Parta kouče Michala Korduly i po povedeném jaru zůstává pokorná a obezřetná. Moravané jsou na sebe v tréninku dál přísní, ale žádné přehnané cíle si před startem dalšího ročníku FORTUNA:LIGY nedávají.

„Každý sportovec chce být lepší a ani my nejsme výjimkou. Prostě chceme dobře trénovat a zlepšovat se. Uvidíme, kam nás tvrdá práce dostane. My ale chceme mít čisté svědomí,“ říká před startem nového ligového ročníku trenér Slovácka Michal Kordula.

I když dvanáctý tým minulého ročníku v létě přišel o brankáře Heču a stopera Břečku, slabší se být rozhodně necítí. „Ze sezony nemám obavu. Pokud mužstvo dodrží systém, organizaci hry a bude bojovné, sebevědomé, tak to s námi nebude mít nikdo moc jednoduché,“ je přesvědčený Kordula. Jeho tým se chce prezentovat jako na jaře, kdy patřil k nejlepším ligovým týmům a po nepovedeném podzimu se v předstihu zachránil.

Fotografování fotbalistů 1. FC Slovácko.
Fotbalisté Slovácka pózovali s dětmi na golfu

V krátké letní přípravě Slovácko odehrálo sedm přípravných zápasů a absolvovalo dvě soustředění. „Jsem spokojený. Příprava sice byla o něco kratší, mužstvo ale zůstalo z devadesáti procent pohromadě, takže čas byl dostatečný. Navíc podmínky vytvořené pro přípravu byly nadstandardní,“ říká Kordula.

Ten byl spokojený i s přístupem hráčů. „Kluky musím pochválit, žádný problém nebyl. Mužstvo až na nějaké dobré výjimky pracovalo dobře. Jaká byla ale příprava, ukáže až liga,“ chválí svěřence přísný kouč.

Fotbalistům Slovácka se až na výjimky vyhýbala zranění. Dlouhodobě mimo hru je pouze útočník Zajíc. Nejlepší střelec týmu stále laboruje s bolavými zády.

Právě Zajícovy přesné zásahy ale Slovácku v přípravě scházely. Pokud se nepočítají oslavy ve Veselí nad Moravou, kde ligový mančaft deklasoval účastníka jihomoravské I. A třídy 13:0, nastříleli Daníček a spol. ve zbývajících sedmi duelech devět branek. „Víme, že vpředu máme stále rezervy. Produktivita nás trápí delší dobu. I když na ní neustále pracujeme, rapidní zlepšení nepřichází. Třeba ale přijde s prvním zápasem,“ doufá bývalý defenzivní záložník.

Obránce Michal Kadlec
Slovácko čeká, Kadlec stále řeší smlouvu se Spartou

Slovácko ale v přípravě nenarazilo na žádné otloukánky. Naopak, v létě poměřilo síly s Trnavou, Trenčínem, Gliwicemi, St. Pöltenem, Spartakem Moskva nebo maďarským celkem Szombathely Haladás. „Nehráli jsme s žádným druholigovým soupeřem. Všechny týmy byly kvalitní, což jsem chtěl,“ prohlásil Kordula.

Jedinou posilou Slovácka je zatím útočník Jan Kuchta. Jednadvacetiletý forvard přišel na Moravu z pražské Slavie, když předtím působil ve Viktorii Žižkov. „Je to hráč s velkým potenciálem do budoucna. Přetahovali jsme se s ním s dalšími kluby. V tréninku i v posledních dvou zápasech vypadal velmi dobře. Jsem přesvědčený o tom, že nám pomůže,“ říká Kordula.

Slávistický odchovanec má na začátku sezony nahradit zraněného Zajíce. Člen české reprezentační jednadvacítky se však po nepříjemných problémech se zády dává konečně do kupy. „Vyšetření v Německu naštěstí neodhalilo závažnější zranění, takže se Tomáš během týdne deseti dnů zapojí do plného tréninku,“ těší kouče Slovácka.

Patnáctiletý útočník Slovácka Filip Vecheta absolvuje čtyřdenní stáž ve slavném Bayernu Mnichov.
Ze Slovácka až do Bayernu. Talent Vecheta je na stáži ve slavném klubu

Kordula tak bude mít v útoku k dispozici tři konkurenceschopné hráče. Kromě Zajíce a Kuchty ještě Kubalu. „Každý z nich je jiný typ,“ připomíná sportovní ředitel Stanislav Levý.

Vedení klubu kádr ještě definitivně neuzavřelo. Slovácko stále čeká na Michala Kadlece, který řeší ukončení smlouvy ve Spartě, a také na Ruslana Mingazova. Jeho příchod zase komplikuje bolavé koleno. „Nechci se na to příliš upínat. Prostě pracuji s tím, co mám k dispozici,“ zůstává Kordula v klidu.

Vedení Slovácka se poohlíží po krajním záložníkovi a stoperovi. Všichni vědí, že následující ligová sezona bude dlouhá a náročná. „Za víc zápasů jsem rád, ale jsem v tomto konzervativní a radši bych ponechal starší model,“ uvedl ratíškovický rodák. „Třeba ale za rok řeknu, že to byla super změna,“ přidává.

Bývalý ligový fotbalista má obavy především ze stavu hracích ploch, které vždy na konci podzimu a začátku jara nebývají zrovna optimální. „Pro kvalitní fotbal potřebujeme dobré hřiště,“ připomíná Kordula.

V neděli v Ďolíčku, kde Slovácko startuje nový ročník, však problém s terénem rozhodně nebude.