Právě nový kouč by měl být tím mužem, který pozvedne celou základnu brodského fotbalu.

„Hlavní důvod změny? To je strašně těžká otázka. Franta Ondrůšek je odchovanec Uherského Brodu, je to hráč a trenér, který má ligové zkušenosti. My jsme potřebovali, aby se nám rozšiřovala členská základna, která pomaličku jakoby skomírala. Chceme, aby pomáhal shánět sponzory a pomohl sledovat mladé a nadějné hráče v okolí. Nějaké jednání už jsme spolu měli před rokem. Po roce přišlo další jednání, na které slyšel," vysvětluje změnu Josef Hamšík a přibližuje další úkoly nového kouče.

„Bude trenérem prvního mužstva a zároveň bude koordinovat chod celého klubu. Chceme využít jeho zkušenosti, které získal v předchozích klubech. Slibujeme si od jeho osoby, že se fotbal v Uherském Brodě posune zase kousek dál," čeká od nového kouče první muž brodského fotbalu.

Těžko byste hledali zapálenějšího a obětavějšího trenéra v Uherském Brodě, než je Zdeněk Šebesta. Dnes už bývalý kouč a člen fotbalového výboru místního ČSK rozhodně nemá na domácí půdě na růžích ustláno. Během pětadvaceti měsíců byl od prvního mužstva už dvakrát odvolán. V dubnu 2010 ho střídal v divizi Lubomír Blaha a před týdnem František Ondrůšek.

Třiatřicetiletý trenér neskrýval nad svým odvoláním překvapení.

„Rozhodně jsem to nečekal. Brod je sice malý a nějaké signály jsem zaslechl, ale opravdu jsem to nečekal. Bylo mně to vysvětleno tak, že Franta Ondrůšek by měl nastartovat celý klub od mládeže. Musím přiznat, že jsem byl ze začátku zklamaný, ale když si dávám dohromady všechny argumenty, tak situaci celkem chápu," říká Šebesta, který bude v nové sezoně trénovat v klubu přípravku.

Nový trenér Uherského Brodu a bývalý gólman František Ondrůšek odehrál v první lize 112 zápasů. Jako trenér působil v Synotu, vedl béčko Zlína a v posledních letech působil v klubech na Hodonínsku. Postupně vystřídal Mutěnice, Šardice, Hodonín a zhruba před dvěma týdny skončil po půl roce jako kouč ambiciózního Kyjova.

Po podzimu šestý tým tabulky dovedl na konci soutěže k třetímu místu. Odchodem hlavního sponzora z kyjovského fotbalu skončila také Ondrůškova éra na Hodonínsku. O překvapivém angažmá v rodném městě ale nemůže být řeč.

„Na některých věcech kolem fotbalu v Brodě pracujeme s panem Hamšíkem už delší dobu. Vůbec to nebyl žádný blesk z čistého nebe," přiznává Ondrůšek, který nejde do neznámého prostředí. „Kádr mužstva jsem viděl několikrát v jarních zápasech. První týden budu spolupracovat s bývalým trenérem, abych mužstvo poznal co nejlépe."

Angažováním nového trenéra si vedení brodského fotbalu jednoznačně nestaví postupové cíle. „Brod by si zasloužil, aby kopal nejmíň divizi, ale není to pro nás prioritní," vidí situaci šéf klubu Josef Hamšík. Nový trenér František Ondrůšek mluvil o otázce postupu více než diplomaticky.

„Pane, já mám vždycky ty nejvyšší cíle. Chci vyhrát každý zápas a ve fotbale platí pouze vítězství," zakončil debatu.

STANISLAV DUFKA