Životně důležitou výhru trefil Koné

„Věděli jsme, že pokud bychom to tady zvládli, dostali bychom se na dostřel i dalším týmům a přitom udrželi bodový odstup od těch posledních, které vyhrály. To se nám povedlo a jsme za to všichni rádi," usmíval se po utkání trenér Slovácka Stanislav Levý. O osudu utkání rozhodla 13. minuta, kdy krásnou kombinační akci zakončil dorážkou do prázdné brány Francis Koné.

KARVINÁ – 1. FC SLOVÁCKO 0:1 (0:1)

Domácím fotbalistům patřila v tabulce nejvyšší soutěže šestá příčka, a tak byli v utkání favoritem. Od úvodního hvizdu ovšem na hřišti kralovali hosté. Už ve čtvrté minutě mohl ztrátu míče potrestat Civič, ale nováčka po jeho ráně k tyči ještě spasil Laštůvka. I ten už ale byl ve 13. minutě krátký na dorážku nepokrytého útočníka Koného, kterému po okulahodící akci Chvátala se Šimkem stačilo na zadní tyči jen nastavit nohu – 0:1.

„Vstoupili jsme do utkání aktivně, soupeře jsme přehrávali. Pramenila z toho i vedoucí branka po krásné kombinaci," chválil svůj tým hostující trenér.

Navzdory stálému dešti se v Karviné hrál svižný fotbal. Domácí po obdržené brance zvedli hlavy a v silné pětiminutovce dvakrát sahali po vyrovnání. Po Budínského ráně z přímého kopu ale hosty zachránilo břevno a Voltr zblízka nedokázal Heču přehodit.

„Měli jsme zase špatný vstup, doma už opakovaně. Po inkasovaném gólu se to zvedlo, zjednodušili jsme hru, byly tam i pěkné akce, bohužel jsme je nevyřešili gólově," smutnil domácí trenér Jozef Weber

Pak se musel vytáhnout zase Laštůvka, který vyškrábl trestný kop Havlíka i dobře umístěnou střelu Koného.

Pět minut po přestávce zase skoro zvedali ruce nad hlavy hráči Karviné. Průnik Zeleného sice zastavil pádem pod nohy Heča, vyražený míč ale vracel do odkryté brány Voltr. Vyrovnání ovšem v poslední chvíli zabránil stoper Rada, který špičkou kopačky vykopl míč z brankové čáry.

„Přestali jsme být aktivní, dopouštěli jsme se faulů a nevynucených chyb. Tím se soupeř začal dostávat pomalu do tlaku, i když si ho vytvářel hodně centrovanými míči do vápna. Ty jsme v určitých fázích se štěstím a také díky Hečovi ubránili," oddechl si trenér Slovácka.

Domácí se v závěru těžko dostávali do tlaku. Jejich trápení mohl utnout Civič, ale do jeho povedené rány se v poslední minutě postavila tyč. Ve čtvrté minutě nastaveného času mohl Slovácko obrat o vítězství jeho odchovanec Holík, který ale z velkého vápna mířil nad.

„Ještě v úvodu druhého poločasu jsme měli tlak, ale pak to postupně upadalo a nic zvláštního se tam nedělo. Slovácko to v pohodě ubránilo. Při některých brejcích jsme navíc měli i štěstí. Prohra mrzí, protože Slovácko bylo srovnatelný soupeř. Měli jsme být odvážnější," litoval karvinský kouč Jozef Weber.

Jeho protějšek byl pochopitelně spokojenější. „Je sice škoda, že jsme se nedokázali uklidnit druhou brankou, šancí jsme k tomu měli dost. Vezeme ale hodně cenné vítězství, protože Karviná doma až na Teplice příliš neztrácela," dodal Stanislav Levý.

Branka: 13. Koné. Rozhodčí: Arnošt – Vít, Julínek. ŽK: Janečka, Budínský – Šumulikoski, Daníček, Reinberk. Diváci: 2912.

Karviná: Laštůvka – Holík, Košťál, Hošek, Zelený – Janečka, Budínský – Moravec (79. Juřena), Voltr, Eismann (46. Panák) – Jurčo (68. Puchel). Trenér: Weber.

Slovácko: Heča – Chvátal, Rada, Košút, Šimko – Šumulikoski – Diviš (85. Reinberk), Daníček, Havlík, Civič (90.+3 Kerbr) – Koné. Trenér: Levý.

HLAVNÍ MOMENT

Koného zásah

Tožský útočník ve službách Slovácka se v letošní sezoně zatím trápil a fanoušci už pomalu začínali ztrácet trpělivost. Vítěznou dorážkou si je snad alespoň částečně naklonil zpět na svou stranu.

HVĚZDA ZÁPASU

Eldar Civič

Bosenský záložník byl na novém karvinském stadionu velice aktivní. Gól sice nedal, pro obranu soupeře ale znamenal neustálé nebezpečí. V první půli ho vychytal Laštůvka, těsně před koncem pálil do tyče.

ČÍSLO ZÁPASU

1

Slovácko s Karvinou odehrály premiérový vzájemný zápas v nejvyšší soutěži. Doposud se oba celky střetly v mistrovských zápasech pouze čtyřikrát ve druhé lize v sezonách 1999/2000 a 2008/2009.