S odlivem milionů od významného sponzora, společnosti SynotTip Iva Valenty, však nemá filmovka na růžích ustláno. Následné škrty v rozpočtu festivalu se dotkly zejména krácení jeho délky. Ta se smrskla z původních deseti dnů na současných osm.

Letošní 38. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti bude oproti posledním ročníkům kratší o dva dny a uskuteční se od soboty 21. července do soboty 28. července. Na první pohled to vypadá, že kvůli nižšímu rozpočtu festivalu jde o nejviditelnější redukci…

V době, kdy jsme začali LFŠ plánovat jsme se dostali do výrazného finančního výpadku a vůbec jsme netušili, zda se nám podaří v tak krátké době zajistit náhradní příjmy. Navíc jsme se souběžně dozvěděli, že přijdeme o Slovácké divadlo a kolejní nádvoří. V tomto tlaku jsme se museli rozhodnout jak LFŠ postavíme, aby neutrpěla její vysoká kvalita, a přitom jsme se nedostali do červených čísel, s naším rozpočtem. Navíc jsme se rozhodli jít do finančního rizika s nákladným nafukovacím kinem. Zkrátit festival o první a poslední den bylo tak jediné možné téměř bezbolestné řešení. První pátek jsme stejně promítali až večer a poslední neděli zase jen dopoledne a to pouze v jednom sále. Pro návštěvníky tedy nejmenší možná ztráta. Pro nás ale významná úspora. Díky velkému úsilí našeho týmu se nám nakonec podařilo přilákat ke spolupráci nové firmy a společnosti a s hrdostí mohu prohlásit, že náš rozpočet je zatím zcela vyrovnaný.

Souvisí s menším rozpočtem i to, že v rámci hudebního doprovodného programu budou kapely vystupovat v klubu Mír a už ne na Studentském náměstí?

Varianta Studentského náměstí byla vloni naplánována kvůli koncertu E. Kusturicy. Letos jsme žádný takový velký koncert neplánovali a počítali jsme, že se s hudebním programem vrátíme na klasické místo Kolejního nádvoří. Bohužel nám bylo řečeno, že to ještě stále nebude možné, proto jsme přistoupili k řešení, přesunout v letošním roce koncerty do klubu Mír.

Každopádně pro vystoupení interpretů, jako jsou Iva Bittová, Monika Načeva či kapela Traband, je podle mého soudu prostředí klubu Mír téměř ideální…

Kapacita klubu je něco přes 300 míst a věříme, že budou všichni návštěvníci s výběrem interpretů spokojeni. Namíchán máme opravdu pestrý hudební koktejl, a kromě vámi zmiňovaných vystoupí také Midi Lidi, Lenka Dusilová, DVA, Floex či Bratři Orffové.

K jakým dalším omezením jste u letošního ročníku filmovky museli přistoupit a do jaké míry jste se je rozhodli festivalovým návštěvníkům kompenzovat?

Omezení pro diváky kromě krácení délky festivalu už není žádné. Místo Slováckého divadla jsme zajistili luxusní francouzské nafukovací Espace Dorleáns s 300 místy, které dosud využívali jen MFF v Karlových Varech. Toto kino bude jistě velkým lákadlem pro všechny návštěvníky festivalu a umístěno bude na Studentském náměstí.

Hospodářská situace v naší zemi se bohužel nelepší a vy jste mi začátkem března v této souvislosti přiznala, že budete za úspěch považovat, pokud na LFŠ přijdou čtyři tisíce diváků. Myslíte, že ze svého přání nebudete muset slevit?

Myslím, že nebudu muset. Letní filmová škola má nachystáno spoustu lákadel, skvělých hostů i filmů a to bude pro mnohé dostatečná motivace, aby se do Hradiště vydali.

Při našem posledním rozhovoru jste mi naznačila, že akreditace na filmovku nezdražujete a studenti budou mít i letos výhodnější ceny. Za kolik tedy si akreditace mohou pořídit běžní návštěvníci festivalu a na kolik přijdou studenty?

V tuto chvíli máme k dispozici akreditace na celou dobu festivalu za plnou cenu 1.400,–Kč, studenti si ji mohou pořídit za 1.250,–Kč. Samozřejmostí jsou také kratší cenově zvýhodněné akreditace na tři a šest dnů. Pro ty, co si chtějí LFŠ jen vyzkoušet, nebo spojit s jiným výletem nabízíme jednodenní akreditace za 200,–Kč, které opravňují ke vstupu do všech sálů a dají se koupit bez nutnosti registrace v infostanu před kinem Hvězda.

Co musejí studenti předložit, aby měli na výhodnější studentské vstupné nárok?

Je potřeba předložit potvrzení o studiu nebo kartu ISIC.

V uplynulých letech mohli návštěvníci LFŠ využívat některých lokalit v Uherském Hradišti ke stanování a noclehu pod širým nebem. Kde bude k dispozici „stanové městečko" letos?

Ano, tento velmi oblíbený typ ubytování zajišťujeme v obvyklých lokalitách na Studentském náměstí a u internátu Mojmír. Vhodný typ ubytování si všichni návštěvníci mohou najít na stránkách našeho festivalu.

Osmidenní festival je organizačně náročná akce, jak rozsáhlý tým pořadatelů se bude starat o jeho zdárný průběh?

Během festivalu se o všechny bude starat 180 členný tým.

Mezi hosty filmovky se objeví několik významných osobností z oblasti kinematografie. Těšit se můžeme na španělského režiséra Carlose Sauru, maďarského filmového tvůrce Istvána Szabó, nebo na populárního českého herce Ondřeje Vetchého. Mohla byste zmínit, na kterých akcích LFŠ bude možné se s nimi oficiálně setkat, popřípadě, které jejich snímky si návštěvníci filmovky budou moct vychutnat a kdy?

Kromě Carlose Saury se bude možné setkat se všemi našimi hlavními hosty v rámci jejich masterclass, kdy budou poodhalovat divákům své filmařské umění pěkně zblízka. Tyto masterclass budou probíhat v kině Espace Dorleáns a jejich rozpis najdete na webu festivalu. Samozřejmě se všemi se bude možné setkávat při besedách či úvodech u jejich filmů. S Carlosem Saurou to např. bude už v sobotu během slavnostního zahájení, kdy poté, co obdrží Výroční cenu AČFK uvede svůj film „El Dorado". István Szabó zase uvede svůj nejnovější film „Za zavřenými dveřmi" v sobotu 28. července. V rámci slavnostního zakončení. Setkat se s nimi ale bude možné i u všech jejich dalších filmů. Každý z našich hostů se v Hradišti zdrží minimálně tři dny, někteří zůstanou i déle. Ondra Vetchý si kromě své masterclass a úvodů nových filmů zahraje i tradiční fotbalové utkání po boku dalších hvězd LFŠ ve čtvrtek 26. července.

Vizitka Radany Korené:

Dnes 39letá Radana Korená přišla do Asociace českých filmových klubů (AČFK) v roce 1998. Po mateřské dovolené nastoupila jako vedoucí do kopřivnického kina, kde se začala věnovat také místnímu filmovému klubu. Členkou AČFK se stala právě jako jeho zástupkyně. V roce 2002 byla zvolena do Rady AČFK a od roku 2007 je místopředsedkyní Rady i statutárním zástupcem společnosti, jejíž předsedkyní se stala o tři roky později později, v září 2010. Na nejvyšší pozici v Asociaci vystřídala jejího tehdejšího šéfa Petra Korče.

Asociace českých filmových klubů je občanské sdružení, jehož členem je více než 130 filmových klubů z celé České republiky, v nichž je sdruženo na 15tisíc členů. AČFK je pořadatelem každoroční putovní přehlídky filmů Projekt 100 a největšího setkávání filmových nadšenců u nás Letní filmové školy v Uherském Hradišti. K aktivitám AČFK dále patří artová filmová distribuce.