S týmem našel deset kilometrů od Břeclavi veškeré podmínky pro kvalitní přípravu. „Soustředění má splňovat pět důležitých věcí, a to jsou hřiště, posilovna, regenerace, spánek a jídlo. To tady všechno máme," potvrdil 45letý kouč. Ten pak s týmem zažívá i jednu raritu. Sportovní areál není bezprostředně přilehlý u hotelu, a tak parta z Uherského Hradiště zdolává vzdálenost před a po tréninku na kole.

„Vzali jsme je, abychom soustředění vyšperkovali. Dáváme si dva kilometry tam, dva zpátky. Zítra (v pátek – pozn. red.) vyrazíme i na vyjížďku, ať stmelíme kolektiv a jen strojově neděláme podobné tréninky," líčil Habanec.

Pohodové výlety na jedno᠆stopém vozidle jsou vsuvkou do herní průpravy mužstva na sezonu. Ta má i primární zaměření. „V posledních dvou letech jsme obdrželi dost branek, takže naším největším úkolem v přípravě je zlepšit defenzivu," netajil se rodák z Brna, jenž by v týmu rád přivítal ještě jednoho stopera. K dispozici má totiž jen Tomáše Radu, Tomáše Košúta a Stanislava Hofmanna. „Chceme vytvořit tlak na tomto postu, protože Tomáš Břečka je ve stavu, že nemůže zasáhnout ani do přípravy. Hledáme alternativu, čtyři stopeři u nás musí být," podotkl Habanec.

Důraz na obrannou fázi hry v tomto období ovšem neznamená, že by slovácký lodivod plánoval změnit svou filozofii. „Určitě neustoupím od ofenzivy. Vždy budu zastáncem toho, aby zápas skončil 5:3 a ne 1:0. Ale defenzivu chci posunout na vyšší úroveň a budu moc rád, když to v utkáních bude vidět," vysvětlil.

S přístupem hráčů na soustředění nemá bývalý obránce problémy, zároveň ale také nechce chválit den před večerem. „Fotbalisté a trenéři se vždycky plácají, jak je vše výborné, ale já říkám, že si po čtyřech ligových kolech sdělíme, jaká vlastně příprava byla," uvedl Habanec. Na druhou stranu přiznal, že sobotní přátelský duel v Senici mu může mnohé přiblížit. „Pevně doufám, že budeme mít lepší obzor, jak vypadáme po třech tréninkových týdnech. S Trenčínem jsme dostali lekci, ve zbytku jsme hráli s trochu slabšími soupeři," uvedl.

Po víkendu pak už nastane v modrobílém táboře dvoutýdenní ladění na úvodní mistrovské utkání s Duklou Praha. „Generálka s Třincem další sobotu z devadesáti procent naznačí sestavu," přiznal dorostenecký mistr z roku 1988. Jestli v té době budou v kádru i testovaní fotbalisté Francis Koné z Toga, Roman Sabler z Dunajské Stredy, Dominik Simerský či ještě někdo jiný, to bude teprve známo.

„V pondělí s nejužším vedením vyhodnotíme, jestli zkoušené hráče budeme mít ještě v týmu, nebo už situaci kolem nich uzavřeme," nastínil Habanec. Mezi fanoušky je skloňováno jméno především útočníka Francise Koného, přejí si jeho setrvání, trenér Slovácka ovšem zatím nemíní dělat předčasné závěry. „Je nepřehlédnutelný a jeho angažmá je asi otázkou příštího týdne, kdy bude jednání. Teď nebudu stav kolem něj uspěchávat ani jej negovat," sdělil Habanec. 

Režim dne hráčů na soustředění:
6.30: budíček
6.35: měření tepu (výsledky ihned putují k doktorovi do Olomouce, který zjistí únavu hráčů)
8.30: snídaně
9.30: setkání týmu
10.00: trénink
12.00: oběd
12.30: volný čas
14.30: setkání týmu
15.00: trénink
17.30: posilovna
19.00: večeře
20.00: regenerace