„Jsme spokojení, že jsme se dohodli s tak zkušeným trenérem. Věříme, že naváže na práci klubu v minulém období a ještě ji obohatí," přivítal nového trenéra ředitel klubu Vladimír Krejčí.

Stanislav Levý se vrací do známého prostředí, Slovácko totiž vedl už před deseti lety. V sezoně 2005/2006 splnil hlavní úkol – zachránit mužstvo v lize – měrou vrchovatou. Na konci ročníku totiž patřilo týmu 7. místo.

Nový trenér 1.FC Slovácko Stanislav Levý.

„Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy se tady zachránila liga. Na tu euforii fanoušků. A nakonec jsme skončili sedmí, což bylo jedno z nejlepších umístění Slovácka," vylovil z paměti krásné vzpomínky osmapadesátiletý trenér.

U mužstva byl připravený pokračovat, vedení klubu se ale tehdy rozhodlo jinak. Svou druhou sezonu ve Slovácku tak Stanislav Levý načne až o deset později.

V Uherském Hradišti se toho podle něj za tu dobu příliš nezměnilo.

„Každé město se postupem času mění, vyvíjí a já jsem přijel teprve v úterý, takže jsem toho zatím ještě tolik neviděl, ale stará známá místa jsem poznal," pousmál se ostřílený lodivod, kterého jen mrzí, že si musel hledat nové bydlení. „Můj minulý byt byl bohužel obsazený," pokrčil rameny. Zapomenutou konzervu v ledničce tedy nenajde. „Tu bych nenašel ani tak. Byla tu se mnou manželka a vařila mi," vysvětlil s úsměvem.

Spoustu známých tváří naopak našel v klubu.

„Marek Jurák, Martin Knot, Petr Pojezný a další. Zkrátka spousta známých tváří, které jsem rád uviděl. Zato z bývalých svěřenců už nezůstal v kabině nikdo. Jen Honza Palinek se přesunul do jiné role," nechal se slyšet Stanislav Levý, který z mužstva zná jen gólmana Michala Daňka a Tomáše Radu, které vedl v Plzni.

Realizační tým by měl zůstat pohromadě, vedle již vzpomínaného Jana Palinka zůstanou na pozici asistentů i Jiří Dekař a Michal Kordula.

Co se týče hráčského kádru, tak na vedení klubu zatím také žádné požadavky neměl.

„Vím, jaký kádr má Slovácko. Koncept pracovat s mladými a posouvat je výš je dobrá cesta. O případných posilách ještě budeme diskutovat. Pokud by měl někdo přijít, tak jedině hotový hráč, kterého ihned využijeme do základu. Nechci ale dělat převratné změny, když něco funguje. Bavíme se tedy o jednom až dvou hráčích," řekl Stanislav Levý.

Ten je rád, že se povedlo udržet gólmana Heču a prodloužit smlouvu s Tomášem Radou a Veliče Šumulikoskim, díky čemuž zůstala pohromadě osa mužstva.

Nahradit tak v podstatě bude muset jen Libora Doška, který ukončil kariéru. Jeho místo by mohl zaujmout Francis Kone.

„Je to kvalitní útočník, což nám určitě ještě ukáže," konstatoval kouč Slovácka, který si před novým angažmá přeje, aby si mužstvo po každém zápase mohlo říct, že pro úspěch udělalo maximum.

„To má absolutní prioritu, je to moje trenérské krédo. Můžete i prohrát, ale musí tam být pocit z dobře vykonané práce," doplnil Stanislav Levý.

S mužstvem se poprvé setká ve čtvrtek 16. června, kdy hráči zahájí letní přípravu testy. Hned o následujícím víkendu Slovácko odehraje první spíše exhibiční utkání k 70. výročí fotbalu v Nedachlebicích. V závěru přípravy zamíří hráči na krátké herní soustředění. „Mělo by se uskutečnit na pomezí Slovinska a Rakouska," prozradil kouč.

Program letní přípravy 1.FC Slovácko:

  • 16. 6.: sraz, testy v Olomouci
  • 18. 6.: Nedachlebice – Slovácko (70 let výročí)
  • 25. 6.: Slovácko – Senica
  • 29. 6.: Slovácko – Znojmo
  • 6. 7.: Slovácko – Třinec
  • 9. 7.: Slovácko – RKS Radomiak (Polsko)
  • 12. 7.: Slovácko – Baník Ostrava
  • 18. – 24. 7. herní soustředění se dvěma přípravnými duely

Poznámka Michala Sladkého

Svému předchůdci by měl kouč Levý zavolat

Na včerejší tiskové konferenci, při které byl oficiálně představen nový trenér 1.FC Slovácko Stanislav Levý, padl na ostříleného kouče i dotaz, zda už mluvil se svým předchůdcem. Nový lodivod modrobílých řekl, že se teprve ve čtvrtek vrátil z dovolené a následně ho potkala nepříjemná rodinná záležitost, kterou musí vyřešit, takže momentálně nemá v plánu Svatopluku Habancovi volat.

Nevím, zda to myslel tak, že jeho číslo vytočí později, nebo vůbec. Každopádně jsem přesvědčený, že by tak měl učinit. Zvlášť, když mu to bývalý kouč v jednom ze svých posledních rozhovorů v roli trenéra Slovácka nabídl.

Absolutně to nemyslím tak, že by Stanislav Levý potřeboval od někoho radit, to v žádném případě, na to je dostatečně zkušený. Navíc bude mít k ruce stejný realizační tým, od kterého může čerpat nepřeberné množství informací. Z rozhovoru se svým předchůdcem by však jistě získal další cenné kamínky do mozaiky, kterou si v příštích dnech a týdnech bude o mužstvu, jednotlivých hráčích, celém klubu a vztazích uvnitř něj skládat.