„Bylo to zlaté zakončení. Loučil jsem se já, Došek, Kuncl i Valenta, výhru jsme si moc přáli a jsem rád, že jsme to zvládli. Hodně by mě štvalo, kdybychom nevyhráli," řekl po utkání domácí trenér Svatopluk Habanec.

1.FC SLOVÁCKO – SIGMA OLOMOUC 2:1 (1:0)

Utkání se od začátku neslo v duchu loučení s Liborem Doškem. Kanonýr Slovácka, který po sezoně ukončí veleúspěšnou kariéru, dostal před utkáním dres, kytici a od spoluhráčů důchodcovský čagan. Následně si mohl vychutnávat několikaminutové ovace vestoje, fanoušci pro něj v průběhu zápasu připravili i několik choreo a mnohokrát vyvolávali jeho jméno.

Slovácký kotel skandoval i jména Martina Kuncla a trenéra Svatopluka Habance, na které vedení klubu pozapomnělo a za jejich dlouholeté služby jim nepoděkovalo.

První poločas byl na šance skoupý, pořádné vzrušení přišlo až chvíli před přestávkou. Šumulikoski rychle rozehrál volný přímý kop za obranu Sigmy, Kone si zpracoval míč, při zakončení ale Doškova nástupce stáhl k zemi Šindelář. Rozhodčí Zelinka po krátkém zaváhání odpískal penaltu a olomouckému stoperovi navíc ukázal červenou kartu.

Dílo pak přesnou ranou k levé tyči dokonal Jiří Valenta, jenž se po sezoně se Slováckem rovněž rozloučí – 1:0.

„Neviděl jsem to, takže se k tomu nemůžu vyjádřit. Červená karta mě ale nepřekvapila, už jsme tak byli vyloučení s Boleslaví, v Jablonci, je toho moc na jednu sezonu," těžce kousal verdikt rozhodčího olomoucký trenér Václav Jílek.

Jeho svěřenci ovšem ani v deseti nesložili zbraně a krátce po přestávce vyrovnali. Faltův centr přistál přesně na hlavě zřejmě nejmenšího hráče na hřišti Navrátila, který překonal Heču – 1:1.

„Mrzí mě, že jsme byli podělaní proti deseti hráčům. Naštěstí nakonec nedošlo ke ztrátě bodů," poznamenal Svatopluk Habanec.

Chmury totiž rychle zaplašil Jaroslav Diviš. Rychlonohý záložník modrobílých se tentokrát proměnil v hlavičkáře a krásně poslal ke vzdálenější tyči Reinberkův centr. Hosté se sice zlobili, že předtím fauloval, sudí Zelinka ale žádné provinění proti pravidlům neviděl – 2:1.

„Byl to jednoznačný faul Diviše, který visel na Faltovi. Když dá hráč ruce protihráči na ramena, a ten se nemůže odrazit, podle mě je to faul," zlobil se Václav Jílek.

Domácí lodivod to viděl jinak. „Byl to tvrdý souboj, Jarda byl ale výš, nemyslím si, že by se to mělo pískat," řekl Svatopluk Habanec.

Takřka neustále vyvolávaného Libora Doška poslal do hry až osm minut před koncem. „Libora bohužel bolelo koleno, nechtěl jsem ho tam trápit třicet minut," vysvětlil domácí kouč, proč ikona klubu nestrávila na hřišti více času.

Po závěrečném hvizdu si pak mohli společně vychutnat ovace fanoušků. „Rozloučení bylo dojemné, moc si toho vážím. Chtěl bych fanouškům, od kterých jsem dostal spoustu dárků, poděkovat," hlesl Svatopluk Habanec.

To na druhé straně bylo smutno. „Slovácko nás neporazilo sportovně, v jedenácti bychom tady vyhráli. Teď musíme věřit, že Jablonec nic nevypustí a vyhraje nad Příbramí. My samozřejmě musíme zvládnout zápas proti Teplicím," nastínil Václav Jílek scénář, který by Sigmu zachránil v lize.

Branky: 41. z pen. Valenta, 60. Diviš – 52. Navrátil. Rozhodčí: Zelinka – Wilczek, Hájek. ŽK: Havlík, Daníček – Chorý, Petr, Navrátil, Radakovič. ČK: 41. Šindelář (Olomouc). Diváků: 4142

Slovácko: Heča – Chvátal, Rada, Hofmann, Reinberk – Šumulikoski – Diviš (80. Biolek), Valenta, Havlík, Civič (69. Daníček) – Kone (82. Došek). Trenér: Habanec.

Olomouc: Buchta – Hála (64. Štěpán), Šindelář, Radakovič, Falta – Navrátil, Plšek, P. Ševčík, Petr (64. Mahmutovič) – Chorý (43. Štěrba), Ordoš. Trenér: Jílek.