Neděle v 18.00 hodin

Bilance: 21 zápasů – 5 výher, 5 remíz, 11 porážek, skóre 20:33

„Je to smutné. Člověku se ještě nechce končit, ale zdraví a věk se zastavit nedají a já jsem s tím vším už nějakou dobu smířený. Ale asi jakmile přijde samotný zápas, tak to na mě určitě dolehne," tvrdí Michal Kordula.

Loučit se bude před bouřlivou kulisou, kterou vedle domácích fanoušků jistě vytvoří i příznivci Baníku. Oba tábory budou hodně zvědavé na výkon exreprezentanta Milana Baroše. „Společně s Lukešem je to velká osobnost. Myslím, že k nim mohu přiřadit i stopera Frydrycha, který má velmi dobré načasování a je nebezpečný při standardních situacích," poznamenal domácí lodivod.

„Chceme udělat další krok směrem k záchraně. Přípravu na zápasy nám v tomto týdnu trochu komplikovala zranění a zdravotní problémy některých hráčů, ale věřím, že na Slovácko budeme dobře nachystaní. Z hráčů mám dobrý pocit, doufám, že zápas zvládneme," přeje si ostravský kouč Martin Pulpit.

Slovácko se v moravském derby bude muset obejít bez trojice fotbalistů. Do utkání nezasáhne Radek Mezlík, který ještě nezačal trénovat po natažení tříselného úponu, na půl roku je mimo hru Filip Hlúpik a Lukáš Kubáň si bude odpykávat disciplinární tres­t.

Zajímavosti ze vzájemných duelů

Slovácko sehrálo s Baníkem Ostrava v kalendářním roce 2011 celkem čtyři utkání. Dvě prvoligová a dvě v rámci 4. kola Českého poháru. Ani v jednom případě Slovácko neprohrálo, obdrželo pouze jednu branku. Tato branka ovšem rozhodla o postupu Baníku do čtvrtfinále pohárové soutěže.

24. září 2011 dokázalo Slovácko vůbec poprvé zvítězit na Bazalech, a to brankou Košúta z 82. minuty. V posledních čtyřech ligových zápasech Slovácko s Baníkem neinkasovalo celkem 356 minut. Tuto sérii zrušil v posledním duelu Majtán.

18020 diváků v zápase odehraného 3. března 2004 v Ostravě je historicky nejvyšší návštěvou, která kdy zhlédla zápas Slovácka v 1. lize.