„Když v Plzni dostanete tak rychle gól, tak je pak těžké něco s tím dělat," povzdechl si hostující kouč Svatopluk Habanec.

Viktoria Plzeň – 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

Nabitá Doosan Aréna hnala domácí od začátku na zteč a brzy bouřila nadšením. Milan Heča si vybral slabší chvilku, když podběhl rohový kop Kovaříka a míč se odrazil od ramene Milana Kerbra odrazil do sítě – 1:0.

„Utkání bylo nutné zvládnout, chtěli jsme za každou cenu vyhrát, aby po nešťastném zápase s Mladou Boleslaví přišlo uklidnění. Mužstvo si toho bylo vědomo a za vítězstvím cílevědomě," pochvaloval si domácí lodivod Miroslav Koubek.

Jeho mužstvo dostalo soupeře pod neustálý tlak, hosté nebyli schopni podržet balon a prakticky jen odkopávali balony. Rychlé brejky, na které chtěl vsázet kouč Habanec, nepřicházely.

Slovácko mělo několikrát štěstí, když domácím k přesnějšímu zakončení chyběly centimetry. Největší šanci takto spálil po hodině hry Hubník. Domácí to ale mrzet nemuselo, protože jen o pár desítek sekund později svůj náskok navýšili.

Unikajícího Pilaře zastavil v šestnáctce nedovoleným způsobem Mezlík a rozhodčí Lerch byl nekompromisní – pokutový kop. A jelikož hostující stoper už předtím viděl žlutou kartu, musel předčasně do sprch.

Penaltu bez problémů proměnil Kovařík a o vítězství domácích nebylo od té chvíle pochyb. Otázkou jen bylo, na jakém čísle se zastaví konečné skóre.

„Z taktických důvodů jsem nepostavil Doška, který by se proti plzeňským stoperům, hrajícím na hranici rizika, uběhal a nebyl by tak platný. Chtěl jsem naši hru rozhýbat, proto jsem naopak vsadil na rychlostní typy hráčů, jak to tu předvedla minule Mladá Boleslav. Jenže rychlý gól a vyloučení nám plány zhatily," nechal se slyšet kouč Slovácka.

Zbytek zápasu už se hrál jen na jednu bránu. Řadu šancí hostům zneškodnil Heča, když už byl překonán, pomohla mu branková konstrukce. Nejprve Vaňkovu hlavičku zastavilo břevno, ve stoprocentní tutovce mířil Mahmutovič do tyče. Bosenský útočník se ale do střelecké listiny přece jen zapsal, a to hned dvakrát. V 74. minutě se zbavil Šimka, tváří v tvář Hečovi nezaváhal a přidal třetí gól Plzně. Pět minut před koncem pak ještě uklidil do sítě lahůdkovou nabídku Kovaříka.

„Když v Plzni dostanete tak rychlý gól, tak je těžké s tím něco dělat. Minule jsme tu přežili penaltu a domácí znervózněli. O to jsme se chtěli snažit i tentokráte, ale to se nepovedlo. Navíc to umocnilo vyloučení Mezlíka. Tyhle dva momenty rozhodly o tom, že jsme tu dnes uspět nemohli. Soupeř byl nad naše síly," uznal Svatopluk Habanec.

Jeho protějšek i po výrazné výhře litoval neproměněných šancí. „Vyloučení soupeře nám zápas ulehčilo. 4:0 je sice pěkný výsledek, ale mohli jsme z toho vytěžit i víc, měli jsme i další šance. Slovácko ale nebylo lehkým soupeřem, má dobré hráče, proto si výhry cením," uzavřel plzeňský kouč Miroslav Koubek.

Branky: 5. vlastní Kerbr, 34. Kovařík z penalty, 74. a 85. Mahmutovič. Rozhodčí: Lerch – Wilczek, Blažej. ŽK: Mezlík, Valenta, Diviš. ČK: 33. Mezlík (Slovácko). Diváci: 11 105. Plzeň: Kozáčik – Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský – Vaněk (81. Hrošovský), Hořava – Pilař (73. Petržela), Kolář, Kovařík – Holenda (69. Mahmutovič). Trenér: M. Koubek. Slovácko: Heča – Reinberk, Košút, Mezlík, Šimko – Trávník (82. Kalouda), Havlík – Hlúpik, Valenta, Kerbr (76. Galuška) – Diviš. Trenér: Habanec.