„Nic zásadního se nezměnilo. Hráči si uvědomují svojí situaci, a kdyby mně někdo přišel o tři kila tlustější, tak už by dneska na tréninku nebyl. Nedá se říct, že by byl u hráčů od podzimu nějaký velký rozdíl," okomentoval testy Habanec.

Před koncem roku se kouč Slovácka sešel i s útočníkem Slavie Martinem Feninem. Problémový fotbalista měl v pražském klubu smlouvu do léta 2015, ale sešívaní už o jeho služby nestojí. O stěhování bývalého reprezentanta na Moravu se na schůzce ale prý vůbec nemluvilo.Kouč Svatopluk Habanec

„Náš vztah je docela blízký, pět let jsem ho trénoval v Teplicích. Když má nějaký průser, tak mu téměř pokaždé domlouvám. Pro nás a pro systém Slovácka, který máme nastavený, o něm nelze uvažovat. Nejenom kvůli penězům, nemůžeme brzdit naše hráče, abychom Martinovi pomohli. Musí začít někde od nuly, jestli to bude třetí německá nebo naše první liga, tak musí začít znovu od píky. Pokud se najde vhodný klub, tak Martin je pořád aktuální hráč," neláme Svatopluk Habanec nad Feninem hůl.

Téměř jistě se na jaře v modrobílém dresu Slovácka neobjeví ani bývalý Feninův spoluhráč z mládežnické reprezentace Lukáš Kubáň. Zdá se, že podzimní zápas z konce září proti Baníku byl pro krajního beka v Uherském Hradišti derniérou. „Máme sedm obránců, momentálně s ním do přípravy nepočítám. Před svátky jsem mu řekl, že má možnost si shánět angažmá. Bude se připravovat s béčkem," vysvětlil situaci kolem Kubáně Habanec.

„Trousil? Je jeden ze čtyř stoperů, žádné angažmá mu nehledáme."

O šestadvaceti­letého fotbalistu prý projevila eminentní zájem Karviná. Trenér Slovácka to nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „Je tam zájem nejen z Karviné. Lukáš není nějaké horké zboží. Na jednu stranu je to velice kvalitní bek, ale já mám jiné představy, proto tady není."

Větší zápasové vytížení by měl podle trenéra Slovácka absolvovat také forvard Roman Haša. V jeho případě se mluví o zájmu Třince. „Ideální stav pro Romana je druhá liga. Ozvalo se víc klubů, jednání jsou teprve na začátku," podotkl Habanec.

V závěru roku se také vyjasnila situace kolem Makedonce Veliče Šumulikoského. Defenzivní záložník by se měl na jaře v dresu Slovácka objevovat pravidelně. „Převzal smlouvu po Volešákovi, na jeho postu sice hraje Daníček, ale Šumulikoski je takovým zdvojením. Kdo bude lepší, to se uvidí během přípravy," prohlásil lodivod Slovácka, který smetl ze stolu případný odchod Jana Trousila. „Je to jeden ze čtyř stoperů, žádné angažmá mu nehledáme," vyvrátil spekulace.

Od pondělí čeká fotbalisty Slovácka kondiční soustředění v Kravařích na severu Moravy. „Bude to pět náročných dnů, ve kterých je potřeba skloubit fotbalovost s těžkým drilem, bude to o vytrvalosti, ale také o práci s míčem. Náročnost bude vysoká," varoval na dálku své svěřence Habanec. Těsně po soustředění prověří Slovácko v prvním přípravném zápase třetiligová Kroměříž. Hraje se ve Starém Městě na Širůchu v sobotu od 11 hodin.

Modelový zápas 2×40 minut na prvním tréninku Slovácka. Hrálo dvanáct hráčů na každé straně.

Černí – Oranžoví 4:3 (2:0)

Černí: Melichárek – Reinberk, Rada, Trousil, Šimko – Daníček – Hlúpik, Valenta, Havlík, Ondřejka – Bartoš, Haša.

Oranžoví: Heča – Kuncl. Mezlík, Košút, Civič – Šumulikoski – Biolek, Trávník, Prajza, Kerbr – Petr, Holek.