Modrobílí se díky dvěma trefám Jaroslava Diviše dvakrát přiblížili na rozdíl jediného gólu, a kdyby další ránu záložníka Slovácka nezastavilo břevno, mohli si dokonce odvézt bod.

„Při troše štěstí jsme ho skutečně mohli získat, vítězství Sparty je ale zasloužené," nechal se slyšet trenér Slovácka Stanislav Levý.

SPARTA PRAHA – 1. FC SLOVÁCKO 3:2 (2:0)

Pokud by oblouček přes hlavu v 78. minutě letěl možná jen o pět centimetrů níž, byl by Jaroslav Diviš zřejmě zvolen nejen hvězdou utkání, ale i celého úvodního kola české nejvyšší soutěže. Jenže se tak nestalo, a tak borcům v bílých dresech zbyly jen oči pro pláč.

„Bohužel žádné body nemáme, jedeme domů s prázdnou. Dali jsme sice dva góly, ale tři dostali, takže máme prd," litoval po utkání autor obou branek Slovácka.

Přitom asi nikdo nečekal, že by k podobnému scénáři vůbec mohlo dojít. Gólman hostí Milan Heča totiž svou neskutečnou hrubkou nabídl Spartě úvodní gól, a když o chvíli později fauloval karatistickým způsobem ve vápně Košút a Dočkal z penalty přidal druhý gól, bylo Slovácko zralé na ručník.

„Rychlý inkasovaný gól byl velmi nepříjemný. Vstup do zápasu jsme si představovali úplně jinak, takový stav se pak na Spartě těžko otáčí," pokrčil rameny Stanislav Levý.

Sparťané ovšem rozklíženého soupeře nedorazili a ve druhé půli se nestačili divit. Slovácko v poločase prostřídalo, a i když jeden z čerstvých hráčů – ligový premiant Ťok – nejprve špatnou rozehrávkou poslal do šance Šurala, herní projev hostů šel nahoru.

„Změny nám prospěly, třeba Ťok vnesl do naší hry více agresivity," pochvaloval si kouč modrobílých po Divišově snížení na 2:1.

To jeho protějšek byl pořádně naštvaný.

„Než jsme dostali gól, tak nic nenasvědčovalo tomu, že by se nám utkání mohlo nějak zkomplikovat. Pak tam ale přišla přihrávka od rozhodčího a soupeř snížil," zlobil se Zdeněk Ščasný. Svůj hněv ale měl místo na sudího směřovat spíše na obránce Holka, který při rozehrávce zbytečně trefil rozhodčího Zelinku, od něhož následně započala gólová akce Slovácka.

„Byly tam pak fáze, kdy jsme Spartu zatlačili a vytvořili jsme si šance, jenže jsme dostali třetí gól. Přesto jsme se ale znovu dokázali zvednout," ocenil Stanislav Levý.

Úspěšným střelcem byl po Daníčkově přiťuknutí opět Diviš, který prudkou ranou k bližší tyči zadělal na dramatickou koncovku.

A v zápise o utkání se mohlo jméno slováckého expresu objevit ještě jednou. V 78. minutě ale pohotovým pokusem přes hlavu orazítkoval jen břevno Bičíkovy brány.

„Inkasovali jsme rychlý gól a brzy nato druhý. Jsem rád, jak se k tomu mužstvo postavilo, na výkonu z druhé půle můžeme stavět. Při troše štěstí jsme mohli získat bod, vítězství Sparty je ale zasloužené," uznal kouč Slovácka.

„Sami jsme si udělali zápas těžký. Měli jsme vyhrát 4:0, ale nakonec to mohlo být 3:3. Měli jsme šance, jenže jsme nepřidali další góly, a tak jsme se až do konce klepali o výhru," oddechl si po těsné výhře domácí kouč Zdeněk Ščasný.

Branky: 2. a 10. z pen. Dočkal, 64. Konaté – 53. a 70. Diviš. Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Paták. ŽK: Konaté, Zahustel, Brabec – Košút, Civič, Kerbr, Šimko, Ťok. Diváci: 7181.

Sparta: Bičík – Holek, Brabec, Kadlec – Zahustel, Frýdek, Dočkal, Čermák (46. Mareček), Konaté – Šural (88. Costa), Juliš (65. Lafata). Trenér: Ščasný.

Slovácko: Heča – Reinberk, Rada, Košút, Šimko – Biolek (46. Civič), Daníček, Šumulikoski, Havlík (46. Ťok), Kerbr – Diviš. Trenér: Levý.

Hlavní moment: Hečův zkrat

Gólman Slovácka už ve druhé minutě dlouho váhal s odkopem, až nastřelil dotírajícího Dočkala, od kterého se míč odrazil do brány. „Moje obrovská chyba, která rozhodla zápas. Omlouvám se klukům, všem. První půlku jsme prospali, darovali jsme soupeři dva góly. Pak jsme se ale rapidně zlepšili, škoda, že jsme nedokázali srovnat," smutnil po utkání Milan Heča.

Číslo utkání: 15

Fotbalisté Slovácka sehráli na pražské Letné v lize už patnáctý zápas, na výhru ovšem stále čekají. Co víc, doposud si ze sparťanské tvrze odvezli pouhopouhý jeden bod. Od té chvíle ale ve Vltavě i v Moravě proteklo hodně vody, stalo se tak totiž už před dvanácti lety, přesně 7. srpna 2004.

Hvězda zápasu: Jaroslav Diviš

Dát dva góly v jednom zápase, to se cení. Dát dva góly na Spartě, to je paráda. Útočníkovi či ofenzivnímu záložníkovi Slovácka se to povedlo. A to dokonce mohl ještě jednu branku přidat, Spartu ale před blamáží zachránilo břevno.